Meme Başı Akıntısı
Meme Başı Akıntısı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hamilelik döneminde olmayan veya emzirme süreci geçirmeyen kadınlarda meme ucunda çeşitli renk ve yapılarda sıvılar görülmesi meme başı akıntısı olarak açıklanır. Bu durum kimi zaman ciddi hastalıkların habercisi niteliğinde olabildiği gibi, kimi zamanda yalnızca hormonal değişiklikler ve menstrual döngüdeki düzensizliklerin habercisi olabilir.
Meme başı akıntısı sebepleri çeşitlilik gösterebilir. Örneğin eğer meme başı akıntısı yalnızca tek bir meme ucundan geliyorsa, meme kanseri göz önünde bulundurulmalı ve bu tarz akıntılar ciddiye alınmalıdır. Meme başı akıntısı her iki göğüs ucundan da geliyorsa bu meme ile ilgili sistemsel bir problemin varlığına işaret eder.
Meme başı akıntısı sık oluyorsa bu kanser belirtisi olabilir. Bu nedenle meme başı akıntısı tedavisi meme kanseri şüphesi olan durumlarda hasta ameliyata alınarak gerçekleştirilir. Ameliyat ile hastanın süt kanalı çıkarılır. Meme başı akıntısı tedavi fiyatı bu şekilde ameliyat gerektiren durumlarda artabilmektedir.
Meme başı akıntısında erken tanı hastalar için önem teşkil eder. Hasta yakınları bu zorlu süreci takip ederken hastalık hakkında bilgilenmek de onlar için önemlidir. Bu makalede hasta yakınları için meme başı akıntısı belirtileri, evreleri,riskleri; meme başı akıntısı tedavi seçenekleri; meme kanseri tedavi türleri açıklanacaktır.
Meme başı akıntısı, meme kanallarında oluşan sıvının meme başından atılmasıdır. Çoğu zaman selim nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak hastaların %2- 15’inde kanser sonucu oluşabilmektedir.
Meme başı akıntısının rengi beyazdan yeşile, kahverenginden siyaha kadar değişen renklerde olabilir. Kanlı meme başı akıntısında, meme kanseri riskinin artmış olduğu saptanmıştır.
Kanlı meme başı akıntısında, meme kanseri riskinin artmış olduğu saptanmıştır.
Hormonal sebepler (Hipotalamus hastalıkları, hipofiz adenomu) ve bazı ilaçlar (bazı psikiyatrik ilaçlar, bazı hipertansiyon ilaçları, bazı doğum kontrol ilaçları) meme başı akıntısına sebep olduğu gibi memedeki fibrokistik değişiklikler, intraduktalpapillom, meme kanseri, lobüler karsinoma in situ ve duktal ektaziler meme başından akıntıya yol açabilir.
Meme başı akıntısı sebeplerine göre farklı renklerde olabilir. Beyaz süt rengi, sarı, yeşil, koyu yeşil, siyaha yakın, koyu kahverengi ya da kanlı şekilde olabilir. Genellikle kıvamı bozamsı ya da su gibi akıcı olabilmektedir.
Yaşın ilerlemesi meme başından akıntı gelmesine sebep olabilmektedir. Daha çok doğum yapmış kadınlarda, meme başı akıntısı riski daha fazladır. Eğer her iki memede de akıntı varsa bu daha çok tüm vücudu ilgilendiren bir sistemik bir sorunu olduğuna dair belirtidir.
Şayet akıntı tek bir memeden geliyorsa meme hastalıkları akla gelmelidir. Şayet yalnızca süt kanalından akıntı geliyorsa, bu kanalı ilgilendiren bir sağlık sorunu olabilir.
Tek memeden gelen ve yalnızca bir noktadan gelen kanlı veya su gibi berrak akıntının meme kanseri belirtisi olma riski vardır. Ancak meme başından akıntı gelen her akıntı mutlaka bir uzman tarafından incelenmelidir.
Erkeklerde meme başı akıntısı mutlaka incelenmesi gereken bir sağlık sorunudur. Meme kanseri riski oldukça yüksektir. Mutlaka bir uzman hekim tarafından analizi yapılmalıdır.
Meme başı akıntılarının tümü incelenmelidir. Her meme başı akıntısımemede bir hastalık olduğu anlamına gelmez.
Tek memeden, tek kanaldan, kendiliğinden gelen kanlı veya şeffaf akıntılar, daha fazla önem verilmesi gereken durumlardır.
Meme başı akıntılarının tanısında, doktor muayenesi ve hastanın yaşına göre mamografi ve meme ultrasonu ile inceleme yapılır. Gerekli durumlarda Meme MR’ı (manyetik rezonans görüntüleme), duktografi (meme kanalının radyolojik görüntülenmesi) ve duktoskopi (meme kanalının 1 mm’lik ışıklı alet ile incelenmesi) yapılabilir.
Tedavi meme başı akıntısına neden olan durumun ortadan kaldırılmasına yöneliktir.
Emzirme döneminde süt kanalında iritasyona(tahriş) ya da enfeksiyona bağlı olarak meme başından kanlı akıntı gelmesi sık görülen bir belirtidir. Kısa bir sürede (1 hafta) geçmesi beklenmelidir. Aksi halde uzman bir hekime başvuru yapılmalıdır.
