Guatr Ameliyatı
Guatr Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Guatr, en bilinen tanımı ile soluk borusunun etrafındaki tiroit bezinin normalden fazla büyümesi ve çeşitli nedenlerden dolayı şişmesidir. Guatr sebepleri arasından en yaygın olanı tiroid bezlerindeki fazla nodüldür. Çoğu zaman kalıtsal olarak da görülebilen bu hastalık bazen de tiroid kanserinin habercisidir. Fakat kötü huylu tiroid nodülleri iyi huylu olanlara oranla oldukça nadir görülür.
Nedenlerin farklılıkları guatr çeşitleri arasında da ayrımlara neden oluyor. Tiroid bezlerinin tamamen büyümesi ile ortaya çıkan guatr nodülsüz guatr olarak bilinir. Nodül olması durumunda da hastalığa nodüllü guatr denilmektedir. Guatr belirtileri genelde boğazda şişlik ve yutkunma güçlüğü olarak seyreder. Öksürük ve nefes almada zorlanma da bu belirtilere eşlik edebilir. İstanbul guatr doktoru açısından zengin bir şehirdir. Bu belirtileri hafif gören hastaların bile bir doktora görünmeleri faydalı olur.
Guatr tedavisi ilaç tedavisi ile yapılabildiği gibi atom tedavisi de sıkça başvurulan yöntemlerden biridir. Guatr ameliyatı ise ileri düzeyde guatr görülen hastalar için başvurulan en son tedavi seçeneğidir. İstanbul guatr ameliyatı yapabilecek cerrahisinde uzman doktorlara sahiptir. Guatr ameliyatı riskleri ancak bu şekilde uzman bir doktor tarafından aza indirgenebilir. Ses tellerinin zedelenmesi ve paratiroid bezinin zarar görmesi gibi riskler guatr ameliyatı fiyatı aralığını belirleyebilir.
Guatr fark edildiği andan itibaren önlem alınması gereken bir hastalık olduğu için erken tanısı hastalar için oldukça önemlidir. Hastalık ve hastalığın tedavisi süresince hastanın tam olarak ne ile karşı karşıya olduğunu bilmek ve buna göre hareket etmek de hasta yakınları için değerlidir. Bu makale guatr belirtileri, evreleri,riskleri; guatr tedavi seçenekleri; guatr ameliyatı türleri, riskleri ve ameliyat sonrası süreç hakkında bilgi sahibi olmak isteyen hasta yakınları için hazırlanmıştır.
Guatr hastalığının dünyada en sık görülen nedeni beslenmede iyot eksikliği olarak karşımıza çıkar.
Diğer sebepleri ise:
İyot bakımından zengin olan yiyeceklerin az olduğu bölgelerde guatr daha sık görülmektedir. Öte yandan kadınlarda daha çok guatr olması sebebiyle cinsiyette risk faktörü teşkil eder. Çeşitli bağışıklık hastalıklarına sahip olan kişilerde guatr görülme riski artmaktadır.
Guatrın belirtileri büyüklüğüne ve fonksiyon bozukluğu olup olmadığına göre değişir. Tiroid normal çalışıyorsa guatr, hastaların büyük çoğunluğunda boyunda şişlik dışında herhangi bir şikayete yol açmaz. Ancak çok büyürse nefes borusuna baskı yaparak öksürük ve solunum güçlüğü ortaya çıkabilir.
Guatrda tiroid bezinin salgıladığı hormon düzeylerinin gerekenden az veya fazla olmasından kaynaklanan belirtiler de görülebilir. Hormon salgılanmasının fazla olduğu durumlarda, hastada sinirlilik, çarpıntı, ellerde titreme, kilo kaybı, kadınlarda adet düzensizliği görülebilir.
Hormon salgılanmasının normalden az olması sonucunda ise kilo alma, kabızlık, halsizlik, ciltte kuruma, saç dökülmesi gibi bulgular söz konusu olabilir.
Nodüllü guatr mevcudiyetinde nodüllerin kötü huylu olma riski, aşırı hormon üretimi varlığı ve iri nodüllerin nefes borusuna basısının beraber incelenmesi gerekmektedir. Bu aşamada ilk olarak hekim tarafından elle muayene yapılması gerekmektedir.
