Tiroid Nodülü Ameliyatı
Tiroid Nodülü Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tiroid nodülleri içi sıvı dolu kistik yapılardır. Tiroidlerin düzensiz çalışmasına ve tiroid bezlerini oluşturan hücrelerin anormal şekilde çoğalmasından meydana gelirler. Tiroid nodülü sebepleri bunların dışında besinlerden alınan iyotun yetersiz oluşu ve genetik faktörler de olabilir.
Tiroid nodülü belirtileri ise yaygın olarak boğazda şişlik, yutkunma zorluğu ve seste kalınlaşma olarak sıralanabilir. Tiroid nodülü etkileri ani kilo kaybı ve iştahsızlık beraberinde uykusuzluk olarak ortaya çıkar. Nodülün çok sert olması, kapsül dışı yayılım göstermesi ve tek taraflı lenf nodlarında büyümeye neden olması tiroid nodülü kanseri riski olabileceğini gösterir.
İstanbul tiroid nodülü ameliyatı için oldukça uygun donanımda bir şehirdir. Kanser riski olarak da görülebilecek risk belirtilerinin ortaya çıktığı bir muayeneden sonra doktor tiroid nodülü ameliyatı kararı alabilir. Tiroid nodülü ameliyatı riskleri ses kısılması ve kalsiyum eksikliğidir. Fakat ameliyatı gerçekleştiren cerrahın uzmanlık seviyesine göre bu riskler azalmaktadır. Tiroid nodülü ameliyatı fiyatı operasyonun kapsamına ve hastanın durumuna göre değişiklikler gösterebilir.
Tiroid nodülünde tanı ve uygun tedavinin uygulanması hastalar için olduğu kadar hasta yakınları için de oldukça önemlidir. Doğru tedavi yönteminin ve bu hastalığın gidişatının nasıl olacağının bilgisi hasta yakınları için değerlidir. Bu nedenle bu makalede tiroid nodülü belirtileri, evreleri,riskleri; tiroid nodülü tedavi seçenekleri; tiroid nodülü ameliyatı türleri, riskleri ve ameliyat sonrası süreçten detaylı bahsedilecektir.
Tiroid kanseri; tedavi edilebilen ve başarı şansı yüksek bir kanser çeşididir. Tiroid bezinde yer alan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması neticesinde gelişen tiroid kanseri; boyunda kitle ya da tiroid nodülü olarak ortaya çıkar.
Tiroid kanseri özellikle iyot konusunda fakir coğrafyalarda yaygın olarak görülür. Bununla beraber baş ve boyun bölgesinin radyasyona maruz kalması, sigara tüketimi, genetik yatkınlık da tiroid kanser görülme riski yükselir.
Tiroid nodülleri olan bir hastada en önemli nokta, nodüllerde kanser olup olmadığının belirlenmesi ve tiroid ameliyatına gerek olup olmadığına karar verilmesidir çünkü bir tiroit nodülünde kanser bulunma olasılığı %5 civarındadır.
Tiroid nodülleri büyükse hastanın boynunun ön tarafında dışarıdan belli olmaktadır. Yutkunma sırasında aşağı ve yukarı yönde hareket eder. Bu sayede gözle fark edilir. Fakat nodül küçük ise gözle fark edilemez, yalnızca doktor muayenesi veya ultrasonografi çekildiğinde teşhis edilir.
Küçük tiroid nodülleri hastada herhangi bir belirti söz konusu olmaz. Fakat nodüller büyüdüklerinde aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar:
Tiroid nodülleri olan bir hastada en önemli nokta, nodüllerde kanser olup olmadığının belirlenmesi ve tiroid ameliyatına gerek olup olmadığına karar verilmesidir çünkü bir tiroit nodülünde kanser bulunma olasılığı %5 civarındadır.
Nodüler guatrda, tiroid fazla çalışıyorsa (hipertiroidide) ve nodüller tiroidin her iki lobundada bulunuyorsa, tiroidin tümünün çıkarılması (total tiroidektomi) gerekir.
Nodüller tiroidin sadece bir lobunda ise, nodüllerin olduğu tiroid lobu (lobektomi) çıkarılır. Nodüler guatrda tiroid hormonları normal ise nodüllerde kanser veya kanser şüphesi varsa ameliyat gerekir.
Yaygın nodüler guatrda ameliyat kararı verilmişse total tiroidektomi yapılması önerilmektedir.
Bunun yanı sıra;
İzleme alınan hastalarda 6 ayda bir tiroid ultrasonografisi yapılarak, nodüllerinde büyüme ve görünüşlerinde değişme olup olmadığı araştırılmalıdır. Değişiklik saptanmayan nodüller daha sonra yıllık takibe alınmalıdır.
