Fibroadenomlar ne kadar masum?

Her kadın, hayatının bir evresinde memesinde ele gelen şişlikler fark edebiliyor. Kimi zaman hormonal nedenlerle adet öncesi ve sonrasında görülen kimi zaman da farklı hastalıkların habercisi olan şişlikler çoğunlukla fibroadenomlar iyi huylu kitleler olarak karşımıza çıkıyor.

Erkeklerde de rastlanma ihtimali olsa da genellikle kadınlarda ortaya çıkan fibroadenomun kansere dönüşme riski ise oldukça düşük. Ancak yine de belli türdeki fibroadenomların olası riskleri içermesi sebebiyle takip edilmesi büyük önem taşıyor.

Memedeki şişliğin fibroadenom olduğu nasıl anlaşılır?

Yaş aralığı 15 ila 35 arasında değişen kadınlarda görülen iyi huylu bu tümörler genellikle sert, pürüzsüz ve sınırları belli olan yapıdadır. Lastik gibi bir kıvama sahip olan fibroadenomlar, meme dokusunda tıpkı bir bilye veya misket gibi hissedilir.

Kendiliğinden büyüyüp küçülebilen bu tümörler, farklı büyüklükte, bir veya birden fazla olabilir. Fibroadenomların en tipik belirtisi, ağrısız olmasıdır.

Dolayısıyla çoğu kadın tesadüfen veya kendi yaptığı elle muayene esnasında şişlikleri fark eder. Birçok kadının aklına bu kitlenin bir meme kanseri işareti olabileceği gelse de genellikle fibroadenom olduğunu anlaşılır.

Memede meydana gelen kitlelerin fibroadenom olup olmadığını anlamak içinse doktor muayenesi ve klinik testler şarttır. Bunun için doktor önce fiziki olarak hastayı muayene eder, ardından bazı görüntüleme yöntemlerini isteyebilir.

Mamografi, MR veya meme ultrasonu başvurulan tanı yöntemleri arasındadır. Eğer kişinin meme dokusu yoğunsa bu durumda aynı anda hem mamografi hem de ultrasona başvurulabilir.

Ultrasonda kitlenin katı mı sıvı mı olduğunu ayırt etmek için çok önemlidir. Eğer kitlenin içi sıvıysa kist, katı ise fibroadenom olarak değerlendirilir. En kesin tanı ise iğne biyopsisidir. İğne ile alınan kitle örneği patolojiye giderek sonuç öğrenilir.

fibroadenomlar-ne-kadar-masumm

Fibroadenomlar ne zaman tehlikelidir?

Fibroadenomlar her ne kadar kansere dönüşme riski çok düşük olan tümörler olsa da bazı türleri bu riski daha olası hale getirebilir. Bu noktada eğer meme dokusunda yer alan fibroadenom, giderek büyüyorsa, bu kitlenin fibroadenom dışında kötü huylu bir tümör olmasından şüphelenilir.

Buna ek olarak çevre dokulara zarar verme ihtimali de oluşabilir. Boyutu, yeri ve sayısı giderek artıyorsa bu noktada kitlelerin alınması gerekir. Bu sayede olası riskler minimize edilerek kansere dönüşmesi engellenebilir.

Her fibroadenom alınmalı mıdır?

Ultrason görüntülemesi ile meme kanseri ve diğer meme kitlelerinden kolayca ayrılan fibroadenomlar iyi huylu tümörler olduğundan çoğu zaman herhangi bir tedavi uygulanmaz. Genellikle hekim, hasta için düzenli takibi önerir.

Eğer kişide daha önce fibroadenom meydana gelmişse ve ameliyatla bu kitleler alınmışsa doktor yeni kitlelerin cerrahi olarak çıkarılması kararını geciktirebilir.

Ameliyat karanında belirleyici olan kriter ise tespit edilen kitlenin çeşitli tanı yöntemleriyle fibroadenom olduğu kesinleşmiş olmasıdır. Eğer kesinleşmiş bir durum varsa, çok büyümüş ve elle hissediliyorsa, hastada korku ve endişeye sebebiyet veriliyorsa cerrahi olarak alınabilir.

Çoğu fibroadenomu periareolar ( meme başı çevresinden ) müdahale ile memede iz bırakmadan ya da minimal bir izle çıkartabilmek mümkündür çünkü unutulmamalıdır ki, meme estetik açıdan insanların önemsediği organların başında gelir. Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Fibroadenom hızla büyüyorsa  ameliyat ile çıkarmak gerekir.