Meme başı akıntısı ne zaman tehlikelidir?

Bir salgı bezi olan memeden, bir miktar sıvı gelmesi normal kabul edilebilir. Özellikle de gebeliğin son dönemlerinde veya emzirme sürecinde meme başı akıntısı, normal karşılanabilir bir durumdur. Ancak kronik hale gelen, kötü kokan, rengi itibariyle iltihaplı gibi görünen akıntılar, birçok hastalığın tehlikeli bir habercisi olabilir.

Meme başı akıntısı çoğu zaman emzirme ile ilişkilendirilir. Çünkü süt kanallarında yaşanan bazı durumlar, sütün meme başından istemsiz bir şekilde gelmesine neden olabilir. Açıklamak gerekirse meme başında yaklaşık 10 tane süt kanallarının açıldığı ağızlar vardır.

Meme başında gelen akıntılar tek bir memeden gelebileceği gibi her iki memeden de gelebilir. Kimi durumda meme başını sıkınca gelen akıntılar kimi durumda da kendiliğinden gelişebilir.

Meme başını sıkınca akıntı gelmesi de normaldir çünkü süt kanalları içinde bulunan sıvı zorlanınca akıntı gelişebilir. Burada önemli olan akıntının patolojik olup olmadığıdır.

Sistemik hastalıklara bağlı akıntılar çoğu zaman önemli olmamakla birlikte patolojik akıntılar meme kanseri gibi ciddi bir hastalığa da işaret ediyor olabilir.

Tek memeden geliyorsa dikkat

Meme başı akıntılarını tehlikeli bir durum olarak yorumlamak için kişideki akıntının hangi şartlar altında geldiğini bilmek önemlidir. Eğer ki, meme akıntısı tek bir memeden geliyorsa bu durumda herhangi bir meme hastalığını değerlendirmeye almak gerekir.

Tek memeden gelen akıntılar patolojik meme akıntısı olarak adlandırılır ve meme kanseri sebebiyle olabilir.

Aynı zamanda;

  • Süt kanallarının iltihaplanması,
  • Süt kanallarının genişlemesi,
  • Süt kanallarında meydana gelen iyi huylu tümörlere bağlı olarak da gelişebilir.

meme-basi-akintisi-ne-zaman-tehlikelidirr

Peki, ya her iki memeden de akıntı geliyorsa

Her iki memeden gelen akıntılar çoğu zaman bir meme hastalığıyla ilişkilendirilmez daha çok sistemik bir hastalığı akıllara getirir. Bu şu demektir; ya hormonal nedenlerle meme başı akıntısı yaşanıyor ya da kullanılan ilaçların yan etkisi sebebiyle bu durum ortaya çıkıyor.

Örneğin, hipofiz bezinin prolaktin hormonunu fazla salgılaması, her iki memeden de akıntı gelmesine neden olabilir.

Aynı şekilde;

  • Kullanılan bazı antidepresanlar,
  • Kullanılan bazı doğum kontrol hapları,
  • Tansiyon ilaçları,
  • Mide ilaçları veya mide koruyucu ilaçlar,
  • Uyuşturucu maddeler de iki taraflı meme başı akıntısının sebebi olabilir.

Akıntının rengi, hastalıkla ilgili ipuçları veriyor

Meme başından gelen akıntının rengi, bu durumun arkasındaki hastalığın belirlenmesinde önemli bir argümandır. Buna göre eğer akıntının rengi; sarı, yeşilimsi veya kahverengi ise önemli bir soruna işaret etmez.

Gri veya yeşilimsi bu akıntılar daha çok süt kanallarının genişlemesi veya iltihap durumlarında ortaya çıkar. Uzman bir doktor ile doğru tedavi yöntemi ile tedavi edilebilir. Eğer akıntının rengi süt rengindeyse çoğunlukla anne sütü üretiminde etkili olan prolaktin hormonunun artışı ile ilgili bir durumdur.

Şayet ki, kanlı, idrar rengi veya şeffaf akıntılar varsa intraduktal papilloma veya kanserlerle ilişkilendirilebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Meme kanserinde meme başından kanlı akıntı gelebilir. Ayrıca bazı hastalarda şeffaf sıvı gelebilir. Şeffaf sıvı geldiğinde de dikkatli olunmalıdır.