Meme kanseri hastaları nasıl beslenmeli?
Bazı sağlık problemleri vardır ki, erken teşhis sadece hastalığın seyri değil hayatın da devamlılığı için çok önemlidir. Bunlardan biri olan ve doğru beslenmenin hayati bir rol üstlendiği meme kanseri kişisinin atacağı adımlar ve izleyeceği yol oldukça kritik.
Özellikle de meme kanseri tedavisi gören hastaların kaybettiği enerjiyi en iyi şekilde sağlamak, bu süreçte vücudun fonksiyonlarını doğru bir şekilde yerine getirmesini sağlamak ve tedavinin seyrini olumlu yönde etkilemek için belirleyici oluyor.
Meme kanserinden korunmak kadar meme kanseriyken beslenme rutininde yapılacak değişiklikler ve alışkanlıkların değiştirilmesi önemli katkılar sağlıyor. Üstelik tedavi boyunca beslenme alışkanlıklarında yapılacak küçük revizyonlar nominal faydaları da beraberinde getiriyor.
Kişinin sadece fizyolojik olarak da değil psikolojik olarak da daha iyi hissetmesini sağlayan doğru beslenme rutini, tedavi sonrasındaki süreç için de kişiyi bir anlamda hazırlıyor.
Doğrudan meme kanserini yenecek besinler olmasa da tedavinin olumlu bir şekilde devam etmesini, vücut direncinin yükselmesi için bazı besin ögelerinin de öne çıktığı bir gerçektir. Dolayısıyla meme kanseri olan kişilerin diğer bireylerden daha farklı beslenmesi gerekebilir.
Çünkü kanserin tutunduğu bölgeden kaçıncı evrede olduğuna, hastanın yaşından hastalığın durumuna kadar birçok parametre sağlık performansını etkileyeceğinden beslenme de buna göre kurgulanmalıdır.
Meme kanseri tedavisinde beslenmeyi etkileyen faktörler nelerdir?
Meme kanseri hastalarının önüne uzun ve sabır gerektiren bir tedavi süreci var. Bu süreçte uygulanacak tedavinin de bazı yan etkileri olabiliyor ve bu durum kişinin beslenmesini doğrudan etkileyebiliyor.
Bunlar;
- Tat alma duyusunda kayıplar
- İştahta düşüklük veya artış
- Bağırsak hareketlerinin değişmesi
- Bazı sindirim problemleri
- Kokuya karşı hassasiyet
- Ağız içinde hassasiyet
- Ağız içinde mukoza yaraları
Öğün sayısını artırın
Aktif tedavi sırasında artan enerji tüketimini yerine koymak ve kilo kaybını önlemek için öğün sayısının gün içinde dengeli dağılması çok önemlidir.
Bu noktada hem beslenme sürecini daha iyi yönetmek hem de mide bulantısı gibi yan etkileri azaltmak için öğün sayısı 8’e çıkarılabilir.
Küçük porsiyonlar + kısa aralıklar formülü bu süreçte meme kanseri hastaları için oldukça kolaylaştırıcı olabilir. Besin grupları seçilirken besin değeri yüksek gıdalar tercih edilmeli, lifli ve protein & karbonhidrat zengini yiyecekler tüketilmelidir.
Tedavi dostu besinler nelerdir?
- Günde en az 2,5 litre su tüketilmelidir.
- Besinlerden alınan lif miktarı artırılmalı, tam buğday, çavdar ve tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir.
- Pirinç yerine daha çok bulgur veya karabuğday tüketilmelidir.
- Haftada 2-3 kere öğünlerden birinde kuru baklagiller olmalıdır.
- Tedavi sırasında beyaz kan hücrelerinde düşme varsa meyve ve sebzeler pişirilerek tüketilmelidir.
- Protein ihtiyacı için kırmızı et, tavuk, balık ya da kuru baklagiller yenmelidir.
- Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri tüketilmelidir.
- Havuç, lahana, fasulye benzeri sebzelerde bulunan karoten meme kanseri tedavisinde olumlu etki yaratacağından mutlaka beslenme listesinde yer almalıdır.
Hangi besinlerden uzak durulmalı?
- Kemoterapi süresince nar ve greyfurt tüketilmemelidir.
- Kan şekerinde ani yükselmelere yol açacak hazır meyve suları, şeker oranı yüksek hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Mide asidini artıracak kola, gazoz gibi asitli içecekler tüketilmemelidir.
- Yağlı kızartmalardan uzak durulmalı, şarküteri ürünleri olabildiğince azaltılmalıdır.
- Tedavi süresinde kesinlikle sigara içilmemelidir.
Kaynakça:
https://www.healthline.com/health/metastatic-breast-cancer/nutrition

1961 yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, orta öğretimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu.Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2011 yılında Genel Cerrahi Doçenti, 2012 yılında ise Eğitim Görevlisi oldu. 2014 yılında, Sağlık Bakanlığı’nca verilen Onkolojik Cerrahi Yandal Uzmanlık Belgesi’ni almaya hak kazandı.Meme Cerrahisi, Endokrin (Tiroid ve Guatr) Cerrahisi, Onkolojik Cerrahisi (Kanser Cerrahisi) ve Laparoskopik Cerrahi alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2021 yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalıştıktan sonra, 2022 yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.