Meme Kistleri
Meme Kisti Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Meme kisti genel olarak ifade edildiğinde içi su dolu keseciklerin memede kitle oluşturması durumudur. Memede bulunan süt bezi kanallarının genişlemesi ile de ortaya çıkabilirler, bu nedenle çoğu zaman iyi huyludurlar ve meme kanseri belirtisi sayılmazlar. Fakat meme kisti şiddetli bir meme ağrısı ile beraber gözlemlenebilir. Meme kistleri bazı kadınlarda daha sert bir yumru şeklinde gözlemlenebilir. Bu nedenle bu tür meme kistinin görüldüğü hastalarda sırt ağrısı da olabilir.
Kistler genellikle içi su dolu olduğundan üzüm salkımı görüntüsüne sahiptir. Genelde yumuşak yapıda olan meme kistleri bazen sert bir hal alabilirler. Bu durumda bir uzman görüşü alınması faydalı olacaktır. Meme kisti türleri beş şekilde incelenebilir. Basit meme kistinde kistin yapısı yumuşak ve düzgündür. Komplike meme kistinde birden fazla kitle bir araya gelerek salkım yapısı oluşturur. Meme çeperinde çıkıntı olan kistlerde kist duvarından içeri doğru bir çıkıntı gözlemlenir. Yoğun içerikli meme kistleri ise içleri yoğun bir sıvı ile dolu olan kistlerdir. İç yapısı düzensiz meme kisti de kist içerisinde kanama geliştirebilen bir türdür.
Meme kistlerinin tedavisi ilaçla veya çok ciddi vakalarda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurularak gerçekleştirilir. İstanbul meme kisti tedavisi alanında oldukça başarılı ve uzman cerrahlara sahiptir. Meme kisti tedavisi fiyatı ise tedavinin içeriğine ve hastanın durumuna göre değişebilir.
Meme kistinde erken tanı ve buna bağlı olarak tedavi süreci hastalar için olduğu kadar hasta yakınları için de oldukça önemlidir. Hasta yakınları bu zorlu süreçte hastaları için en iyisine karar verirken hastalık ile ilgili bilgi edinmek ve bu süreci yakından takip etmek isteyebilir. Bu nedenle bu makalede meme kistleri belirtileri, evreleri,riskleri; meme kistleri tedavi seçenekleri; meme kistleri ameliyatı türleri, riskleri ve ameliyat sonrası süreçten detaylı bahsedilecektir.
Meme kistleri, içi sıvı dolu kesecikler olarak tanımlanmaktadır. Meme kanallarının genişlemesi ve içinin sıvı ile dolması sonucu ortaya çıkar.
Meme muayenesinde yuvarlak veya oval, kolay hareket edebilen yumru şeklinde hissedilir.
Meme muayenesinde yuvarlak , sert ve genellikle ağrılı yumru şeklinde hissedilir. Adet dönemi ile ilişkili olarak kistler büyüyüp küçülebilir.
Meme kistlerinin tanısı meme ultrasonografisi ile konur. Meme kistinin ultrason ile incelenmesinde kist duvarı ve kist içindeki sıvı hakkında bilgi sahibi olunur. Eğer kist duvarı düzgün, içindeki sıvı homojen yapıda ise, bunlar basit kist olarak tanımlanır. İyi huyludur ve bir kısmı bazen tamamen kaybolabilir.
Elle hissedilmeyen, ağrı ve başka herhangi bir belirti vermeyen basit kistler takip gerektirmez.
Elle hissedilmeyen, ağrı ve başka herhangi bir belirti vermeyen basit kistler takip gerektirmez. Büyük ve ağrılı kistlerdeki sıvı, ultrasonografi eşliğinde boşaltılabilir. Bu kistlerin incelenmesi ve takip edilmesi gerekir. İnce veya kalın iğne biyopsisi ile sitopatolojik inceleme yapılmalıdır. Gerektiği durumlarda kistin tümü cerrahi olarak çıkarılabilir.
Kompleks kistler ise sıvı içeriklerinin yanında katı kısımlar içeren, sıvı içeriği yoğun görünümlü ve duvarları düzgün olmayan kistlerdir. Bu kistlerin incelenmesi ve takip edilmesi gerekir. İnce veya kalın iğne biopsisi ile sitopatolojik inceleme yapılmalıdır. Gerektiği durumlarda kistin tümü cerrahi olarak çıkarılabilir.