Daha sonra kan testi isteniyor ve vücuttaki TSH, T3, T4 ve gerekirse tiroid otoantikorları incelenir. Nodüllerin analiz edilmesi için tiroid sintigrafisi ve ultrasonografisi uygulanmaktadır. Bu şekilde teşhis koyulmaktadır.
Guatrda nodül bulunmuyorsa, hastanın herhangi bir şikayeti yoksa, TSH testi yaparak tiroidin fonksiyonunda bozukluk olup olmadığı araştırılmalıdır. Tiroid fonksiyonlarında bozulma varsa uygun şekilde tedavi edilmelidir.
Tiroid fonksiyonlarında bozukluk yoksa sadece izlemek yeterli olur. Eğer hastada guatra ait şikayetler varsa ki bunlar guatrın nefes ve yemek borusuna baskı yapması sonucu oluşan nefes almada güçlük, yutma bozukluğu, boğazda düğümlenme hissidir, hastanın ameliyat olması gündeme gelir.
Ayrıca guatr kozmetik kaygılara yol açacak kadar büyükse yine ameliyat yapılabilir.
Guatr kişide tiroid bezinin şişmesi olarak karşımıza çıkan bir rahatsızlık olmaktadır. Nefes borusunun üzerinde bulunan tiroid bezi büyüme ve metabolizmayı düzenleyen hormonların salgılanması noktasında büyük bir öneme sahiptir. Guatr kısaca boyundaki tiroid bezinin büyümesi ile ilgili bir birlikte ortaya çıkmakla birlikte en büyük sebebi iyot eksikliğidir. Gelişmiş ülkelerde ise bu hastalık bağışıklık sistemi hastalığı diye de tanımlanmaktadır. Vücudun bağışıklık sistemi çok düşükse tiroit hormonlarının az çalışmasını beraberinde getirmekle birlikte problemin ortadan kaldırılması için sürecin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi büyük bir önem taşımaktadır.
Guatr ameliyatı dikkat ve titizlik gerektiren bir ameliyat türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ameliyatın sağlam bir şekilde yapılması için hasta genel anesteziyle yapılır. Ameliyata başlanırken boynun ön kısmına 5 veya 6 cm uzunluğunda bir insizyon ( kesi) yapılarak tiroid bezine ulaşılır. Tiroid bezinin damarları kan kaybını önlemek için bağlandıktan sonra kesilmektedir. Tiroid bezine oldukça yakın olan ses tellerinin ve diğer sinirlerin zarar görmemesi için büyük bir dikkatle ameliyatın gerçekleştirilmesi gerekir. Ayrıca biz ameliyatlarımızda sinir monitorizasyonu aleti kullanarak ses tellerne giden sinirleri ameliyat boyunca bu aletle korumaktayız.Ameliyat sonrasında genelde hastanede bir gün boyunca hasta gözetim altında tutulduktan sonra iyileşme sağlanınca taburcu edilir.
Guatr ameliyatında iki ana risk vardır. Birincisi ses tellerine giden sinirlerin zedelenme ikincisi ise tiroid bezi komşuluğunda yer alan paratiroid bezinin zedelenmesi sıkıntısıdır. Bu riskleri en aza indirmek için cerrahi müdahalede diğer oluşumlara zarar vermemek için kullanılan teknikler oldukça büyük bir öneme sahiptir. Hastalığın görülme sıklığı düşük olmakla her yüz kişiden birinde görülebilir. Çok küçük bir kısmında ses teli felci, sesle ilgili değişimler görülmektedir. Aynı şekilde paratiroid bezinin çalışmaması ve vücutta kalsiyum oranında düşmesi gibi problemlerin görüldüğü hastalar da vardır. görülmektedir. Bu da tehlikeli kasılmalara ve kalbin kasılması ile ilgili ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden guatr amelliyatı dikkat ve titizlik gerektirir
Ameliyat yaklaşık olarak iki saat içinde gerçekleştirilmektedir. Guatr ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi yöntemi kullanılır ve hasta uyutularak işleme başlanır. Hastanın uyutulması ameliyatın gerçekleşmesi ve anestezi sonrası hastanın tekrar uyandırılmasına kadar geçen süre yaklaşık olarak bir ile iki saat arasında olur. Bu süre hastanın yaşı, durumu gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir.
