Guatr Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Ses Kısıklığı ve Kalsiyum Seviyesi Düşmesi Nasıl Önlenir?
Guatr genel anlamı ile tiroid bezinin büyümesidir. Tiroid bezleri içerisinde mevcut olan içi sıvı ya da katı dokular tiroid nodülüdür. İyot eksikliği, genetik, haşimato hastalığı, tiroid kistleri ve genç yaşta radyoaktif maddelere maruz kalınması gibi faktörler tiroid nodüllerinin oluşması için risk teşkil eder.
Tiroid bezlerindeki büyüme ile ortaya çıkan guatr hastalığı, belirgin kitlelerin dışında hastalarda yutkunma, nefes alma güçlüğü ve kronik öksürük gibi hayat kalitesini düşüren şikayetler ile kendini göstermektedir.
Bazı kişilerde boğazlarında bir sıkılma hissiyatına sebep olur. Guatr hastalığı genellikle rutin muayeneler sırasında teşhis edilir.
Guatr ameliyatı için şikayetler dikkate alınır. Hekim tarafından hastanın ameliyata uygun olup olmadığı tespit edilir. Guatr hastalığı farklı tedaviler ile düzeltilmektedir.
Kapsamlı muayene ve testler ışığında kesin teşhisin koyulmasından sonra hastalığın nedenine ve derecesine bağlı olarak tedavi tekniği tespit edilir. Bundan dolayı guatr operasyonları öncesinde doğru tanının koyulması hayati önem taşır.
Bazı guatr hastalıklarının yapısal ya da işlevsel sorunlarının iyileştirilmesi için guatr ameliyatı uygulanmaktadır. Tiroid bezinin cerrahi yolla çıkartılması işlemidir. Ameliyatın gerekli olduğu durumlar:
Guatr ameliyatının en önemli 2 riski ameliyattan sonra ses kısılmasının ortaya çıkması ve kan kalsiyum seviyesinin düşmesidir.
Ses tellerinin çalışmasını sağlayan sinirler guatrın çok yakınında seyretmektedir. Ameliyat sırasında bu sinirin zedelenmesi geçici veya kalıcı olarak ses kısıklığına yol açabilir.
Bu nedenle ses tellerine giden sinirin ameliyat sırasında çok iyi korunması ve zedelenmemesi gerekmektedir.
Bu nedenle ses tellerine giden sinirin ameliyat sırasında çok iyi korunması ve zedelenmemesi gerekmektedir.
Bunun sağlanması ameliyatta önce sinirin bulunması ve sinir etkilenmeden guatrın çıkarılması ile gerçekleştirilir. Bu yöntem deneyim gerektirmektedir. Ayrıca sinirin bulunması ve korunmasında kılavuzluk eden sinir monitörizasyonu yöntemi de son zamanda kullanılmaya başlanmıştır. Böylece sinirin fonksiyonu ameliyat sırasında sürekli kontrol edilebilmektedir.
Özel bir cihaz yardımıyla ameliyat sırasında ses tellerine giden sinir uyarılmakta ve ses tellerinin çalıştığı kontrol edilmektedir. Böylece ameliyat sırasında kesilmesi gereken ve sinire benzeyen bir oluşum uyarılarak bunun sinir olmadığı anlaşılmakta ve ameliyat daha güvenli hale gelmektedir.
Şart değildir, ancak ameliyat daha güvenli hale geldiğinden, ben guatr ameliyatının sinir monitörizasyonu kullanarak yapılmasını öneriyorum.
Kan kalsiyum seviyesini düzenleyen paratiroid bezleri, tiroid bezine bitişiktir. Guatr ameliyatı sırasında paratiroidlerin zedelenmesi, ameliyat sonrasında bu bezlerin bir müddet çalışmasını aksatmakta ve kan kalsiyum seviyesi düşmektedir. Ancak bu durum çoğunlukla geçicidir. Ameliyat sırasında paratiroid bezlerinin hasarlanmaması bunu engelleyecektir.
Guatr ameliyatının riski var mı?
Guatr ameliyatında oluşabilecek 2 çeşit risk vardır. Birincisi ameliyat yapılan bölgeye çok yakın olan ses tellerine giden sinirlerin zedelenmesi ikincisi ise kalsiyumu düzenleyen paratiroit bezinin zarar görmesidir. Ancak bu risklerin görülme olasılığı hekimin de uzmanlık seviyesine göre oldukça düşüktür.