Memede görülen kistlerin büyük bir bölümünde tedavi ihtiyacı yoktur. Memede kist basit ise takip yeterlidir. Komplike ve yoğun kistler için altı ay aralıklarla ultrason ile takip yapılması gerekmektedir.
Kistin içindeki sıvı düzensiz bir yapıya sahipse, taneliyse veya kanlıysa enjektörle sıvılar temizlenir ve bu sıvı patolojide analiz edilir. Gerekli durumlarda kist cerrahi olarak çıkarılıp analizi yapılmalıdır…
Memede ortaya çıkan bazı kitlelerin içleri hücreyle doludur. Bu tipte olan kitlelere solid kitle denilmektedir. Bazı solid kitleler kanseri riskine sahip olabilir.
Atipik hücre içeren solid kitlelerin kanser riski daha fazladır. Bu hücrelerin normal görüntüsünün bozuk olduğu görülmektedir. Kanser hücresine dönüşmeden önceki halidir.
Fibroadenom meme bölgesinde en sık görülen solid kitledir. Genel olarak genç kadınlarda ortaya çıkar. Memede ele gelen kitle ile belirti vermektedir.
Genellikle ağrıya sebep olmamaktadır. Meme kanserine dönüşme riski oldukça düşüktür. Fibroadenomların boyutları ortalama 1-2 cm. olarak ortaya çıkar. Nadiren 15 cm.’ye kadar büyüyebilir.
Fibroadenomlar mamografi ve ultrasonla tanı almaktadır. Meme ultrasonu ile kitle analiz edilir. Fakat kesin teşhis memedeki kitleden parça alınmasıyla tamamlanır.
Fibroadenom tedavisinde kitlenin özelliklerine göre tedavi planlanır. Zararsız bir kitle ise sık sık takip edilir ya da ameliyat tedavisi uygulanabilir. Eğer görüntüsünde düzensizlik görülüyorsa, damarlanma çoksa, iç yapısı düzenli (homojen) değilse kitle cerrahi olarak alınabilir ya da iğne ile parçalanabilir.
Süt kanalı duvarında ortaya çıkmaktadır. Radial skar meme dokusunun içine yayılan uzantılara sahiptir. Mamografide kansere benzerlik gösterir.
Ancak genellikle kansere dönüşen kitleler değildir. Fakat ameliyatla çıkartılarak kanser riskinin de ortadan kalkması gerekmektedir. Radial skar bulunan bir kişide meme kanseri riski artacaktır. Bu sebeple sıkı takip önemlidir.
Bir kadının mastite yakalanma şansı, aşağıdakiler gibi bir dizi risk faktörü tarafından artırılabilir:
Emziren anneler, meme dokusunun iltihaplanması olan mastit gelişimine karşı hassastır. Mastit gelişimini önlemek için uygun bir emzirme tekniği şarttır. Bu, bebeği memeye doğru şekilde yerleştirmeyi, mandalın sağlam olmasını ve bebeğin memeyi yeterince boşalttığından emin olmayı içerir.
Doğru emzirme tekniğinin yanı sıra mastit belirtilerine dikkat etmek ve bunları zamanında ele almak da önemlidir. Bu, ağrılı veya sert memeler gibi kan dolaşımı semptomlarına dikkat etmeyi ve süt sağma veya emzirme sıklığını artırma gibi tıkanıklığı gidermek için harekete geçmeyi içerir. Ateş gibi enfeksiyon semptomlarını tanımak ve enfeksiyon kapmış olabileceğinizi düşünüyorsanız bir doktor tarafından kontrol edilmesi önemlidir. Mastit ayrıca meme topaklarını düzenli olarak kontrol ederek ve iyi hijyen uygulamalarını sürdürerek önlenebilir.
Memede kist kaç cm olduğunda tehlikelidir?
Meme kistleri, içi su dolu kabarcıklar olarak düşünülebilir. Bu kistler hem milimetrik hem de santimetre ölçülere de ulaşabilir. Ancak memedeki kistin tehlikeli oluşu tek başına boyutu ile ilgili değildir. Görünümü, yapısı ve özellikleri de tehlikeli olup olmadığı ile ilgili ipucu verir. Yine de bir kitlenin boyu 2 cm üzerinde ise hem ağrı yapacağından hem de erken teşhis fırsatı yaratmak için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Memede kist belirtileri nelerdir?
Her 14 kadından birinde ve daha çok 40-49 yaş arasında görülen meme kistleri elle fark edildiği zamana kadar belirti vermeyebilir. Hatta çoğu kist belli büyüklüğe ulaşmadığı için elle muayene edildiğinde dahi fark edilmez. Elle muayene esnasında kistlerin pütürlü bir dokuya sahip olduğu fark edilir. Bazı kistler de ağrı yapabilir.
Memede ağrılı kist nedir?
Meme kanallarının genişlemesi ve içinin sıvı ile dolması sonucu ortaya kistler, bazı durumlarda ağrıya neden olabilir. Bu tip kistler genellikle yuvarlak, sert ve ağrılı bir yumru şeklinde hissedilir. Büyük ve ağrılı kistlerin incelenmesi ve takip edilmesi gerekir.
Memedeki kistler kansere dönüşür mü?
Memede meydana gelen kistlerin zaman içerisinde kansere dönüşme ihtimali yoktur. Neredeyse tüm kistlerin 10’da biri kanser olasılığına sahiptir. Eğer bir kistin iyi huylu olduğu tespit edilirse yapılması gereken, belirli periyotlarda doktor kontrolünde kistin takip edilmesidir.
Memede kist, kol ağrısı yapar mı?
Memede en sık görülen iyi huylu kitlelerin başında fibrokistler gelir. Bu iyi huylu kitleler özellikle adet dönemlerinde kişide ağrı ve hassasiyete yol açabilir. Sayısı ve boyutu artıkça ağrı şikayetleri de giderek artabilir. Eğer fibrokistin içeriği yoğun ve iltihaplı ise ağrı meme, koltukaltı ve kolda hissedilebilir.
Memedeki kist kendiliğinden geçer mi?
Memedeki kistler genel olarak sabit sayı ve boyutta seyretse de kişideki hormonal değişiklikler, psikolojik faktörler, beslenme tarzı ve yaşam biçimine bağlı olarak artma, azalma, büyüme veya küçülme eğilimi gösterebilir. Menopozdan sonra ise kendiliğinden küçülüp kaybolabilir.
Memedeki kist ve kitle arasındaki fark nedir?
Kitle, meme dahil olmak üzere vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilen ve farklı dokulardan meydana gelebilen bezelerdir. Kist ise içinde sıvı veya yarı katı madde bulunan küçük yumru veya keselerdir. Memedeki her kitle kist değildir. Memedeki kitleler iyi huylu tümörler, kanser, yağ bezesi ve apse de olabilir.
Memede kist çeşitleri nelerdir?
Basit meme kisti; içindeki sıvı yapısının aynı olduğu, çevresi düzgün, damar yapısı bulunmayan ve kansere dönüşme ihtimali olmayan kistlerdir. Birkaç kistin bir araya gelmesiyle oluşan komplike meme kisti, kist içindeki sıvının çok yoğun olması durumuna ise yoğun içerikli meme kisti denir. Meme kistinin içinde kanama veya doku artığı bulunmasıyla oluşan iç yapısı düzensiz meme kisti olarak tanımlanır.
Memede kist, nasıl teşhis edilir?
En sık tercih edilen tanı yöntemi, ultrasonografik görüntülemedir. Bu işlemden sonra yine ultrason rehberliğinde enjektör yoluyla kiste girilerek kist sıvısı boşaltılır. Bazı kistler bu boşaltma işlemi ile tamamen kaybolabilir. Alınan sıvı ve ve doku örneği , patolojiye gönderilir. Sonuca göre tedavi belirlenir.
Memede kist neden olur?
Bağ dokusu ve süt kanallarından oluşan memede bağ dokusu oranı artıkça meme yapılarındaki kılcal süt kanalları tıkanır ve kistler meydana gelir.
Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı
1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaparak 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu ve aynı hastanede genel cerrahi uzmanı olarak çalıştı.
2017 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden profesörlük unvanı alan, Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2021 yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Eğitim Görevlisi olarak çalıştıktan sonra, 2022 yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.
Tıbbi İlgi Alanları;
1961 yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, orta öğretimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu.Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2011 yılında Genel Cerrahi Doçenti, 2012 yılında ise Eğitim Görevlisi oldu. 2014 yılında, Sağlık Bakanlığı’nca verilen Onkolojik Cerrahi Yandal Uzmanlık Belgesi’ni almaya hak kazandı.Meme Cerrahisi, Endokrin (Tiroid ve Guatr) Cerrahisi, Onkolojik Cerrahisi (Kanser Cerrahisi) ve Laparoskopik Cerrahi alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2021 yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalıştıktan sonra, 2022 yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.