Her Meme Akıntısı Meme Kanseri Belirtisi mi?

Her Meme Akıntısı Meme Kanseri Belirtisi mi?

Bedenin en önemli noktalarından biri de memedir. Aslen bir salgı bezi olan meme, bazı durumlarda akıntı gibi farklı durumlara ev sahipliği yapar. Hamileliğin son demlerinde ve emzirme sürecinde meme akıntısı normal olarak kabul edilir.

Ancak bu dönemlerin dışında kalan süreçlerde eğer memeden akıntı geliyorsa ve bu durum geçici değil uzun süreli devam ediyorsa başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu noktada birçok kişi meme kanseri olduğunu düşünebilir lakin her meme akıntısı meme kanseri semptomudur demek yanlış bir yaklaşımdır.

Dolayısıyla devam eden akıntıların mutlaka doktor kontrolünde incelenmesi gerekir. Meme akıntısının diğer sebepleri ve tedavi yaklaşımlarına dair ipuçları blog yazımızda…

Meme akıntısının sebebi mutlaka araştırılmalı

Kadınların en çok korktuğu belirtilerin başında meme akıntıları gelir. Şişlik ve ağrıdan sonra meme kanseriyle ilişkilendirilen en yaygın belirti olan meme akıntısı, erken evre meme kanseri teşhis için de önemli bir sinyal olabilir.

Hormonal ya da psikosomatik sebeplerden dolayı meme başından akıntı gelebilmektedir. Genellikle iki memeden de gelen bu akıntının rengi süte benzer. Eğer kişi lohusa değilse ve süt renginde bir akıntı söz konusu ise bu durum uzman bir doktor tarafından mutlaka araştırılmalı ve gerekli tetkitler yapılmalıdır.

Bu gibi akıntılarda meme kanseri ilişkisi yaklaşık olarak yüzde 5 ila 10 arasındadır. Memeden gelen akıntılara doğru teşhis koyabilmek oldukça zordur.

MR, mamografi gibi görüntüleme yöntemleriyle dahi bu durumun meme kanseri ile ilişkisi ortaya çıkmayabilir. Bu noktada en kesin yöntem akıntının olduğu süt kanalından girilerek görüntüleme yapılan duktoskopidir.

Akıntının rengi, hastalığın ne olduğuna işaret edebilir

Meme başından gelen akıntının rengi hastalığın tespiti için önemli bir ipucudur. Eğer akıntı sarı, yeşilimsi veya gri renkte ise bu durum süt kanallarındaki tıkanma ya da iltihaptan kaynaklandığının işareti olabilir.

Eğer renk şeffafsa ya da kanlı ise bu durumda intraduktal papilloma gibi cerrahi müdahale gerektiren durumların nedeni olabilir. En önemlisi de kanserin semptomları arasında yer alabilir.

Akıntı tek taraflı mı yoksa çift taraflı mı?

Meme akıntıları tek taraflı olabileceği gibi iki meme başından da gelebilir. Eğer akıntı iki memeden ve çok sayıda kanaldan geliyorsa daha çok sistemik bir hastalıkla ilgili olabilir. Gerek hormonal nedenler gerekse kullanılan bir ilacın yan etkisi sebebiyle bu durum gelişmiştir.

Genellikle prolaktin hormonunun fazla salgılanması, her iki memeden ve çok sayıda süt kanalından akıntı gelmesiyle sonuçlanabilir. Yanı sıra bazı antidepresanlar, tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları veya mide koruyucular her iki memeden de akıntı gelmesine yol açabilir.

Tek memeden ve tek kanaldan gelen akıntı ise genellikle meme hastalıklarıyla ilişkilendirilir. Bu durumun patolojik meme başı akıntıları olarak adlandırılması da bu yüzdendir. Meme kanseri başta olmak üzere iyi huylu tümörlerden, süt kanalının genişlemesinden veya iltihaplanmasından dolayı oluşabilir.

her-meme-akintisi-meme-kanseri-belirtisi-mii

Hangi durumlarda kanserden şüphelenilmeli?

Meme başından gelen akıntıların meme kanseri ile ilişkilendirilmesi için birçok faktörün işin içine girmesi gerekir. Yukarıda da bahsedildiği gibi akıntının rengi ve tek memeden geldiği gibi faktörlerin yanı sıra bazı uyarıcı sinyaller de kanser şüphesini güçlendirir.

Buna göre eğer;

  • Hasta 40 yaşında üzerindeyse
  • Akıntı memeyi sıkmadan kendiliğinden geliyorsa
  • Akıntının yanı sıra memede ele gelen bir kitle varsa
  • Memeden gelen akıntının rengi su gibiyse ya da kanlıysa meme kanserinden şüphelenmek gerekir.

Meme akıntısı nasıl tedavi edilir?

Meme akıntısının tedavi edilebilmesi için öncelikle sebebinin tespit edilmesi gerekir. Altta yatan neden ortaya çıktığında uygun bir tedavi protokolü belirlenir. Eğer hastada enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanır.

Süt kanallarında genişleme söz konusu ise ılık kompres ve ağrı kesici verilir. Süt kanallarında kitle varsa uygulanacak tedavi yöntemi, kitleyi takip etmek ve gerekli durumda cerrahi olarak müdahale etmektir. Fibrokistik hastalık durumunda ise özel bir tedavi gerekmez ancak mamografi ile düzenli takip şarttır.

Kişideki akıntı hormonal bir sebepten kaynaklanıyorsa bu durumda hastaya hormon tedavisi uygulanır. Eğer korkulan olur ve kişiye meme kanseri teşhisi konulursa bu durumda ameliyat uygulanır. Aynı zamanda tedavi kemoterapi ve radyoterapi ile desteklenir.

Siz de meme başından gelen akıntılardan şikâyet ediyorsanız mutlaka uzman bir doktor ile iletişime geçin.

Sağlıklı günler dileriz.

Kaynakça:

https://www.webmd.com/women/guide/breast-nipple-discharge