Tiroid Kanseri Ameliyatı
Tiroid Kanseri Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tiroid bezlerindeki hücreleri ve kistlerin kansere dönüşmesi ile ortaya tiroid kanseri çıkar. Yaygın tiroid kanseri sebepleri sigara ve alkol benzeri kanser yapıcı maddeler kullanmak ve sağlıksız bir beslenme şekline sahip olmaktır. Tiroid kanseri belirtileri guatr, yutkunma güçlüğü ve kilo artışı olarak gözlemlenebilir.
Tiroid kanseri evreleri, hastalığın boyutuna göre hızla veya daha yavaş ilerleyebilir. Ilk evrede tümör iki santimden küçüktür. İkinci evrede tümör tiroid dışına ilerleyecek kadar büyümüştür fakat lenf bezlerine sıçramamıştır. Boyutu ise normal bir tümör boyutundadır. Üçüncü evrede ise tümir gırtlak boyunca yayılım gösterir. Bu evrede tiroid kanseri ameliyatı başvurulması gereken bir tedavi yöntemidir.
Tiroid kanseri ameliyatı riskleri ses tellerinin zarar görmesi ve soluk borusunun zedelenmesi olabilir. Bu tür riskler cerrahın ustalığı ile en aza indirgenebilir. İstanbul tiroid kanseri ameliyatı için en uygun şehirlerden biridir. Tiroid kanseri ameliyatı fiyatı alınan tümörün büyüklüğüne ve gerektirdiği cerrahi işleme göre değişkenlik gösterebilir.
Tiroid kanserinin erken evrelerde fark edilerek tedaviye başlanılması hastanın sağlığını geri kazanması hususunda oldukça önemli bir noktadır. Hasta yakınlarının da bu belirtileri fark edebilmek için hastalığın nasıl görüldüğü hakkında bilgi sahibi olmaları süreç açısından faydalı olacaktır. Bu makalede tiroid kanseri belirtileri, evreleri,riskleri; tiroid kanseri tedavi seçenekleri; tiroid kanseri ameliyatı türleri, riskleri ve ameliyat sonrası süreç ele alınarak hasta yakınlarının bu hastalığı tanıması kolaylaştırılmak amaçlanmıştır.
Tiroid kanseri çeşitleri; anaplastik, papiller, folliküler ve medüller olmak üzere 4 türdür. Görülme sıklıkları farklılık göstermektedir.
Tiroid kanseri hem erkeklerde hem de kadınlar görülmektedir. Özellikle hormonal değişimler bu kanser türünü tetikler. Menopoz ya da yeni doğum yapmış olmak gibi hormonal değişiklikler tiroid sorunlarının oluşmasına temeldir. Bunun dışında:
Tiroid kanseri, tiroid nodüllerindeki hücrelerden köken alan kanserdir.
Bütün kanserler içinde yaklaşık %1 oranında görülmektedir ve son yıllarda görülme sıklığı artmaktadır.
Kadınlarda, erkeklere oranla 4 kat fazla görülmektedir.
Tiroid kanserli hastaların büyük bir kısmında kansere ait herhangi bir şikayet ve belirti görülmez. Tiroidde bulunan nodüllerin ultrasonografi ile saptanması ve ince iğne biopsisi yapılarak tanının konması ile ortaya çıkar. Ancak hastaların bir kısmında boyunda şişlik (nodül), boyun lenf bezlerinde büyüme, ses kısıklığı, solunum sıkıntısı, yutma güçlüğü görülebilir.
Genel olarak görülebilen belirtiler:
Boyunda tiroid bölgesinde nodül veya guatr şikayeti ile başvuran hastalarda, boyun bölgesinin ultrason ile incelenmesi yapılmalıdır. Tiroidde kanser açısından şüpheli nodül olup olmadığı ve boyunda kötü görünümlü lenf bezi bulunup bulunmadığı belirlenmelidir.
Kanser şüphesine yol açan tiroid nodüllerinden ultrasonografi eşliğinde ince iğne aspirasyon biopsisi yapılarak patolojik inceleme ile tanı kesinleştirilmelidir.
Tiroid kanseri kanserler içerisinde yüzde bir oranında görülen bir kanser türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Erkeklere göre kadınlarda görülme ihtimali daha yüksektir. Tiroid kanseri diğer kanserler ile karşılaştırıldığında uzun yaşam oranı ve iyi diferansiyel histolojik özellikler gösteren kanser türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde tiroide bağlı hastalıklar endokrin sorunların başından kaynaklı olmaktadır. Tiroid bezinin tamamının ya da bir bölümün çıkartılması anlamına gelen tiroid kanseri ameliyatı cerrahların en sık uyguladıkları ameliyatlar arasında yer almaktadır.