Ameliyattan sonra iyileşme hızı hasta yaş, genel sağlık durumu ve hastaya uygulanan işlem türüne göre farklılıklar gösterebilmektedir. Hastanın cerrahi yarayı uygun şekilde önemsemesi ve bu yaraya ameliyat sonrasında dikkat etmesi oldukça önemlidir. Bu süreçte hasta genel olarak iki hafta içerisinde günlük hayatına yavaşça dönmeye başlamaktadır. Ameliyat, tedavi ve iyileşme süreçleri, kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Kişi ne kadar dikkatli olursa o kadar kısa sürede iyileşme sağlanır.
Tiroit bezinin fonksiyonlarını yerine getirmesi için beslenme büyük bir öneme sahiptir. Sebze ve meyve tüketimi, balık ve diğer besin değeri yüksek ürünler tüketilmelidir. Yani unlu, yağlı ve nişastalı gıdaların tüketimini arttırarak sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek iyileşme süreci hızlandırılabilir. Bu beslenme şekli ile A, C ve E vitamini gibi antioksidan vitaminlerini alınır. İyotlu tuz tüketmekte ve selenyum açısından zengin besinlerle beslenmek bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Hindistan cevizi ve keten tohumu gibi besinler tiroidin düzelmesine katkıda bulunmaktadır.
Guatr ameliyatı sonrasında boğazda ağrı olması normal bir durum olmakla birlikte dayanılmaz bir durum görüldüğünde doktora başvurmak gerekir. Ağrıyı hafifletmek için doktor tarafından ilaç tedavisi uygulanıp kişinin bu süreci daha rahat atlatması sağlanır. Günlük hayata dönmek için bir haftalık bir süre gerekmektedir. Bir hafta sonra kişi günlük rutinine dönebilir. Guatr ameliyatından hemen sonra gebelik, doktorlar tarafından önerilmez. Ameliyat sonrası kalsiyum eksikliği görülmesi durumunda kalsiyum takviyesi alınmalıdır.
Tıpkı nodüllü guatr ve zehirli guatr için olduğu gibi normal guatr ameliyatı için de iç hastalıklar ile iletişim kurabilirsiniz. Ancak burada tabi ki de direkt olarak bilgiyi hastane ile iletişim kurduktan sonra ya da hızlı bir muayene olduktan sonra almanız daha sağlıklı olacaktır. Çünkü bugünlerde birçok kişi “Guatr Ameliyatı İçin Hangi Bölüme ve Doktora Gidilmelidir?” sorusuna cevap arıyor ve bu soruyu en iyi şekilde anlamaya çalışıyor. Bunlardan kaynaklı olarak sizler de ameliyat olmak ve ilgili bölümü en iyi şekilde öğrenebilmek için konuyla ilgili olarak araştırmalar yapabilirsiniz. Bu araştırmaların tamamı uzun vadeli düşününce sorunlarınızı daha kolay çözmenize yol açacaktır ve süreci daha iyi bir şekilde tamamlamanızı sağlayacaktır.
Guatr ameliyatı hastanın durumu ve ameliyatın yapıldığı bölgeye göre farklılıklar göstermektedir. Hastalık her kişide aynı seyirde olmayabilir. Bu yüzden bu konu hakkındaki en net bilgiyi her zaman doktor size verir. Bu yüzden süreç hakkında daha net bilgi almak isterseniz doktorunuza başvurabilirsiniz. Alanında uzman doktorlar ve hastaneler size bu konuda yardımcı olacaklardır.
Guatr hastaları ne yememeli?
Tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan yiyeceklerin tüketimine sınırlama getirilmelidir. Özellikle de brüksel lahanası, brokoli, turp, şalgam, lahana ve karnabahar aşırı tüketilmemeli, yenilecekse de pişirilerek yenilmelidir. Ayrıca yemeklerde kullanılacak tuzun iyotlu olmasına özen gösterilmelidir.
Guatr neden olur?
