Meme Kanseri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Meme Kanseri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Meme kanseri söz konusu olduğunda hemen herkes az ya da çok bir fikir beyan edebilir. Bu fikirleri meydana getiren bilgiler ise sanılanın aksine bizi her zaman doğru yola götürmez.

Özellikle de doğru bilinen ve kesin gözüyle bakılan birçok yanlış bilgi, hastalığın yayılmasında ve geç teşhis edilmesinde rol alabilir. Bunun önlemek için doğru bilinen yanlışlara göz atmakta yarar var!

Her meme kanseri olan, memesini kaybeder

Yanlış! Meme kanseriyle ilgili en yaygın yanlışlardan biri de meme kanseri olan kişilerin memelerini kaybetmelerine kesin gözüyle bakılmasıdır. Oysa hastalık erken teşhis edilir ve doğru tedavi yöntemi izlenirse memenin tümünü almak gerekmez.

Meme koruyucu ameliyat yöntemiyle sadece tümörlü dokunun alınması tedavi için yeterli olabilir. Onkoplastik ameliyat tekniği kullanılarak, memeye estetik bir görünüm sağlanabilir.

Eğer tıbbi nedenlerle memenin tamamı alınması gerekse bile meme başı ve meme cildi korunarak tüm meme dokusu boşaltılır. (Subkutan mastektomi). Hastanın kendi dokusu başta olmak üzere hazır protezlerle aynı ameliyat sırasında meme yerine konulabilir.

Sadece erken evrelerde değil lokal ileri evrelerde de yukarıda anlattığımız yöntemler kullanılarak meme kanserli hastaların büyük kısmında meme kaybı tarihe karışmıştır.

Ele gelen her kitle meme kanseri işaretidir

Yanlış! Bilinenin aksine memede ele gelen kitlesel oluşumlar kanser belirtisi olmak zorunda değildir. Öncelikle ayın belli dönemlerinde ele gelen sertlikler veya hassasiyet hormonal değişiklikler sebebiyle olabilir.

Aynı şekilde ele gelen bir kitle bile olsa bunun kötü huylu olma ihtimali düşüktür. Genellikle 10 kitlenin 8’i iyi huylu çıkmaktadır. Ancak meme kitlesi saptayan herkesin meme konusunda uzman bir doktora muayene olması ve görüntüleme teknikleriyle kitlenin sebebinin öğrenilmesi gerekir.

Deodorantlar meme kanseri yapar

Bir yanlış daha! Halk arasında sıkça dile getirilen bu yanlış söylem, kulaktan kulağa dolaştıkça daha çok kişinin inanmasına yol açsa da bilimsellikten oldukça uzaktır.

Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, koltuk altı ter ve koku giderici kozmetik ürünlerin meme kanseri yaptığına, bu hastalığı tetiklediğine ve yayılmasına yol açtığına dair herhangi bir ilişki bulamamıştır.

Mamografi çekimi çok ağrılı bir işlemdir

Yanlış! Çalışma prensibi gereği iki memenin görüntüleme cihazı arasına alınması göze korkutucu gelse de sanılanın aksine herhangi bir acıya yol açmaz. Memeye baskı uygulanması sebebiyle rahatsızlık hissi yaratsa da memeye zarar vermez.

Üstelik uzun sürmeyen kısa bir işlemdir dolayısıyla ağrının oluşmasına neden olmaz. Rahatsızlık hissinin daha az olması için hassasiyetin az olduğu (adet sonrası) dönemde çekilmesi önerilir.

Ailede meme kanseri varsa kesin bende de çıkacak

Kesinlikle yanlış! Meme kanseri her ne kadar genetik faktörlerden etkilense de kişilerde bu hastalık, yüzde 85 oranında genetik sebeplerin dışında farklı sebeplerden ötürü gelişmekte.

Dolayısıyla böyle bir genelleme yapmak mümkün olmadığı gibi aile hikayesinde meme kanseri olmayan kişilerde de bu sağlık problemi görülebilir.

meme-kanseri-hakkinda-dogru-bilinen-yanlislarr

Sadece elle muayene yeterlidir

Yanlış! Her zaman söylenir; meme kanserinde ilk doktor sizsiniz ancak meme kanserinde erken teşhis için hiçbir belirti olmadan doktora gitmek gerekir.

Bu noktada kişinin düzenli olarak el muayenesi yapması hayati bir role sahip olsa da kişinin yılda bir kez mamografi ve diğer görüntüleme tanı yöntemlerine başvurması, meme kanserine ilk evrede tanı koymayı büyük oranda kolaylaştırır.

Memedeki kitle, ele gelecek hale gelmeden çok önce mamografi ile tespit edilebilir. Yanı sıra kitle daha kanserleşmeden bile memede kansere dönüşebilecek lezyonlar saptanabilir.

Erkekler meme kanseri olmaz

Çok büyük bir yanlış daha! Maalesef ki, meme kanseri cinsiyet ayırt etmiyor ve düşük oranlarda da olsa erkeklerde de görülebiliyor.

Genel olarak tüm meme kanserleri türlerinin erkeklerde görülme olasılığı yüzde 1 civarındadır. Kadınlardaki belirtilere benzer şikayetlere yol açarlar ve aynı şekilde yine benzer tedavi protokolleri uygulanır.

Doğum kontrol hapları meme kanseri yapar

Yanlış! Deodorant konusunda olduğu gibi kadın doğum haplarının da kanser yaptığına dair çok fazla bilgi kirliliği mevcut.

Ancak doğum kontrol haplarının kullanılmasıyla kadınlarda meme kanserinin görülmesi arasında herhangi bir ilişki bu zamana kadar bulunmamıştır. Uzun süre doğum kontrol hapı kullanmayı içeriğindeki hormonlardan dolayı kanser ile ilişkilendirmek mümkün değildir.

Düşük ya da kürtaj meme kanseri riskini artırır

Can sıkıcı bir yanlış! Meme kanseri ile ilgili hiçbir istatistiki veri, düşük ya da kürtaj yapan kadınların meme kanserine yakalandığını işaret etmez. Ancak toplumda düşük ya da kürtaj yapan kadınların hormonal dengelerinin değişmesinin kansere yol açacağına dair bir inanç vardır.

Buna ek olarak tüp bebek tedavisinin de kansere yol açtığı söylense de tedavi sırasında verilen hormonlar çok sınırlıdır. Dolayısıyla bu tür tıbbi müdahalelerin meme kanseriyle bir ilişkisi söz konusu değildir.

Sağlıklı günler dileriz.

Kaynakça:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-15-breast-cancer-misconceptions