Nodül tiroid bezi içinde oluşan anormal oluşumlara verilen bir isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Nodüllerle birlikte çoğu zaman tiroid bezi de onunla orantılı bir şekilde büyümektedir. Nodülün kanserli olup olmadığını anlamak için mutlaka iğne biyopsisi yapılması ve bunun sonucunda ne çıkarsa ona göre bir tedavi uygulanması gerekmektedir. Nodülün biyopsi ile kanserli olmadığı anlaşılırsa bu durumda ameliyata gerek kalmamakla birlikte sürecin takibi büyük bir önem taşımaktadır. Ameliyat sonrası ağrılar ile karşılaşmanız mümkündür. Ameliyat yaklaşık olarak üç saat içinde gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrası kişilerin beslenmesi sürecin iyi gitmesi için önemli rol oynamaktadır.
Tiroid kanseri, türüne ve evresine göre farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir. Biyopsi ile tespit edilen kanserli hücreler cerrahi yöntemle çıkarılması zorunlu olmaktadır. Aksi takdirde nodüllerin tekrar etme olasılığı çok yüksek olmaktadır. Bu ameliyat endokrin cerrahlar veya genel cerrahlar tarafından yapılması mümkündür. Biyopsi yapıldığı esnada tiroid kanseri teşhisi konulduğunda tiroid bezinin tamamı ya da kanserli olan kısımlar tiroid kanseri ameliyatı yapılarak alınmaktadır. Lobektomi adı verilen yöntem ve tiroidektomi yöntemi ile boyun bölgesinin 6 ile 7 cm’lik kesi ile açılmasıyla bu işlem gerçekleştirilmektedir
Ameliyat sonrası ağrılar ile karşılaşmanız mümkündür. Gırtlak içindeki ses telleri zarar görür ise ameliyat sırasında ses kaybı yaşanması gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bir de ameliyat sonrası hasta ile çok iyi ilgilenilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Ameliyat yaklaşık olarak üç saat içinde gerçekleştirilmektedir. Tiroid nodülü ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi yöntemi kullanılır ve hasta uyutularak işleme başlanır. Hastanın uyutulması ameliyatın gerçekleşmesi ve anestezi sonrası hastanın tekrar uyandırılmasına kadar geçen süre yaklaşık olarak bir ile iki saat arasında olur. Bu süre hastanın yaşı, durumu gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak ameliyat için uzun bir süreç gerekli olmamakla birlikte ameliyatta kullanılan yönteme göre diğer uygulamalar yapılabilir. Bu tümörün ve hastanın durumuna göre değişiklik arz edebilir.
Ameliyattan sonra iyileşme hızı hasta yaş, genel sağlık durumu ve hastaya uygulanan işlem türüne göre farklılıklar barındırabilir. Bu ameliyattan sonra iyileşme tümörün ne kadar büyük olduğuna ve hangi çıkarma yönteminin kullanılması ile doğru orantılıdır. Hastanın cerrahi yaraya uygun şekilde bakması ve bu yaraya ameliyat sonrasında dikkat etmesi çok önemlidir. Bu süreçte hasta genel olarak iki hafta içerisinde günlük hayatına dönme süreci gerçekleşir. Ameliyat, tedavi ve iyileşme süreçleri, kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Kişi ne kadar dikkatli olursa o kadar kısa sürede iyileşme sağlanır.
Ameliyat sonrası kişilerin beslenmesine önemli ölçüde dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun için yediğiniz yiyeceklere, içtiğiniz içeceklere dikkat edilmesi gerekmektedir. Kendinizi zorlamadan spor hareketleri yaparsanız sizin için bu süreç daha kolay olabilir. Tiroid nodülü ameliyatı sonrası beslenme doktor tarafından reçetenize yazılan gıdalarla beslenmek sağlığınız açısından büyük önem taşır. İyileşmenin temeli beslenmeye dayanmaktadır. Bu süreçte beslenmeye dikkat etmek büyük bir önem arz eder.
Ameliyat yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Hastalığa tekrardan yakalanmamak için beslenme ve günlük aktivitelere dikkat edilmesi gerekmektedir. Psikolojik olarak depresyon ve kaygıdan uzak durmaya çalışın. Doktorun önerdiği günlük aktiviteleri yapmaya özen gösterin. Ameliyat kadar ameliyat sonrası sürecin de önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Tiroid Nodülü birçok insanda bulunan ve belirli bir noktada alınması gerekebilen bir nodül olarak bilinmektedir. Eğer sizlerin de bu tip bir probleminiz varsa bir doktor ile iletişim kurmanız iyi bir fikir olacaktır. Hem yaşam kalitenizin artması hem de sağlığınız ile ilgili problemlerden kaçınmak adına bu tip bir davranış sizler adına iyi olabilir. Peki, Tiroid Nodülü Ameliyatı İçin Hangi Bölüme ve Doktora Gidilmelidir? Burada tabi ki de sizlere yardımcı olabilecek bölüm iç hastalıklar yani Dâhiliye bölümüdür denilebilir ama yine de sizler hastane ile iletişim kurmayı unutmayın. En kısa sürede bu bölüme giderseniz ve bölüm ile iletişim kurarsanız sahip olmanız gereken bilgileri size aktaracaklardır. Böylece çok kısa bir süre içerisinde sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Tiroid nodül tedavisi fiyatları, hastalığın durumu ve ameliyatın yapıldığı yere göre farklılıklar göstermektedir. Hastalık her kişide aynı seyirde olmayabilir. Bu yüzden bu konu hakkındaki en net bilgiyi her zaman doktor size verir. Bu yüzden süreç hakkında daha net bilgi almak isterseniz doktorunuza başvurabilirsiniz.
