Meme Kanseri Belirtileri ve Evreleri

Dünyada akciğer kanserinden sonra en çok görülen kanser türü meme kanseridir. Dünyada her yıl 2 milyondan fazla kadın meme kanseri hastalığından etkilenerek bu hastalığa karşı savaş vermektedir. Hastalıkla savaşta bireyleri hayatta tutacak en önemli güç ise bu hastalığı çok iyi tanımaktır.

Bu noktada meme kanseri hastalığının belirtilerini bilmek, vücudunda gözlemlediğinde vakit kaybetmeden doktora görünmek ve hangi evrede ise ona göre bir tedavi protokolü uygulamak çok değerlidir.

Bedeninizdeki bu farklılıkları fark ettiniz mi?

Meme kanseri sanılanın aksine ilk evrelerde oldukça sinsi ilerler. Belli bir noktadan sonra ise vücut, hastalığa karşı alarm vermeye başlar. Bunların başında ise memede ele gelen şişliklerdir. Bu şişlikler memede olabileceği gibi kol altı bölgesinde de meydana gelebilir. Aynı şekilde memede büyümeler görülebilir.

Şekil bozuklukları ve iki meme arasındaki boyut ve form farkı da meme kanserinin belirtileri arasında sayılabilir.

Meme kanserinin bir diğer önemli belirtisi ise meme başında görülen şekil bozukluklarıdır. Kimi zaman meme ucu içe doğru çökebilir. Renk değişikliği yaşanabileceği gibi baş kısmından akıntı da gelebilir. Meme başında görülebilen diğer semptomlar ise egzama türünde yaralar ve kızarıklıklardır.

Döküntü ve soyulmalar da bu semptomlardan bazılarıdır. Memenin genel olarak derisinde de değişimler gözlemlenebilir. Cilt dokusunda ödem, portakal kabuğu görünümü ve kızarıklıklar yaşanabilir.

meme-kanseri-belirtileri-ve-evrelerii

Meme kanseri evrelerine genel bakış

Kanserli hücrelerin yeri, büyüklüğü, lenf bezlerine yayılma seviyesi, metastaz yapıp yapmamasına göre karakterize olan evreler, 5 ana kategoride değerlendirilir. Bu 5 ana kategorilerin bir de alt kırılımları mevcuttur. Ana evreler ve alt kırılımlar tedavinin yol haritasını belirleyen temel argümandır.

  • Yolun başlangıcı: Evre 0

Süt yollarında oluşmaya başlayan kanser potansiyeli taşıyan hücreler daha lenf bezlerine, yağ dokusuna, diğer doku ve organlara sıçramadıysa meme kanseri hastalığın 0 evresinde demektir. En erken evre olan bu dönemde kitle fark edilmemiş olabilir ve daha çok görüntüleme yöntemleriyle tanı koymak mümkündür.

  • 2 santimetrelik sinyaller: Evre 1

Meme kanserinin ikinci evresinde hücreler henüz lenf bezi ve komşu organlara sıçramamıştır. Bu hücreler 2 santimetre ya da daha küçüktür.

  • Yayılım başlıyor: Evre 2A

Meme kanserinin bu evresinde ilgili hücreler boyutları gereği lenf bezlerine ulaşabilir. Bu evrede tümör boyutu 2 cm. den küçük olup, koltukaltı lenf bezine yayılmış hastalık veya tümör boyutu 2 ila 5 cm arasında olan ancak koltukaltı lenf bezlerine yayılmamış hastalık mevcuttur.

  • Adım adım komşu organlara doğru: Evre 2B

Meme kanserinin bu evresinde 2 ila 5 santimetre boyundaki tümör, lenf bezlerine sıçramıştır. Ancak daha uzak organlara yaklaşmamıştır.

  • Lenf bezlerine yaylım ateşi: Evre 3A

5 cm veya daha büyük boyutlarda olan kanserli kitle çevre doku ve organlara yayılmasa bile koltuk altı lenf bezlerine çok sayıda sıçrama gösterir.

  • Yakın organlar için tehlike çanları: Evre 3B

Bu aşamada tümörlü hücre özellikle koltuk altı ve göğüs kafesinin çevresindeki lenf bezlerine sıçramaya başlar. Bunun yanı sıra cilt ve göğüs duvarına da yayılabilir. Bu aşamada henüz uzak bölgelerdeki organlar için tehlike yoktur.

  • Lenf bezlerinde korkutan hakimiyet: Evre 3C

Bu evrede kanserli yapının boyutu değişkenlik gösterir. Değişken büyüklükteki kanserli yapı, köprücük kemiği altı ve üzeri, boyun bölgesi, koltuk altı lenflerine sıçrama yapabilir. Bu noktada memenin etrafındaki lenflerde yüksek miktarda kanserli hücreye rastlanılabilir.

  • Kanserin son durağı: Evre 4

Bu evre, kanserin son durağı olarak tanımlanabilir. Meme kanseri bu evrede karaciğer akciğer, kemik, beyin gibi vücut organlarına ve lenf bezlerine yayılım yapar.

Meme kanserini en erken evrede yakalayabilmek için düzenli muayene olmayı ihmal etmeyin.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Meme kanserinde ağrı sık bir belirti değildir. Ancak bir kitlenin ağrı yapması onun kanser olmadığını göstermez.