Hipertioridi ilerlerse ne olur?
Çok sık duyduğumuz ancak hakkında az bilgi sahibi olduğumuz konuların başında gelen hipertiroidi, tiroid bezinden aşırı tiroid hormonu (T4 ve T3) salgılanmasıyla meydana gelen bir sağlık problemidir.
Boynun alt kısmına doğru yer alan kelebek şeklindeki tiroit beziyle doğrudan ilgili olan bu hastalık, birçok vücut fonksiyonunu da aynı şekilde doğrudan etkiliyor.
Kişide kilo kaybına, çarpıntıya, ellerde titreme, uykusuzluk, saçlarda dökülmeye, gözlerin ileri doğru çıkmasında yol açan bu durum aynı zamanda kişinin sinirli bir ruh haline bürünmesine de yol açıyor. Hipertiroidi olan kişiler sıcaklığa tahammül edemezken erkeklerde memede büyüme ve cinsel isteksizlik görülebiliyor.
Ciltte incelme ve sürekli terlemeyi de beraberinde getiren hipertioridi, bağırsak düzenini de tamamen değiştirebiliyor. Hem hayati hem de yaşam kalitesi özelinde kritik olan bu hastalığın ilerlemesi ve tedavi edilmemesi durumunda ise kişileri çok daha büyük sağlık problemleri bekliyor.
Hipertiroidi neden ortaya çıkıyor?
Hipertiroidinin ortaya çıkmasında birçok faktör belirleyici olabiliyor. Bunların başında ise graves hastalığı geliyor. Hipertiroidi vakalarının dörtte birini oluşturan bu hastalıkta vücut kendi kendine reaksiyon göstererek tiroit bezinin fazla çalışmasına yol açıyor.
Bu durumda tiroit bezi fazla hormon salgılayarak hipertiroidinin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Graves hastalığı ilerledikçe metabolizma çok yüksek bir hıza ulaşıyor ve kişi yine aynı hızda kilo kaybetmeye başlıyor. Nabız yüksekliği de normalin üzerine çıkarak hayati risklere neden oluyor.
Hipertiroidinin arkasındaki bir diğer önemli neden ise zehirli guatr olarak da bilinen toksik nodüler tiroididir. Bir veya daha fazla tiroid nodülünün aşırı aktif hale gelmesiyle yaşanan bu durumun neden olduğu tam olarak bilinmiyor. Aynı şekilde;
- Tiroit iltihabı
- Aşırı iyot içeren tiroit hormonları
- Vücutta hCG hormonun normalin üzerinde olması
- Nadiren de olsa tiroit kanseri
- Kanser tedavisinde kullanılan interferonlar, kalp ritim bozukları söz konusu olduğunda tercih edilen ve iyot içeren amiodaron ile bipolar bozukluk için kullanılan lityum gibi ilaçlar hipertiroidi tetikliyor.
Hipertiroidi tedavisi neden çok önemlidir?
Tiroit hormonu; kalp hızı, nabız hızı, tansiyon, sindirim, yürüme, konuşma, düşünme ve algılama gibi fonksiyonların sağlıklı bir şekilde yerine gelmesi için elzemdir. Hayati olan bu hormonun az ya da çok çalışması bu fonksiyonların doğru şekilde çalışmasını sekteye uğratıyor.
Önemsenmeyen, ihmal edilen ve bu yüzden ilerleyen tiroit hastalıkları ise çok daha büyük sorunlara yol açarak kalıcı hasarlara ve hatta can kayıplarına yol açabiliyor.
Hipertiroidi tedavisini atlayan kişilerde; kilo kayıpları önlenemez bir şekilde devam ediyor ve kalp sağlığı ciddi anlamda bozuluyor. Kalpte ritim bozukluğu ve kap yetmezliği gibi sorunlara baş gösterirken oluşabilecek bir enfeksiyondan kaynaklı tiroit krizi ve buna bağlı şoklar ve ölümler yaşanabiliyor.
Dolayısıyla bu durum, kişinin kendisinin vereceği bir karar olmamakla birlikte doğrudan hayati olduğu için mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.
Sağlıklı günler dileriz.
Sıkça Sorulan Sorular
Hipertiroidi hangi hastalıklara yol açar?
Kalp çarpıntısı, kalp ritminde bozulma, kilo kaybı, ellerde titreme, terleme, gözlerde öne fırlama gibi hastalıklara yol açar.