Tiroid kanseri, türüne ve evresine göre farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir. Biyopsi ile tespit edilen kanserli hücreler cerrahi yöntemle çıkarılması zorunlu olmaktadır. Aksi takdirde nodüllerin tekrar etme olasılığı çok yüksek olmaktadır. Bu ameliyat endokrin cerrahlar veya genel cerrahlar tarafından yapılması mümkündür. Biyopsi yapıldığı esnada tiroid kanseri teşhisi konulduğunda tiroid bezinin tamamı ya da kanserli olan kısımlar tiroid kanseri ameliyatı yapılarak alınmaktadır. Lobektomi adı verilen yöntem ve tiroidektomi yöntemi ile boyun bölgesinin 6-7 cm’lik kesi ile açılmasıyla bu işlem gerçekleştirilmektedir.
Ameliyat sonrası kanama olur ve durmaz ise akciğer ve hava yollarınızda tıkanma meydana gelebilir. Ameliyat sonrası ağrılar ile karşılaşmanız mümkündür. Gırtlak içindeki ses telleri zarar görür ise ameliyat sırasında ses kaybı yaşanması gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bir de ameliyat sonrası hasta ile çok iyi ilgilenilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Ameliyat yaklaşık olarak üç saat içinde gerçekleştirilmektedir. Tiroid kanseri ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi yöntemi kullanılır ve hasta uyutularak işleme başlanır. Hastanın uyutulması ameliyatın gerçekleşmesi ve anestezi sonrası hastanın tekrar uyandırılmasına kadar geçen süre yaklaşık olarak iki ile üç saat arasında olur. Bu süre hastanın yaşı, durumu gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak ameliyat için uzun bir süreç gerekli olmamakla birlikte ameliyatta kullanılan yönteme göre diğer uygulamalar seanslar şeklinde ya da aralıklarla yapılabilir. Bu tümörün ve hastanın durumuna göre değişiklik arz edebilir.
Ameliyattan sonra iyileşme hızı hasta yaş, genel sağlık durumu ve hastaya uygulanan işlem türüne göre farklılıklar gösterebilmektedir. Bu ameliyattan sonra iyileşme tümörün ne kadar büyük olduğuna ve hangi çıkarma yönteminin kullanıldığına bağlıdır. Hastanın cerrahi yarayı uygun şekilde önemsemesi ve bu yaraya ameliyat sonrasında dikkat etmesi oldukça önemlidir. Bu süreçte hasta genel olarak iki hafta içerisinde günlük hayatına yavaşça dönmeye başlamaktadır. Ameliyat, tedavi ve iyileşme süreçleri, kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Kişi ne kadar dikkatli olursa o kadar kısa sürede iyileşme sağlanır.
Ameliyat sonrası kişilerin beslenmesi hızlı iyileşmede önemli rol oynamaktadır. Bunun için yediğiniz yiyeceklere, içtiğiniz içeceklere dikkat edilmesi gerekmektedir. Kendinizi zorlamadan spor hareketleri yaparsanız sizin için bu süreç daha kolay olabilir. Tiroid ameliyatı sonrası beslenme doktor tarafından reçetenize yazılan gıdalarla beslenmek sağlığınız açısından büyük önem taşır. İyileşmenin temeli beslenmeye dayanmaktadır. Bu süreçte beslenmeye dikkat etmek büyük bir önem arz eder.
Ameliyat yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Hastalığa tekrardan yakalanmamak için beslenme ve günlük aktivitelere dikkat edilmesi gerekmektedir. Mümkün olduğunca Psikolojik olarak depresyon ve kaygıdan uzak durmaya çalışın. Doktorun önerdiği günlük aktiviteleri yapmaya özen gösterin. Ameliyat kadar ameliyat sonrası sürecin de önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Sizler de “Tiroid Kanseri Ameliyatı İçin Hangi Bölüme ve Doktora Gidilmelidir?” sorusuna cevap mı arıyorsunuz? Birçok kişinin bugünlerde bu tip sorulara cevap aradığını biliyoruz. Çünkü artık hastanelerden randevu almak çok zor ve doğru bölüm, doktor seçimi yapmak da burada çok kritik bir hal alıyor. Bunlardan kaynaklı olarak sizlerin de Tiroid Kanseri ile ilgili olarak doğru bir doktor seçimi yapmanız çok önemli. En hızlı şekilde sağlığınıza kavuşabilmeniz adına ilgili bölüm ve doktorla iletişim kurmayı ihmal etmemelisiniz. Burada Dâhiliye bölümüne gitmeniz ve Dâhiliye doktorları ile iletişim kurmanız doğru bir tercih olabilir ancak buna rağmen hastanelerle iletişim kurduktan sonra randevu almayı da ihmal etmeyin. Tabi ki de ameliyat süreci içerisinde farklı bölümlere de uğramanız gerekebilir. Bu konuyla ilgili hastane ile iletişim kurmak ve fikir almak iyi bir yöntem de olabilir.
Tiroid kanseri ameliyatı hastalığın durumu ve ameliyatın yapıldığı yere göre farklılıklar göstermektedir. Hastalık her kişide aynı seyirde olmayabilir. Bu yüzden bu konu hakkındaki en net bilgiyi her zaman doktor size verir. Bu yüzden süreç hakkında daha net bilgi almak isterseniz doktorunuza başvurabilirsiniz.
Tiroid kanserinde görülen şikayetler nelerdir?
Tiroid kanserinin erken evrede tespit edilmesindeki en büyük zorluk çoğu zaman herhangi bir şikâyete yol açmamasıdır. Çoğu zaman guatr sebebiyle takip edilen hastalarda rutin kontrol sırasında tespit edilir. Ancak nadir de olsa yutkunmada zorluk, ses kısıklığı ve boyunda lenf bezlerinin şişmesi gibi şikayetlere sebebiyet verebilir.
Tiroid kanserinin 4. evre belirtileri nelerdir?
Tiroid kanserinin ilerlediği 4.evrede daha çok; boyunda şişlik ve yumru, nefes almada zorluk, kemik erimesi, boyundan kulaklara doğru ağrı, seste kısıklık, kan ve kolesterol seviyelerinde düşüklük gibi belirtiler görülür.
Tiroid kanseri neden olur?
Tiroid kanseri, tiroid bezinde kanserli hücrelerin çoğalmasına bağlı olarak gelişir. Bunun arkasında ise yüksek düzeyde radyasyona maruz kalmak, ailede tiroid kanseri öyküsünün olması, aynı şekilde aile geçmişinde medüller tiroid kanseri ve multipl endokrin neoplazı gibi genetik sendromların olması, guatr geçirmiş olmak yatar.
Tiroid kanseri ölümcül müdür?
Tiroid kanseri uygun tedavi ve düzenli takip ile yaşam şansı en yüksek kanser türlerinin başında gelmektedir. Tedavi de başarı çok yüksek olduğundan ölüm riski yok denecek kadar azdır.
Tiroid kanseri başka organlara yayılır mı?
Tiroid kanserinin metastaz yapma riski vardır. En çok boyun ve göğüste yer alan lenf nodlarına, akciğerlere, karaciğere ve kemiklere yayılım gösterebilir.
Tiroid kanseri için tedavi seçenekleri nelerdir?
Tedavi seçenekleri kanserin türüne göre değişse de cerrahi yöntem uygulanmak zorundadır. Tiroid kanserinde kesin tedavi için tiroid bezinin tamamen ve eksiksiz bir şekilde çıkarılması gerekir. Ameliyat sonrasında ise kanser tedavisi uygulanır ve hasta ömür boyu takip edilir.
Papiller tiroid kanseri nedir?
Tiroid bezinde kanser türlerinin neredeyse yüzde 80’ini oluşturan kanser türüdür. Yavaş büyüyen bu tümör, lenf bezlerine sıçrayabilir. Tiroid bezinin tamamen çıkarılması ve lenf bezlerinin temizlenmesinin ardından radyoaktif iyot tedavisiyle hasta tamamen sağlığına kavuşabilir.
Tiroid kanseri genetik midir?
Tiroid kanserinin genetik yatkınlığı ne yazık ki vardır. Ailede tiroid kanseri geçmişi olması bu hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Her tiroid kanseri türüne göre bu oranlar değişmektedir. Medüller tiroid kanseri teşhisi konulan vakaların yaklaşık üçte biri genetiktir.
Tiroid kanseri olan kişi sonrasında hamile kalabilir mi?
Tiroid kanseri, en çok doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen bir hastalıktır. Bu hastalığa neden olan tümörler agresif olmadığı için hali hazırda gebe olan kadınlarda tedavi gebelik bitiminde gerçekleşir. Eğer hasta, kanser tedavisinden sonra gebe kalmak isterse bu planını hayata geçirebilir. Çünkü yapılan araştırmalar, tiroid kanseri tedavisi için uygulanan radyoiyot tedavisinin doğurganlık üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını göstermektedir.
Tiroid kanseri ameliyatı riskli midir?
Her ameliyatın kendi içinde riskleri olmakla birlikte tiroid kanseri ameliyatlarında görülebilecek riskler, kanama ve enfeksiyon başta olmak üzere seste kısıklık ve paratiroid bezlerinin zedelenmesidir.
Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı
1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaparak 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu ve aynı hastanede genel cerrahi uzmanı olarak çalıştı.
2017 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden profesörlük unvanı alan, Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2021 yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Eğitim Görevlisi olarak çalıştıktan sonra, 2022 yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.
Tıbbi İlgi Alanları;
1961 yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, orta öğretimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu.Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2011 yılında Genel Cerrahi Doçenti, 2012 yılında ise Eğitim Görevlisi oldu. 2014 yılında, Sağlık Bakanlığı’nca verilen Onkolojik Cerrahi Yandal Uzmanlık Belgesi’ni almaya hak kazandı.Meme Cerrahisi, Endokrin (Tiroid ve Guatr) Cerrahisi, Onkolojik Cerrahisi (Kanser Cerrahisi) ve Laparoskopik Cerrahi alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2021 yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalıştıktan sonra, 2022 yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.