Guatr İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilir?

Guatr İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilir?

Halk arasında tiroid olarak da bilinen guatr hastalığı kişinin boğaz bölgesinde oluşan ve ilerlediği takdirde son derece rahatsız edici olabilen bir hastalıktır.

Bu hastalığın temelde iki türü vardır. Bu türler zehirli guatr hastalığı( Hipertiroidi , toksik guatr)ve nodüler guatr hastalığı olarak bilinirler. Nodüler guatr hastalığı genelde 40 yaşını geçmiş olan kişilerde meydana gelir.

Genelde kişilerde 40 yaşını geçtikten sonraki dönemde görülebilen bu hastalık, çoğunlukla çok büyük problemlere neden olmaz. Bu nedenle çoğu kişi bu hastalığa sahip olduğunun farkında bile olmayabilir.

Ancak guatr hastalığının daha tehlikeli bir diğer türü olan büyük nodüler guatr hastalığı gerekli müdahale ve tetkikler uygulanmadığı takdirde kişilerde ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Büyük guatr hastalığının hasta üzerinde yarattığı en büyük rahatsızlık yutkunma zorluğu ve daha ileri seviyelerde nefes alma komplikasyonları olacaktır. Büyük guatr hastalığının nefes almada ciddi zorluklara neden olabildiği bilinmektedir.

Hastada aynı zamanda ses kısıklığı, yutkunma zorluğu ve öksürük de görülebilmektedir. Bazı kişilerde bu belirtiler daha yoğun ve daha bariz bir şekilde yaşanır. Bu gibi durumlarda genelde hastaların boğaz ve boyun bölgelerinde gözle görülür bir şişme meydana gelir.

Hastanın boğaz ve boyun bölgesinde meydana gelmiş olan bu şişlik ile birlikte ellerde titreme, kalp çarpıntısı, kadın hastalarda adet bozuklukları, sinirlilik hali zehirli guatr hastalığını akla getirmelidir.

Guatr hastalığının, özellikle de büyük guatr hastalığının son derece ciddi bir hastalık olduğunu ve bu hastalığa gereken müdahale edilmediği takdirde daha büyük sorunlara yol açacağını kesinlikle unutmamak gerekir.

Bu nedenle küçük ya da büyük fark etmeksizin guatr şüphesi yaşayan kişilerin hiç vakit kaybetmeden kendilerine en yakın sağlık kurumundan yardım almaları çok önemlidir.

Guatr İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilir?

Guatr Tedavisi Nasıl Olur?

Guatr hastalığı genelde tiroid bezlerinin gereğinden fazla, anormal ve aşırı büyümesi ile meydana gelen bir hastalıktır. Tiroid bezleri boyun bölgesinin ön tarafında yer almaktadır. Bu bezler insan bedeni için son derece önemli fonksiyonalara sahiplerdir.

Tiroid bezleri bazı beyin fonksiyonları ve vücudun metabolizması için çok önemlilerdir. Bu nedenle bu bölgede meydana gelebilecek sağlık sorunları ilerde çok ciddi ve hiç beklenmedik problemlere yol açabilmektedirler.

Tiroid bezlerinin normalden fazla büyümüş olması guatr hastalığına neden olur. Bu hastalığa sahip olduğunu düşünen kişiler en yakın zamanda tıbbi yardım almalıdırlar. Guatr hastalığı şüphesi olan hastaların sağlık kurumlarında ziyaret etmeleri gereken bölüm genel cerrahi bölümüdür.

Hasta genel cerrahi bölümüne gitmeli ve burada şüphelerini dile getirmeli, semptomlarından bahsetmeli ve sonrasında ise gerekli tetkikler yapılması amacı ile vakit kaybetmeden muayenesi yapılmalıdır.

Bu tetkik ve muayeneler sonucu hastalık guatr büyüklüğü ve bu büyüklüğün oluşma sebebi tespit edilir. Sonrasında hasta tespit edilmiş olan bu guatr büyüklüğü ve oluşma sebebine göre ameliyat edilebilir yada ilaçla tibbi tedavi yapılabilir. Gerekli görülürse endokrinoloji bölümüne sevk edilmektedir.

Muayene genelde el ile gerçekleştirilir. Doktorlar çoğu zaman el ile muayene ile guatr hastalığını tespit edebilirler. Ancak bazı durumlarda hastaların bazı tanı testlerine tabi tutulmaları da gerekebilir.

El ile muayene ile hastalık teşhisi koyulamayan hastalar ultrasongrafi, biyopsi, hormon testi ya da troidscan adı verilen ve sadece bu hastalığın teşhisinde kullanılan bir tanı testi ile de sonuca ulaştırılabilir.

Genelde 40 yaşını aşmış olan daha yaşlı bireylerde görülen guatr hastalığı daha nadir oranda da olsa genç kişilerde de görülebilmektedir. Yine genelde kadınlarda gözlemlenen bu hastalık daha nadir durumlarda erkeklerde de görülebilen bir hastalık olmuştur.

Hemen her yaş grubu içerisinde görülebilen bu hastalığın nedenleri radyasyona maruz kalma ya da iyot eksikliği gibi dış nedenlere bağlı olabilse de genelde bu duruma hastanın kendi kişisel özellikleri daha fazla sebep olur.

Örneğin hamilelik ya da menopoz dönemindeki kadınlarda guatr hastalığı diğer kişilere göre çok daha sık gözlemlenir. Yine kişinin ailesinde daha önce guatr hastalığı yaşamış olan bireylerin olması ve kişinin yaşı da bu hastalığa sahip olmasında çok belirleyici olabilir.