Aşırı stres ve zehirli guatr arasındaki korkutan ilişki

Modern hayatın tartışmasız en büyük problemi strestir. Aile, iş veya sosyal hayat fark etmeksizin günlük koşturmaca içinde birçok stres faktörüyle yüzleşmek zorunda kalıyor, kişisel ve profesyonel sorunlarla mücadele veriyoruz. Üstelik bu durum kronikleştiğinde ve stres hayatımızın vazgeçilmez bir eşlikçisine dönüştüğünde ise daha büyük sorunlar da beraberinde geliyor. Bunlardan biri de zehirli guatr

En yaygın görülen tiroit bezi hastalıklarının başında gelen graves ya da halk arasında bilinen adıyla zehirli guatr, tiroit bezinin aşırı hormon salgılamasıdır. Bu durumda tiroit hormonu giderek daha fazla büyümeye başlar ve guatr meydana gelir.

Graves hastalığının ortaya çıkmasındaki temel sebep ise vücudun kendi hücrelerini bir tehdit olarak görüp savunmaya geçmesidir. Bir otoimmün hastalığı olan ve hipertiroidi türleri arasında yer alan zehirli guatr, daha çok kadınlarda görülür. Her yaşta ortaya çıksa da en çok etkilediği yaş aralığı 25 ila 40 arasıdır.

asiri-stres-ve-zehirli-guatr-arasindaki-korkutan-iliskii

Stres zehirli guatr tetikler mi?

Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.

Her ne kadar, tüm stres faktörleri zehirli guatra yol açar diyemesek de bu hastalığın ortaya çıkmasında üzüntü ve stres önemli bir kaynaktır. Özellikle de yaşanan üzücü ve travmatik olaylardan sonra artan stres seviyesine bağlı olarak tiroit hormonlarının fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelebilir.

Kişide stres düzeyinin yüksek olması aynı zamanda tedavi sürecini de zora sokmaktadır çünkü hasta uygulanan tedavi ile ilgili de endişeye kapılabilir. Tedaviyi sorgulayıp kullandığı her ilacı detaylıca inceleyebilmektedir.

Üstelik birçok hasta stres yüzünden ameliyat olmayı bile reddedebilecek noktaya gelebilmektedir. Stres seviyesi artan hastaların ilaç tedavileri sekteye uğradığı gibi ameliyat süreci de ertelenebilmektedir.

Stres, hormonların salgı ritmini bozuyor

Stresin zehirli guatrı ortaya çıkarmasındaki en büyük etken, belli bir düzende ilerleyen hormon salgılama sürecini sekteye uğratmasıdır. Şöyle ki, tiroid bezinden T3 ve T4 isimli hormonların salgılanmasında rol oynar. Stres ise bu hormonların salgı ritmini bozarak farklı problemleri beraberinde getirir.

Zehirli guatrda olduğu gibi olması gereken denge bozulur ve hormonlar fazla salgılanırsa;

  • Endişe seviyesi daha da artar.
  • Uyku bozuklukları meydana gelir.
  • Anksiyete atakları başlayabilir.
  • Kişinin sıcağa toleransı düşer ve aşırı terlemeye başlar.
  • Normal olmayan kilo kayıpları yaşar.

Kadınlarda daha çok görülmesinin nedeni stres

Zehirli guatrın kadınlarda daha sık görülmesi bir tesadüf değildir. Kalp, tansiyon, şeker gibi hastalıklar etkili olsa da kadınların yaşadığı hormonal ve duygu durum değişikleri bu hastalığın ortaya çıkmasında bir uyaran olabilmektedir.

Duygusal yapıları erkeklerden farklı olan kadınlar, olaylar karşısında duygusal açıdan daha çok etkilenebildiği için diğer hastalıkların da etkisiyle zehirli guatr görülme ihtimali yüksektir.

Her ne olursa olsun kadın erkek fark etmeksizin her kişinin hayatındaki stres faktörlerini yönetmesini bilmesi kendi yaşamı için çok önemlidir.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yüksek miktarlarda iyot bulunduran gıdalardan kaçınmak gerekir.Zehirli guatr hastaları iyodlu tuz ve soya ürünleri yememelidir. Deniz ürünleri ve süt ürünlerinin tüketimi azaltılmalıdır.