Guatr ameliyatı kimlere yapılır?
Guatr ameliyat; küçük de olsa nodüllerinde kanser riski taşıyan kişilere, guatrı büyüyen ve boyna baskı yapan tiroidi olan kişilere, ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalara, boyundaki şişlik hem estetik hem de sağlık açısından tehlike oluşturan kişilere uygulanır.
Guatr ameliyatını ertelemek kansere yol açar mı?
Eğer doktor nodül için ameliyat yöntemini önermişse hastanın buna riayet etmesi gerekir çünkü nodüller ameliyat edilmezse büyümeyi sürdürür ve farklı hastalıklara yol açar. Üstelik bazı nodüller, kanser riski taşır. Alınmadığı sürece bu risk daha da artar ve kansere dönüşebilir.
Guatr ameliyatı sonra sesimi kaybeder miyim?
Guatr ameliyatları söz konusu olduğunda hastaların en çok endişe ettiği konuların başında ses tellerinde yaşanabilecek felçler ve ses kalitesinde değişiklikler gelmektedir. Bazı durumlarda nadir de olsa geçici ve kalıcı ses kısıklıkları görülebilir. Geçici ses kısıklıkları 9 ila 12 ay arasında kendiliğinden düzelir.
Gelişen teknolojilerle birlikte ses kısıklığı riski yüzde 1’lerin altına düşmüştür. Özellikle guatr ameliyatında sinir monitorizasyonu aleti kullanılarak, ses tellerine giden sinirler ameliyat sırasında sürekli olarak kontro edilebilmekte böylece sinirlerin zedelenmesi ve ses kısıklığı önlenebilmektedir.
Guatr ameliyatı sonrası ne kadar sürede iyileşilir?
Guatr ameliyatı sonrası hasta yaklaşık 1 veya 2 gün hastanede konuk edilir. Ardından eve gönderilen hastanın normal yaşantısına dönmesi ve tam iyileşmesi ise 1 hafta ila 10 günü bulabilir.
Guatr ameliyatı riskleri nasıl önlenir?
Monitörler ve özel cihazlar ile ses tellerine zarar vermeden ameliyat yapmak mümkündür. Bunun için öncelikle ameliyatta ses tellerine giden sinirlerin tespit edilmesi gerekir. Buna ek olarak sinirin bulunup korunması için sinir monitörizasyonu yöntemi kullanılabilir.
Sinir monitörizasyonu yöntemi nedir?
Guatr ameliyatı sırasında hastanın ses tellerine zarar gelmemesi için kullanılan bir yöntemdir. Bu noktada tüpe sarılı bir alıcı boğaza yerleştirilir. Operasyon esnasında ses tellerine giden sinir prop ile uyarılır ve monitör ile bunun sinir olup olmadığı teyit edilir. Bu sayede sinirler korunmuş olur.
Guatr ameliyatını hangi doktor yapar?
Guatr ameliyatlarının tiroid (guatr) konusunda özellikle uzmanlaşmış genel cerrah tarafından yapılması uygun olur.
Guatr ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeli?
Ses tellerini yormamak için yüksek sesle konuşmaktan kaçınılmalı. Aşırı sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durulmalı. Eğer ellerde ve dudaklarda uyuşma, yara yerinden gelen akıntı, üşüme, yüksek ateş varsa doktora başvurulmalıdır.
Guatr ameliyat sırasında kan kalsiyum seviyesinin düşmesi normal midir?
Paratiroid bezleri, vücuttaki kalsiyum seviyesini düzenlemekle görevlidir ve tiroid bezine bitişiktir. Dolayısıyla ameliyat sırasında paratiroitler zedelenebilir. Bu durum, bezlerin bir müddet çalışma düzeninin aksamasına ve kan kalsiyum seviyesinin düşmesine neden olabilir. Ancak çoğunlukla geçici bir durumdur.
Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı
1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaparak 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu ve aynı hastanede genel cerrahi uzmanı olarak çalıştı.
2017 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden profesörlük unvanı alan, Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2021 yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Eğitim Görevlisi olarak çalıştıktan sonra, 2022 yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.
Tıbbi İlgi Alanları;