Fibroadenomlar ne zaman alınmalı?

Tümör kelimesi, kulağa endişe verici gelse de bu yapıların iyi huylu olanları da yok değil. Örneğin memede en sık rastlanılan iyi huylu tümörlerin başında fibroadenomlar gelir.

Daha çok kadınlarda görülen ve ağrısız seyreden bu tümörleri masum olarak nitelendirmek mümkündür. Her ne kadar kansere dönüşme riskleri yok denecek kadar az olsa da bazı durumlarda kötü senaryolarla da karşılaşmak mümkündür.

Dolayısıyla bazı fibroadenomların alınması hem kişinin yaşam kalitesi hem de yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için elzem olabilir. İyi huylu olsa tümörlerin memedeki varlığı kişide endişeye yol açabilir bu normal bir durumdur.

Fibroadenomlar, çoğu zaman meme kanseri ile ilişkilendirilse de aslında ikisi oldukça farklı karakterlere sahiptir. Meme kanseri, yayılım gösteren ve diğer organlara sıçrayabilen bir hastalıkken fibroadenomlar meme dokusunda kalarak yayılım göstermezler.

Üstelik çoğu zaman tedavi bile gerektirmezler. Ancak bu durumun değiştiği ve fibroadenomların alınmasının gerektiği durumlar da olabilir.

fibroadenomlar-ne-zaman-alinmalii

Fibroadenomlar kendini nasıl belli eder?

Fibroadenomlar çoğu zaman kendilerini belli etmezler. Ağrısız özellikte oldukları için kadınların rutin meme muayenelerinde tesadüfen ortaya çıkabilir ya da kadınların kendi yaptığı meme kontrolünde ele gelen kitleler aracılığıyla fark edilirler.

Çoğunlukla 1 ila 2 santimetre nadiren de olsa 3 cm’ye ulaşabilen bu kitleler, cilt altında hareket ederler. Çoğu kadın, fibroadenomların bir mermer parçası gibi bir his verdiğini söyler. Serttir ve şekilleri genellikle yuvarlaktır.

Belli bir boyuta ulaşmadıkça ve küçük kaldıkça kadınlar tarafından fark edilmez. Meme kanseri gibi ciltte tahriş, kızarıklık veya meme başından gelen akıntılara da yol açmazlar.

Fibroadenom saptanırsa ne yapılmalıdır?

Rutin muayeneler esnasında veya kişinin fark etmesiyle ultrason ile hasta muayene edilir. Eğer gerçekten fibroadenom olduğundan şüpheleniyorsa 6 aylık bir süreçte takibi yapılır.

Şayet, kitlede büyüme yoksa, yapısı ve şekli değişmiyorsa yaklaşık 3 yıl boyunca 6 aylık periyotlarda takip devam eder. Ancak ilk takip sürecinden sonra kitlede büyüme ve değişim gözlemlenmişse ve kanser şüphesi söz konusu ise bu durumda kalın iğne biyopsisi yapılarak kitleden doku örneği alınmalıdır.

Patolojiden gelecek sonuçlara göre takip ya da cerrahi işlem kararı verilir.

Fibroadenomlar ne zaman alınır?

Memenin iyi huylu tümörleri olan fibroadenomların bazı şartlarda çıkarılması hastanın sağlığı için en doğru karardır. Çünkü en küçük bir kanser şüphesi bile ileride oluşabilecek çok daha ileri sağlık sorunları için bir işaret fişeği olabilir. Bu fişeği erken görüp müdahale etmekse hayati bir öneme sahiptir.

Buna göre;

  • Tümör takipler esnasında hızlı büyüyorsa,
  • Şekil ve yapısı değişiyorsa,
  • Sınırları ve çeperi düzensizse,
  • Meme dokusu içinde hareket etmiyorsa,
  • Boyutları 25 ila 30 mm’nin üzerine çıkmışsa,
  • Biyopsiye rağmen kesin olarak fibroadenom teşhisi konulmamışsa,
  • Hasta 35 yaşın üstündeyse bu kitlelerin cerrahi operasyonla çıkarılması gerekir.

Tüm bunlara ek olarak fibroadenomun varlığı hastada fiziksel deformiteye yol açıyorsa, bu durum onda yüksek bir stres ve endişeye sebebiyet veriyorsa cerrahi olarak çıkarılabilir.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Çay,kahve ve çikolata gibi yüksek kafeinli gıdalar azaltılmalıdır. Doğum kontrol ilaçları ve hormon ilaçları kullanılmamalıdır.