Meme başı akıntılarının tümü incelenmelidir. Her meme başı akıntısı memede bir hastalık olduğu anlamına gelmez. Tek memeden, tek kanaldan, kendiliğinden gelen kanlı veya şeffaf akıntılar, daha fazla önem verilmesi gereken durumlardır.
Meme başı akıntılarının tanısında, doktor muayenesi ve hastanın yaşına göre mamografi ve meme ultrasonu ile inceleme yapılır.
Gerekli durumlarda Meme MR’ı (manyetik rezonans görüntüleme), duktografi (meme kanalının radyolojik görüntülenmesi) ve duktoskopi (meme kanalının 1 mm.’lik ışıklı alet ile incelenmesi) yapılabilir. Tedavi meme başı akıntısına neden olan durumun ortadan kaldırılmasına yöneliktir.
Memede akıntı neden olur?
Her iki cinsiyette de olan meme aslında bir salgı bezidir dolayısıyla belli bir noktaya kadar memeden akıntı gelmesi normaldir. Meme başında süt kanallarının açıldığı 10’a yakın ağız vardır ve çeşitli sebeplere bağlı olarak bu ağızlar açılarak meme başından akıntı gelmesine yol açar.
Genellikle gebe veya emziren kişilerde meme akıntısı olmakla birlikte süt kanallarının genişlemesi, fibrokistik değişiklikler, enfeksiyonlar, meme içinde ortaya çıkan apseler, prolaktin hormonunun yüksekliği, kullanılan bazı ilaçlar, iyi huylu tümörler, meme kanseri ve travmalar meme akıntısına yol açabilir.
Memede enfeksiyon belirtileri nelerdir?
Memede akıntı olmasının sebepleri arasında gösterilen enfeksiyonların diğer belirtileri şu şekildedir; memede şişlik ve hassasiyet, meme ucunda yara, meme dokusunda kalınlaşma ve sertlik, meme cildinde kızarıklık, memede hissedilen sıcaklık hissi, ağrı ve yanma hissi.
Meme başı akıntısı için hangi doktora gidilir?
Meme başından gelen akıntılardan şikâyet eden kişiler genel cerrahi bölümüne başvurmalıdır. Genel cerrahi hekimi gerekli tetkikleri yaparak ihtiyaç duyulması halinde diğer branşlara yönlendirebilir.
Meme başından sıvı gelmesi ne zaman tehlikelidir?
Normalin üzerinde kronik olarak devam eden akıntılar bir meme hastalığının habercisi olabilir. Özellikle de patolojik meme akıntısı olarak da sınıflandırılan tek memeden akıntı gelmesi durumu, süt kanalı iltihabından kansere kadar pek çok değişkene bağlı olarak gelişebilir. Eğer kişi, iç çamaşırında akıntının izini görüyor ve gözlemlediğinde akıntının sürekli olarak geldiğini fark ediyorsa zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Memeyi sıkınca sıvı gelmesi normal mi?
Bir salgı bezi olan memenin sıkılmasıyla ucundan bir miktar sıvı gelmesi normaldir. Özellikle de hormonal sebepler ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak gelişen akıntılar, meme sıkıldığında gelebilir. Zararsızdır.
Meme başı akıntısının iyi huylu olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Meme başından gelen akıntının birçok türü olabilir. Ancak memeden gelen akıntının rengi yeşile dönükse, kötü bir kokuya sahipse ve en önemlisi de kanla karışık bir akıntı söz konusu ise mutlaka en kısa zamanda uzman bir hekime başvurulmalıdır.
Meme başı akıntısı ne renktir?
Meme başı akıntısı, altında yatan nedenlere bağlı olarak farklı renkte olabilir. En sık rastlanılan ve çoğu zaman süt kanallarının genişlemesi sebebiyle ortaya çıkan akıntılar renksiz ya da süt renginde olur. Bunun yanı sıra sarı, yeşil, siyaha yakın hatta kan renginde olabilir.
Memeden akıntı gelmesi kanser belirtisi mi?
Memeden gelen her akıntı kanser belirtisi değildir. Ancak psikosomatik veya hormonal nedenlere bağlı olarak her iki memeden gelen akıntının dışında tek bir memeden patolojik akıntı geliyorsa ve akıntıda kan varsa kanser şüphesi söz konusu olabilir.
Adet öncesi memeden akıntı gelmesi normal mi?
Hormonal dengenin değiştiği adet döngüsünde memeden bir miktar akıntı gelmesi normal kabul edilir. Eğer bu akıntı berrak ve az miktarda ise zararsızdır.
Meme başı akıntısı nasıl geçer?
Öncelikle meme başı akıntısının altında yatan sebebi öğrenmek için gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Eğer akıntının sebebi sistemikse buna yönelik tedavi uygulanır. Eğer kanal içinde kitle tespit edilirse cerrahi yöntem tercih edilir son olarak kanser sebebiyle akıntılar meydana geliyorsa bu durumda daha kapsamlı bir tedavi protokolü izlenir.
Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı
1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaparak 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu ve aynı hastanede genel cerrahi uzmanı olarak çalıştı.
2017 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden profesörlük unvanı alan, Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2021 yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Eğitim Görevlisi olarak çalıştıktan sonra, 2022 yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.
Tıbbi İlgi Alanları;