Tedaviye en iyi cevap veren kanserlerden biri meme kanseridir. Kanserin evresine göre çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Meme kanseri ne kadar erken evrede yakalanırsa tedavi o kadar kolaylaşır ve etkinleşir.
Eskiden memenin alınması ve kaybı ile (mastektomi) sonuçlanan birçok durum artık günümüzde meme koruyucu cerrahi ile tedavi edilebilmektedir.
Meme koruyucu cerrahi kimlere yapılabilir ?
Meme kanserli kadınlarda, ameliyat ile memenin kaybedilmesi (mastektomi) ve kozmetik görünümün bozulması hastalarda zaten varolan kaygıyı ve psikolojik travmayı arttırmaktadır. Memenin korunmasına yönelik meme koruyucu cerrahinin uygulanması (radyoterapi ile birlikte) ameliyat sonrası memenin kozmetik açıdan görünümünün bozulmasını engeleyerek yaşam kalitesinin artmasını sağlamaktadır.
Meme koruyucu cerrahi, meme tümörünün ( kanserli dokunun) geride kanser dokusu bırakmayacak şekilde, memeden güvenli olarak çıkartılmasıdır. Memenin korunmasını isteyen tüm hastalarda meme koruyucu cerrahi yapılabilir. Ancak meme kanseri meme içinde birden fazla bölgede ise (Mültisenrik tümör), hastada gebelik mevcutsa, hasta daha önce radyoterapi geçirmişse, hastada kollajen vasküler hastalık mevcutsa , tümör büyük meme küçükse yani meme tümör oransızlığı varsa ve tümör 5 cm den büyükse , meme koruyucu cerrahi yapmamaktayız. Ancak yinede elimizde meme görünümünü mümkün olduğunca bozmayacak yöntemler mevcut.
Meme koruyucu cerrahi yapılmayan mültisentrik tümörlerde meme cildi ve meme başı korunarak meme dokusu tamamıyla boşaltılmakta ve silicon implant ile normal meme görünümü elde edebilmekteyiz.
Yine meme koruyucu cerrahi yapamadığımız tümörün 5 cm den büyük olduğu hastalarda veya meme tümör oransızlığı olan hastalarda önce kemoterapi uygulanarak tümör küçültülmekte ve sonra meme koruyucu cerrahi yapabilmekteyiz.
Onkoplastik cerrahi nedir ?
Meme koruyucu cerrahi yaparken, estetik cerrahi prensiplerinin uygulanmasına onkoplastik cerrahi denir. Böylece meme kanserli hastalarda hem memeyi korumakta hem de yüz güldürücü estetik sonuçlar elde etmekteyiz.
Prof. Dr. Gürkan Yetkin
Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı
1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaparak 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu ve aynı hastanede genel cerrahi uzmanı olarak çalıştı.
- 2011 yılında Genel Cerrahi Doçenti, 2012 yılında Eğitim Görevlisi oldu.
- 2014 yılında, Sağlık Bakanlığı’nca verilen Onkolojik Cerrahi Yandal Uzmanlık Belgesi’ni almaya hak kazandı.
- 2017 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden profesörlük ünvanı aldı.
Tıbbi İlgi Alanları;
- Meme kanseri ve onkoplastik cerrahi (meme koruyucu cerrahi)
- Tiroid hastalıkları
- Tiroid kanseri cerrahisi
- Endoskopik laparoskopik cerrahi,
- Guatr hastalıkları,
- Meme hastalıklarıdır.
İlgili Konular

1961 yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, orta öğretimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu.Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2011 yılında Genel Cerrahi Doçenti, 2012 yılında ise Eğitim Görevlisi oldu. 2014 yılında, Sağlık Bakanlığı’nca verilen Onkolojik Cerrahi Yandal Uzmanlık Belgesi’ni almaya hak kazandı.Meme Cerrahisi, Endokrin (Tiroid ve Guatr) Cerrahisi, Onkolojik Cerrahisi (Kanser Cerrahisi) ve Laparoskopik Cerrahi alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2021 yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalıştıktan sonra, 2022 yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.