Safra Kesesi İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Safra hastalıkları nispeten yaygın hastalıklar olmak ile birlikte belirtileri de son derece bariz olabilir. İnsanlar genelde herhangi bir problem yaşayana kadar safra keselerini kontrol ettirme ihtiyacı duymazlar.
Ancak safra kesesi hastalıkları bulantı, kusma, ateş, ağrı, titreme ve bağırsaklarda huzursuzluk, dengesizlik gibi son derece belirgin semptomlara sahip olabilmek ile birlikte zaman zaman bu bölgede oluşan hastalıklar çok geç evrelere kadar hiçbir semptom göstermeyebilir. Bu nedenle düzenli olarak safra kesesi kontrolü yaptırmak kesinlikle çok önemli ve çok da faydalı olacaktır.
Bunun sebebi ise oldukça basit ve net bir sebeptir. Safra kesesi hastalıkları zamanında ve gereken müdahale yapılmadığında böbrek, beyin ve özellikle de karaciğer gibi diğer önemli organlara ciddi oranda zarar verebilmektedirler.
Peki ya safra kesesi tam olarak nedir, ne işe yarar? Safra kesesinin bilinen bir diğer ismi öd kesesidir. Bu organ çoğu omurgalı hayvanda bulunmak ile birlikte sağlıklı bi insanda da bulunmaktadır. İnsan bedeninde safra kesesi karaciğerin sağ lobunun altında kalır. Konum olarak sığ bir yerde olduğu söylenebilir. Organın işlevi ise oldukça önemlidir.
Safra kesesi ya da bilinen bir diğer ismi ile öd kesesi safra maddesinin içeriye, yani ince bağırsağa salınmadan önce depolandığı yer olarak bilinir.
Yetişkin insanlarda genelde karaciğerin sağ lobunun altında bulunan bu organ 7 santimetre ile 10 santimetre arası bir uzunluğa sahiptir. Bu organın boyutları kişiden kişide değişim gösterebiliyor olsa da organ kapasitesi genelde 50 milimetre ile sınırlıdır.
Safra kesesinin ya da bilinen bir diğer ismi ile öd kesesinin yeri, boyutları ve şekli kişiden kişiye değişim gösterebilmektedir. Genelde karaciğerin sağ lobunun alt kısmında yer alan safra kesesi ya da diğer ismi ile öd kesesi genelde bu bölgede bulunsa da bu durum kişiden kişiye değişebildiği zaman içerisinde gözlemlenmiştir.
Hatta bazı kişilerde bu organ, yani safra kesesi hiç oluşmamış bile olabilir. Bu nadir gözlenen durum zaman içerisinde bazı sağlık sorunlarına yol açabilse de safra kesesinin kişide oluşmaması kayda değer sayıda kişide gözlemlenen bir fenomendir.
Öd kesesi, ya da bilinen daha yaygın ismi ile safra kesesi insan bedeni için son derece önemli bir organdır. Bu organın ana görevi vücutta birikmiş olan safrayı depolamak ve gerekli durumlarda bağırsaklara iletmektir.
Safra kesesinde yaşanacak olan sorunlar birçok hastalığa neden olabilmektedir. Organın önemi göz önünde bulundurulduğunda bu hastalıkların zaman zaman son derece kritik hastalıklar olduğunu da bilmek gerekir.
Safra kesesi hastalıklarının en başında taş oluşumu gelmektedir. Safra kesesinde taş oluşumu bu organda en sık yaşanan problemdir.
Safra kesesinde oluşmuş olan bu taşlar bilirubin ve kolesterol maddelerini de içerebildiği için bu isimlerle de anılabilir. Safra kesesinde taş oluşumunun en büyük sebeplerinden biri yaşlılık, yani doğal sebeplerdir.
Kişi yaş aldıkça bedeninde, safra kesesinde taş oluşum riski artar. Bu durum ile, yani safra kesesi taşları ile özellikle kadınlarda daha sık karşılaşılmaktadır. Yaşlı kadınlar bu durumun en fazla gözlemlendiği kişi gruplarıdır.
Safra kesesinde taş bulunması genelde kişide çok bariz semptomlara neden olacaktır. En belirgin ve en yaygın olan semptom karın ağrısıdır. Zamanla karın ağrısı şiddetli karın ağrısına dönüşebilir ve başka semptomlar da eklenebilir. Bu semptomlar genelde bulantı, kusma ya da ateş gibi son derece sıkıntılı semptomlar olacaklardır.
Bu nedenle karın ağrısı seviyesinde hastaların kendilerine en yakın hastaneden tıbbi yardım almaları son derece büyük bir öneme sahip olacaktır. Aksi takdirde, müdahale edilmemiş olan safra kesesi taşları zamanla kişinin vücudunda iltihaplanmaya neden olur. Safra kesesi iltihaplanması akut kolesistit olarak bilinir ve son derece ciddi bir sağlık sorunudur.
Safra kesesi ile ilgili taş ya da benzeri sağlık sorunları yaşamakta olan kişilerin ziyaret etmesi gereken doktor ya da bölüm genel cerrahi bölümü hekimleri olacaktır.
Öd kesesi, ya da safra kesesi hastalıklarının kontrolleri, muayeneleri ve teşhis süreçlerinde ultrasongrafi, bilgisayarlı tomografi ve kan tahlilleri gibi birçok işlem gerekli görülebilir. Hekimler bu gibi tetkiklerden yararlanarak hastaya doğru teşhisi genelde kolaylıkla koyabilirler.