Sağlıklı Bir Tiroid için Beslenme Rehberi

Vücudumuzdaki birçok fonksiyonun sağlıklı ve normal bir şekilde ilerlemesi boynun altında yer alan kelebek şeklindeki bir tiroid ile doğrudan ilgilidir.

Dolayısıyla tiroidin sağlıklı olması demek vücudun ve bir makine gibi işleyen sindirim sisteminin sağlıklı olması anlamına gelir. Bir çeşit iç salgı bezi olan tiroidlerin fonksiyonlarını düzgün bir şekilde sağlayabilmesinin temel koşulu ise düzenli ve dengeli beslenme reçetesine bağlıdır.

Nörolojik gelişmeden normal gelişmeye, metabolizmadan kalp-damar sağlığına kadar birçok hayati konuda domine eden bir güç olan tiroid bezleri zarar görürse vücut kendini koruma yeteneğini yitirir. Bu kusursuz sistem kendi içinde zarar görmeye ve aksamaya başlarsa vücutta yüzlerce enzimatik işlev de bozulmaya başlar.

Bu kötü senaryonun hayata geçmemesinde beslenme önemli, bazı besinlerse başrolü üstlenir. Sağlıklı bir tiroid için herkesin not alması gereken beslenme ipuçları blog yazımızda…

Beslenme reçetesinin olmazsa olmazı, iyot

Tiroit bezlerinin fonksiyonunu yerine getirebilmesi, T3 (triiyodotironin) ve T4 (tiroksin) tiroid hormonlarının üretilmesinde kullanılan iyota bağlıdır. Bu yüzden vücuttaki iyot dengesi çok önemlidir. Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir.

Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir. Ancak bu konuda aşırıya kaçmamak önemlidir çünkü iyot eksikliği nasıl zararlıysa fazlası da aynı şekilde vücut için zararlıdır.

saglikli-bir-tiroid-icin-beslenme-rehberii

Çinko içeren besinlere şans verin

Tiroid hormonunun aktif olması ve TSH hormon salınımının düzenli bir şekilde işlemesi için çinko, önemli bir elementtir. Birçok besin maddesi içinde yer alan ve özellikle hipotiroidi olanlar için çok faydalı bir element olan bu madde daha çok kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et ve tavuk etinde bulunur.

Beslenme listenize selenyumlu gıdalar ekleyin

Tiroid hormonunun sentezinde görev alan selenyum aynı zamanda hormonların aktif olmasını sağlayan bir elementtir. Antioksidan özelliği de bulunan selenyum elementi özellikle tiroid rahatsızlığı olan tüm bireylerin beslenme listesinden eksik etmemesi gereken bir besin maddesidir.

Bu madde, kuru baklagiller başta olmak üzere yumurta, sardalya, ton balığı, fındık gibi besinlerde bulunur. Bazı durumlarda besin takviyesi olarak da alınabilir ancak bunlar mutlaka hekim kontrolünde vücuda alınmalıdır.

Yağda çözünen vitaminlerle dost olun

Tiroidin desteklenmesinde belirleyici bir rol üstlenen A, E, D ve K2 vitaminleri, bu organın fonksiyonlarını yerine getirmesinde kritik bit öneme sahiptir. T4’ü T3’e dönüştüren A vitamini en çok havuç, tatlı patates ve kış kabağında bulunur. Kemik yoğunluğu kaybını önlemede çok önemli olan D vitamini; somon, sardalya, yumurta sarısında yer alır.

Oksidan faydalar sağlayan E vitamini lahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve çiğ badem gibi kuruyemişlerde bulunur. Tiroit sağlığı üzerinde sinerjik etkiler gösteren K2 vitamini ise fermente edilmiş süt ve süt ürünler, kefir, turşu gibi besinlerde kişinin günlük ihtiyacını karşılar.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kalsiyum yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Selenyum yönünden zengin besinler, beslenme listesine daha fazla eklenmelidirSüt ve süt ürünleri iyot bakımından zengin olduğundan kontrollü tüketilmelidir.