Tiroid nodül kaç cm olursa tehlikelidir?
Tiroid nodülleri, tiroid bezinin dokusunda meydana gelir. Büyük çoğunluğu iyi huylu ve zararsız olan nodüller genellikle 2 cm olunca fark edilir. Normal boyutları ise 1 ila 2 mm ile 2 cm arasıdır. 3 ila 4 santimetreyi geçen nodüller hastada şikayetlere neden olur ve tehlikeli olmaya başlar.
Tiroid nodülü nasıl yok edilir?
Eğer tiroid nodülleri iyi huylu ise ve boyutu 1 cm’nin altındaysa bu durumda takip edilmesi yeterlidir. Ancak büyüklüğü giderek artıyorsa ameliyatla alınması gerekir. Başka bir tedavi yöntemi ise ısı ile yakma yani termal ablasyondur. Kistik karaketerdeki nodüllere uygulanabilir. Eğer nodül solid yapıda ise lazer ablasyon, RF ablasyon veya mikrodalga ablasyon gibi alternatif yöntemler uygulanabilir.Ancak bu durumda tiroid nodülünün kanser hücresi taşımadığından emin olmak gerekir. Eğer en küçük şüphe varsa ameliyat uygulanmalıdır.
Tiroid nodülü belirtileri nelerdir?
Kişi boğazında kitle varmış gibi hisseder, yutkunmakta zorlanır. Boyunda ele gelen şişlik vardır, öksürük kronik bir şekilde devam eder. Ellerde titreme, kilo kaybı, sinirlilik hali de görülen şikayetler arasındadır.
Hangi tiroid nodülü tehlikelidir?
Nodülün boyu 3 cm geçerse, nodülün yapısı sert, çevresi düzensizse, komşu dokularla ilişkisi iyi değilse, nodülün içinde aşırı kan akımı varsa bu durumda nodüller tehlikeli demektir.
Tiroid nodülü kansere döner mi?
Nodül boyutunun hızlı bir artış göstermesi, nodüllerin boyun ultrasonunda kanser belirtisi taşıması, nodülün kistik ya da solid yapıda olması, ailede tiroid kanseri olmuş kişilerin bulunması, kişinin çocukken radyasyona maruz kalması tiroid nodülleri kansere dönüşebilir.
Tiroid nodülü öksürük yapar mı?
Tiroid nodülleri büyüdükçe boğazda ve boyunda basınca yol açar. Bu durum bölgesel ağrılara neden olabilir. Ayrıca nodüller soluk borusuna baskı yaptığında nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler meydana gelebilir.
Hangi tiroid nodülü ameliyatsız tedavi edilebilir?
Nodüller iyi huylu çıkarsa, büyümesi durmuşsa genellikle tedavi uygulanmaz takip yapılır. Eğer nodül büyüyorsa ve solid yapıda değilse ameliyat yerine alkol enjeksiyonu yöntemi ile ameliyatsız tedavi edilebilir. Bu yöntem aynı zamanda multinodüler guatr hastalarında ve zehirli guatrda da etkilidir.
Tiroid nodülü ağrı yapar mı?
Tiroid nodüller genellikle belirti vermez ancak nodüller büyüdükçe bölgeler ağrılar görülmesi normaldir. Nodül basınç yaptıkça hasta, boynunda ağrı hissedebilir.
Tiroid nodülü olanlar nasıl beslenmeli?
Omega 3’ün tiroidi düzenleyici etkisi olduğu için haftada en 2 kere mutlaka balık tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda tekli doymamış yağ asitleri, çinko, iyot, yeşil yapraklı sebzeler de tiroid nodülü olan hastaların diyet listesinde bulunmalıdır.
Tiroid nodülleri kendiliğinden geçer mi?
Tiroid nodülleri kendiliğinden geçmez ama büyümesi durabilir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken nodülün boyunun 2 cm’yi geçmemiş ve şikayetlere yol açmamış olmasıdır.
Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı
1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaparak 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu ve aynı hastanede genel cerrahi uzmanı olarak çalıştı.
2017 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden profesörlük unvanı alan, Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2021 yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Eğitim Görevlisi olarak çalıştıktan sonra, 2022 yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.
Tıbbi İlgi Alanları;