Meme Hastalıklarında İlk Doktor Sizsiniz

Meme Hastalıklarında İlk Doktor Sizsiniz

Vücudu dinlemek, onun verdiği tepkileri iyi analiz edebilmek, onu keşfetmek ve olası hastalıkları önceden tespit edebilmek için kişinin kendini muayene etmesi çoğu zaman hayatidir. Özellikle de ilk doktorun kişinin kendisi olduğu meme hastalıklarında … 

Kadınlar, memeleriyle yakın ilişki kurup düzenli olarak kendilerini muayene ettiklerinde olağan dışı durumları çok kolay yakalayabilir ve zaman kaybetmeden bir doktora görünebilir.

Bu noktada meme muayenesini bir alışkanlık haline getirmek ve belirli periyotlarda ayna karşısında kendini kontrol etmek günlük hayatın rutinine eklenmesi gereken bir durumdur.

Erken teşhise giden yolda kişinin kendini muayene etmesi çok kritik olduğundan doğru muayene tekniklerini bilmek de bir o kadar önemlidir. Erken tanı fırsatı sunan kendini muayene etmenin meme hastalıklarında doğru adımları blog yazımızda…

Meme kanserini ilk aşamada yakalayın

Kadınların belirli aralıklarla kendilerini muayene etmeleri, kanseri ilk aşamada fark edip başarılı bir tedavi süreciyle yenmek için en etkili yoldur. Çünkü meme kanseri bilinenin aksine çok sinsi bir hastalıktır ve belirtilerini geç evrede belli eder.

Bu noktada kişinin kendi vücudundaki farklılıkları özellikle de memesindeki değişiklikleri fark edebilmesinin yolu, kendini muayene etmesinden geçer.

Meme kanserine geçit vermemek için her kadının kendisini ayda bir kez muayene etmesi hayati bir öneme sahiptir. Muayeneler, adet bitiminden 5 ila 7 gün sonra yapılırsa çok daha sağlıklı olur.

Çünkü adet dönemlerinde hormonların da etkisiyle memede, kanser semptomlarına benzer belirtiler görülebilir. Hormonlarının etkisinin en az olduğu bu süreçte kendini muayene eden kadın, memesindeki olağan dışı durumu fark edecektir.

Çoğu kadın memesini tanımadığı için bazen muayeneler sırasında zorlanabilir. Ancak düzenli olarak yapılan muayeneler sonrasında kadınlar normal meme dokusunun özelliklerine çok daha hâkim olur ve olası değişiklikleri erken dönemde fark eder.

meme-hastaliklarinda-ilk-doktor-sizsinizz

Meme muayenesi 3 aşamada yapılabilir

Öncelikle kişi bir aynanın karşısına geçmeli ve eller kalçaya konulmalı. Sonraki aşamalar ise sırasıyla şu şekildedir: Avuçları önde sıkıp kollar yanlarda serbest olacak şekilde pozisyon alınır ve herhangi bir kitle olup olmadığı gözle değerlendirme yapılabilir.

Gözle değerlendirme için diğer bir pozisyon ise eller havada vücut öne doğru serbestçe eğilmiş durumdayken yapılır.

İkinci yöntem ise yatar pozisyonda elle değerlendirme yapmaktır. Bunun için öncelikle sırt üstü yatılmalıdır. Sağ omzunun altına bir yastık yerleştirilir ve daha sonra sağ el başın üstüne konulur.

Bu noktada meme dokusunun herhangi bir yana kaymaması gerekir yani tam ortada durmalıdır. Sonrasında sor parmaklar ile memeye dokunularak tüm meme kontrol edilmelidir. Bu yöntem, sağ meme için yapılan kontroldür. Sol memeyi kontrol etmek için de aynı adımlar yapılarak süreç tamamlanır.

Kendi kendine muayenenin üçüncü seçeneği ise ayakta elle muayenedir. Bu yöntemde önce sağ el enseye yerleştirilir. Sol elin üç parmağı ile memeye dokunularak taranır. Daha sonra sol el enseye yerleştirilir ve sağ elin üç parmağı ile diğer meme taranır.

Kadınlar bu işlemi duşta rahatlıkla yapabilir. Hem sabun kayganlığı artırarak taramayı kolaylaştırır hem de yumuşayan deri, varsa kitlenin daha rahat tespit edilmesini sağlar.

Peki, hangi belirtiler meme kanseri riski olduğunu gösterir?

  • İki meme arasında şekil ve boyut farklılıkları
  • Meme dokusunda sertleşme
  • Meme cildinde kabarıklık, kızarıklık, damarlanma
  • Meme başında yara ve döküntüler
  • Memede ani büyüme
  • Meme başında veya cildinde ödem
  • Meme cildinde portakal görünümü

Eğer siz de yukarıda bahsi geçen üç yöntemden birini uyguladığınızda elinize kitle geldiğini hissediyor ve ilgili belirtileri kendinizde gözlemliyorsanız en kısa zamanda uzman bir hekime başvurun.

Sağlıklı günler dileriz.

Kaynakça:

https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/risk_factors.htm