Meme Kanseri Cinsiyet Dinlemiyor
Meme kanseri bir kadın hastalığı olarak görülse de erkeklerde de rastlanılan ve meme dokusunda başlayıp çeşitli organlara yayılabilen bir sağlık problemidir. Kadınlara oranla meme kanserinin erkeklerde görülme oranı 100 kat daha az olarak belirlenmiştir.
Metastaz yapma olasılığı bulunduğundan erkeklerin de tıpkı kadınlar gibi kendilerini muayene etmesi ve meme yapılarında normal dışı bir durum hissetmeleri halinde doktora başvurmaları çok önemlidir.
Erkeklerde meme kanseri herhangi bir yaşta görülse de genellikle ilerleyen yaşlarda daha sık rastlanılır. Erken teşhis tıpkı kadınlarda olduğu gibi tedavinin başarıya ulaşma ihtimalini artıran bir argümandır.
Erkeklerde meme kanserinin belirtileri nelerdir?
Cinsiyet dinlemeyen meme kanseri erkeklerde kadınlara benzer semptomlar gösterir. Bunlar genellikle aşağıdaki gibi özetlenebilir;
- Meme başından akıntı gelmesi
- Meme başında kızarıklık veya kabarıklıkların meydana gelmesi
- Meme başının içeriye doğru dönmesi
- Memeyi kaplayan cilt dokusunda kızarıklık veya büzülme gibi olağan dışı farklılıkların gözlemlenmesi
- En tipik semptom olan ağrısız şişlik veya kalınlaşma
Erkek tümörü kadınlara göre daha agresif
Erkeklerde meme kanserine sebep olan tümör, kadınlardaki tümör ile karşılaştırıldığında daha agresif bir seyir gösterir. Bunun nedeni ise tümörün karakteristik özelliğidir.
Yani tümörün oluşumundan sonra meme içinde ya da koltukaltında yayılıp yayılmayacağı belirleyici olur. Tümörün biyolojisini karakterize eden bu durumun yanı sıra tümörün cinsi de agresiflik derecesini etkiler.
Yani çoğalması veya bölünme hızı, etkinliği ve vücuda yayılma şekli cinsi ile doğrudan alakalıdır. Tüm bu davranış biçimleri kadınlara nazaran erkeklerde çok daha agresif seviyededir.
Erkeklerde meme kanserinin görülme sebebi nedir?
Erkeklerde meme kanserinin görülmesinin temel sebebi tam olarak bilinmese de nasıl başladığı bilinmektedir. Şöyle ki, bazı meme hücreleri sağlıklı hücrelere karşı daha hızlı bölünür ve çoğalmaya başlar.
Biriken bu hücreler tümörel bir yapı oluşturur. Bu yapı lenf düğümlerine olduğu gibi yakın doku ve diğer organlara sıçrayabiliyor.
Genetik miras bu cinsiyette de riski artıran bir faktör olarak kabul edilir. Eğer aile üyelerinden birinde meme kanseri riskini yükselten mutasyona uğramış BRCA2 geni varsa kişinin meme kanseri ve hatta prostat kanserine yakalanma ihtimali epey artmaktadır.
Diğer risk faktörleri ise şu şekildedir;
- Erkeklerde X kromozomunun birden çok kopyası olması durumunda görülen Kleinfelter sendromuna yakalanmak
- 60 yaşını geçmiş olmak
- Östrojen ilişkisi olan ilaçları kullanmak
- Karaciğer hastalıkları
- Vücutta östrojen seviyesinin artması
- Testis iltihabı (Orşit)
- Testislerin çıkarılması (Orşiektomi)
- Obezite
Erkeklerde görülen meme kanseri türleri ise üçe ayrılır. Birincisi süt kanallarında başlayan ve erkeklerde meydana gelen kanser türlerinin neredeyse hepsini oluşturan duktal karsinomdur.
Kadınlarda az görülen papiller karsinom erkeklerde ikinci sıklıkta görülür. Süt üreten bezlerde oluşan lobüler karsinom ise erkeklerde 3.sıklıkta ve çok nadir görülür.
Erkekler de kendini muayene etmeli
Erkeklerde meme kanseri teşhisinde kişinin kendi kontrolü çok önemlidir. Üstelik erkeklerde meme dokusu daha az olduğundan cilt altı yağ dokusunda meydana gelen çok küçük değişimler bile çok erken fark edilebilir.
Bu noktada erkeklerin de bu hastalığa yakalanma riski olduğuna dair farkındalık artar ve kişi kendindeki olağan dışı durumları gözlemleyip hızlı müdahale ederse çok daha hızlı bir şekilde kanserde kurtulmak mümkün olur.
Erkeklerde meme kanseri nasıl teşhis ve tedavi edilir?
Erkeklerde meme kanseri tanısı koyabilmek için hastanın kanser öyküsü doktor tarafından dinlenerek ilk aşamada fiziki muayene yapılır. Bu muayene esnasında doktor parmaklarını kullanarak dokunun nerede olduğu, deriye ve kaslara yakınlığı, şişliğin formu ve boyutu gibi değişkenleri değerlendirir.
Sonrasında doktorun anormal alanları tanımlayabilmesi için mamografi veya ultrason testler uygulanabilir. Meme kanserinde kesin tanı koyabilmek içinse biyopsi uygulanır.
Tedavi ise gerekli tetkikler sonrasında kanserin evresi, kişinin genel sağlık durumu ve kişisel tercihlere göre şekillendirilir. En çok tercih edilen yöntem ise cerrahi uygulamalardır. Cerrahi yöntemlerin nihai hedefi tümörün ve onu saran meme dokusunun çıkarılmasıdır.
Buna göre hastaya, tüm meme dokusunun çıkarıldığı mastektomi ve birkaç lenf düğümünün çıkarıldığı sentinel lenf nodu biyopsisi uygulanabilir.
Ameliyat sonrası Kansere sebep olan hücreleri yok etmek amacıyla X ışınları tedavisi (Radyoterapi), hormon tedavisi ve kemoterapi de gerekli olabilir.
Sağlıklı günler dileriz…
Kaynakça: