Yaşamları boyunca her sekiz kadından birinde meme kanseri görülmektedir. Kanserli memenin ameliyatla alınması sonucu hastalarda ağır depresyona kadar gidebilen psikolojik sorunlar görülebilir. Aynı zamanda vücut dış görünümünün bozulması günlük yaşamı da etkilemekte bazen motivasyon kaybına yol açmaktadır.
Eskiden memenin tamamen alınması ile (mastektomi) sonuçlanan birçok durum artık günümüzde meme koruyucu cerrahi ile tedavi edilebilmektedir.
Erken evrelerde meme koruyucu cerrahi, yani sadece kanserli dokunun çıkarılması yeterli olabilir. Daha ileri evrelerde ise meme başı ve meme cildinin korunup çıkartılan meme dokusu yerine implant (silikon) uygulanarak ameliyat mümkün olabilmektedir.
Onkoplastik meme cerrahisi son yıllarda meme kanseri ameliyatlarında en çok kabul gören yöntemler arasındadır. Onkoplastik cerrahi yöntemlerinin uygulanması ile hem tedaviden taviz verilmemekte, hem de yüz güldürücü estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.
Onkoplastik cerrahi nedir?
Onkoplastik cerrahi meme kanserinin ameliyatı sırasında onkolojik prensiplerin ve estetik cerrahi tekniklerin eşzamanlı uygulanmasıdır.
Onkolojik prensipler, meme kanserinin hastalıksız meme dokusundan geride kanser dokusu bırakmayacak şekilde güvenli olarak çıkartılmasını gerektirir. Ancak bu durumda bazen geriye kalan memede kozmetik görünümü ileri derecede bozan deformiteler (sekel görüntü) ortaya çıkabilmektedir.
Bu durumun %40’lara varan oranda yeniden ameliyat gerektirecek şekilde bozuk olabilmesi ve yapılan düzeltme ameliyatlarının beklenilen düzeyde sonuç vermemesi, onkoplastik cerrahinin ön plana çıkmasına yol açmıştır.
Onkoplastik cerrahide kanserli doku çıkartıldıktan sonra memede geriye kalan boşluk estetik yöntemlerle düzgün olarak kapatılmakta ve iyi bir kozmetik görünüm elde edilmektedir.
Eğer meme kanseri yaygın (mültisentrik, çok odaklı) veya kanserli alan memede geniş yer kaplamakta ise Subkutan mastektomi yöntemi ile meme cildi ve meme başı bırakılarak memenin içi blok halinde çıkartılmakta ve silikon implant ile kozmetik görünüm sağlanabilmektedir.
Memenin korunmasını isteyen her meme kanserli kadın onkoplastik cerrahi adayıdır.
Prof. Dr. Gürkan Yetkin
Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı
1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaparak 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu ve aynı hastanede genel cerrahi uzmanı olarak çalıştı.
- 2011 yılında Genel Cerrahi Doçenti, 2012 yılında Eğitim Görevlisi oldu.
- 2014 yılında, Sağlık Bakanlığı’nca verilen Onkolojik Cerrahi Yandal Uzmanlık Belgesi’ni almaya hak kazandı.
- 2017 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden profesörlük ünvanı aldı.
Tıbbi İlgi Alanları;
- Meme kanseri ve onkoplastik cerrahi (meme koruyucu cerrahi)
- Tiroid hastalıkları
- Tiroid kanseri cerrahisi
- Endoskopik laparoskopik cerrahi,
- Guatr hastalıkları,
- Meme hastalıklarıdır.
İlgili Konular


1961 yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, orta öğretimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, 1991 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu.Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2011 yılında Genel Cerrahi Doçenti, 2012 yılında ise Eğitim Görevlisi oldu. 2014 yılında, Sağlık Bakanlığı’nca verilen Onkolojik Cerrahi Yandal Uzmanlık Belgesi’ni almaya hak kazandı.Meme Cerrahisi, Endokrin (Tiroid ve Guatr) Cerrahisi, Onkolojik Cerrahisi (Kanser Cerrahisi) ve Laparoskopik Cerrahi alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Gürkan Yetkin; 2021 yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalıştıktan sonra, 2022 yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.