Guatrın en yaygın sebebi iyot eksikliğidir. Kişi yeteri kadar iyot alamazsa yeteri kadar da tiroid hormonu salgılayamaz. Bu durumda tiroid hormonlarını normal seviyeye getirebilmek için beynin sürekli tiroid bezini çalışması için uyarması durumunda ise tiroid bezi büyür ve guatr gelişir.
Guatr tehlikeli bir hastalık mıdır?
Guatr özellikle de zehirli guatr yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ve her yaşta görülebilen bir sağlık problemidir. Zehirli Guatr metabolizmayı etkileyen tiroid bezi ile ilgili doğrudan ilgili olduğundan mutlaka tedavi edilmesi gerekir aksi takdirde ikincil derecece ortaya çıkacak nedenlerle ölümcül olabilir.
Guatr için hangi bölüme gidilir?
Eğer kişi kendinde guatr belirtileri görüyorsa başvurması gereken bölüm hastanelerin genel cerrahi bölümüne başvurabilir. Hekimin yapacağı muayene sonucunda hasta, endokrinoloji bölümüyle konsülte edilebilir.
Guatra ne iyi gelir?
Guatr ile beslenme doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla guatr hastalarının bu hastalığı kontrol altında tutabilmesi doğru ve dengeli beslenmeden geçer. Bu noktada tiroid bezini çalıştıran dereotu, bir antibiyotik etkisi göre soğan ve sarımsak, B vitamini yönünden zengin süt ve süt ürünleri, omega 3 kaynağı deniz ürünleri guatra iyi gelen besinler arasındadır. Ayrıca kişi, bol bol sıvı tüketmeli ve fiziksel aktivitesini aksatmamalıdır.
Guatr ameliyatsız tedavi edilir mi?
Eğer guatrda yapılan biyopsilerde nodül iyi huylu çıkarsa ve büyümeyip kişide şikayetlere yol açmıyorsa ameliyata gerek yoktur, takip yeterlidir. Ancak nodül büyükse ve giderek de büyüyorsa ameliyat gereklidir.
Guatr kansere döner mi?
Tiroid bezinin görevi, salgıladığı hormon ile vücudun çalışma hızını belirlemesidir. Eğer ürettiği hormon seviyesi düşerse vücudun çalışma hızı da düşüşe geçer. Fazla üretildiğinde de vücudun çalışma hızı yükselir. Birçok nodül ilaçlar kontrol altına alınsa da hızlı büyüyen, kistik ya da solid yapıda nodüllerin kansere dönüşme riski vardır.
Guatr hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
Hayati bir öneme sahip olan bu hastalık, mutlaka tedavi edilmelidir. Eğer tedavi edilmezse hastalarda kalpte ritim bozukluğu, yüksek tansiyon, kalpte büyüme, kalp yetmezliği gibi hastalıklar meydana gelebilir. Kalp damar sağlığını ciddi manada tehdit eden bu durum hayati risklere yol açabilir.
Zehirli guatr belirtileri neler?
Graves hastalığı yani bilinen adıyla zehirli guatrın en yaygın belirtileri şunlardır; sıcak olmamasına rağmen aşırı terleme, anksiyete, huzursuzluk, kilo kaybı, bağırsak hareketlerinde sıklaşma, adet düzeninin bozulması, cinsel isteksizlik, çarpıntı, taşikardi, gözlerde dışa doğru çıkma ve ellerde titreme sayılabilir.
Guatr olduğumu nasıl anlarım?
Guatr bazı hastalarda belirti vermezken bazı hastalarda kendini yutma güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlerle belli eder. Aynı zamanda boyunda şişlik en sık görülen belirtiler arasındadır. Kilo alma, uyuşukluk hissi, kabızlık, halsizlik, saç dökülmesi, uykusuzluk da görülen diğer şikayetler arasındadır.
Kaynakça:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12625-goiter
Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı
1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaparak 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu ve aynı hastanede genel cerrahi uzmanı olarak çalıştı.
2017 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden profesörlük unvanı alan, Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2021 yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Eğitim Görevlisi olarak çalıştıktan sonra, 2022 yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.
Tıbbi İlgi Alanları;