Safra Kesesi Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Karaciğerin alt kısmında yer alan küçük kesecikler safra kesesi olarak adlandırılır. Karaciğerde üretilen safraları biriktirerek yemeğin ardından safraları ince bağırsağa yönlendirmekle görevli olan safra kesesi, oldukça hassas bir organdır. Hastalık sürecinde kişinin yaşam kalitesini büyük oranda etkileyen safra kesesi hastalıkları, gerekli durumlarda cerrahi olarak tedavi edilir.

Çeşitli sebeplere bağlı olarak bu organda birçok sağlık problemi görülmekte ve tedavi edilmediğinde hayati sonuçlar doğurabilmektedir.  Uygulanan cerrahi girişimler sayesinde kişi hayatını safra kesesi olmadan ama çok daha sağlıklı şekilde sürdürebilir.

Safra kesesi hastalıkları nelerdir?

Safra, karaciğerin yağı sindirmesi için gerekli olan bir maddedir ve armut biçimindeki safra kesesinde birikir. Safra kesesi normal fonksiyonlarını yerine getirmediğinde ise sadece safra kesesi değil karaciğer başta olmak üzere birçok organ etkilenir.

Safra kesesinde meydana gelen hastalıkların arkasında ise genellikle safranın karaciğer, safra kesesi ve ince bağırsakta dolanmasını sağlayan tüplerdeki tıkanma yer alır. En yaygın sebebi ise tıkanmaya bağlı oluşan taşlardır.

Safra kesesi hastalıklarını şu şekilde özetlemek mümkündür;

  • Safra Taşları: Kolesterol, safra pigmentleri, kalsiyum tuzları gibi maddeler zamanla sert parçacıklar oluşturur. Meydana gelen bu parçacıklar yani safra kesesi taşları hem safra kesesini hem de tüpleri tıkayabilir. Zamanla biriken taşlar, safra kesesinde baskı, ağrı ve hassasiyete yol açar. Biliyer kolik olarak adlandırılan ağrılar üst karın bölgesinde ve sırtta kendini gösterir.
  • Safra Kesesi Çamuru: Safranın, safra kesesinde uzun süre kalması kesede bir tür çamur oluşmasına neden olur. Mikroskobik safra partikülleri zamanla taşa dönüşmeden birikerek safra çamuruna dönüşür. Çoğu zaman bu çamur, kanalları tıkar.
  • Safra Kesesi İltihabı: Safra kesesi herhangi bir sebeple tıkandığında safra kesesi iltihabı meydana gelebilir. Bu durum kolesistit olarak adlandırılır.
  • Safra Kesesi Kanseri: Nadir görülen safra kesesi kanseri, birçok farklı türe sahiptir. Safra kesesi taşının bir risk faktörü olduğu bu hastalık, çevre dokulara da yayılabilir.

Safra kesesi nasıl tedavi edilir?

Safra kesesi hastalıkları tedavi edilmediği sürece sadece yaşam kalitesini değil yaşamın kendisini de tehlikeye sokar. Dolayısıyla uzman bir hekim kontrolünde safra kesesinde meydana gelen hastalıkların erken dönemde tedavi edilmesi gerekir. Safra kesesi hastalıklarında tedavi protokolü hastalığın altında yatan nedene göre belirlenir.

safra-kesesi-hastaliklari-ve-tedavi-yontemlerii

Safra kesesi taşı için tedavi

Eğer kişide safra kesesi taşı varsa iki çeşit tedavi yöntemi söz konusudur. Bu hastalarda hastalığın seyrine ve kişinin durumuna göre cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler uygulanır.

Safra keseleri çoğalmış ve çok ciddi ağrılara yol açıyorsa bu durumda ameliyatla kesenin alınması gerekir. Günümüzde açık ameliyattan ziyade kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik işlem tercih edilir. Bu şekilde hem büyük cerrahi yaralar oluşmaz hem de iyileşme süresi önemli ölçüde kısalır.

Safra kesesi kanseri için tedavi

Diğer safra kesesi hastalıklarına göre daha nadir görülen safra kesesi kanserinde tedavi şansını artıran en önemli faktör, erken teşhistir. Erken teşhis edilen hastalarda, safra kesesinin kanserli kısımları ameliyat ile çıkarılır.

Ancak tedaviye geç kalınırsa bu ameliyatın başarıya ulaşma ihtimali de düşer. Cerrahi yöntemlere ek olarak sıcak kemoterapi ve akıllı ilaç tedavileri ile de tümörün büyümesinin engellenmesi amaçlanır.

Safra kesesi iltihabı için tedavi

Safra kesesi iltihabı için uygulanan standart protokol, cerrahi operasyondur. Açık veya kapalı (laparoskopik) yöntemi ile safra kesesinin tamamı alınır. Eğer açık ameliyat tercih edilirse hastanın kaburgasının altından 20 ila 25 cm’lik bir kesi açılır.

Bu kesi içinden safra kesesi çıkarılır. Kesi boyutu büyük olduğundan yaratacağı şikayetler fazla ve iyileşme süresi de uzun olur. Kapalı ameliyatta ise bir cm’lik üç delikten özel aletler ve kamera kullanılarak ameliyat gerçekleştirilir. Anestezi süresi de iyileşme süresi de kısadır.

Safra kesesi çamuru için tedavi

Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.

Hastanın ameliyattan sonra mutlaka beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir çünkü yanlış beslenme tekrar çamur oluşmasına neden olabilir.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Safra kesesi taşlarında sindirim sistemi bozuklukları olur. Midede şişkinlik, yanma, karnın üst bölgelerinde ağrı görülebilir.