Tiroid Kanseri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Dünya üzerinde tiroit hastalıkları oldukça sık rastlanılan bir durum olmasına karşın, tiroide bağlı gelişen tiroid kanseri çok düşük oranda görülür. Üstelik tiroit kanserleri doğru teşhis edilip tedavi edildiğinde başarıya ulaşma oranı çok ama çok yüksektir.

Dolayısıyla bireylerin tiroit ile ilgili şikayetleri olduğunda en kısa sürede hekime başvurmaları ve uygun tedavi yaklaşımları ile hastalığın üzerine gitmeleri, bu hastalığı ölümcül bir risk olmaktan çıkarmaktadır.

Ancak önemsenmeyen ve ihmal edilen tiroid kanseri, tedavi edilmezse lenflere ve diğer organlara sıçrayarak ölümcül bir hastalığa da dönüşebilir. Konuyla ilgili soru işaretlerini giderecek önemli bilgiler blog yazımızda…

Tiroid kanseri neden olur?

Tiroid kanseri, tiroit bezlerindeki hücrelerin aşırı çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır. Tüm kanser türleri arasında en az görülen kanser türü arasında yer alan bu hastalık genellikle bir kitle veya tiroit bezi içindeki nodül olarak görülür.

Nodülün boyutları ve yapıları birbirinden farklılık gösterebilir. Bir tane olabileceği gibi birden fazla da olabilir. Soğuk yani hormon salgılamayan nodüller kanser riski taşır. Eğer bir kişide soğuk nodül varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılarak kesin tanı konulmalıdır.

tiroid-kanseri-tedavi-edilmezse-ne-olurr

Tiroit kanseri ölümcül müdür?

Daha çok yetişkinlerde en çok da kadınlarda görülen tiroid kanseri, tedaviye en olumlu cevap veren kanser türleri arasındadır. Burada önemli olan kişideki nodülün kanser hücreleri taşıyıp taşımadığının ayırımının yapılmasıdır.

Bunu tespit etmek içinse ince iğne biyopsisine başvurulur. Nodülden alınan örnek patolojiye gönderilir ve gelen sonuca göre kanser olup olmadığına karar verilir. Erken teşhis edilmiş bir tiroit kanseri, doğru tedavi edildiğinde kişi sağlığına hızla kavuşur.

En etkili yöntem, cerrahi operasyon!

Tiroid kanseri tedavisinde birçok tedavi protokolü uygulansa da en etkili yöntem olarak yıllardır ameliyatlar kabul görülür. Bazı durumlarda tiroit bezinin bir kısmı çıkarılırken bazı durumlarda ise tiroit bezinin tamamının alınması gerekir. Tiroit bezinin tamamının çıkarılması hastalığın tekrar nüksetmemesi için önemli bir avantajdır.

Ayrıca ameliyattan sonra hastalara cerrahi olmayan çeşitli destekleyici tedaviler uygulanır. Bunların başında radyoaktif iyot tedavisi gelir. Bu tedaviler zamanında yapıldığında hastalığı yenmek ve yaşamlarına sağlıklı bir birey olarak devam etmek mümkündür.

Tiroid kanseri tedavi edilmezse ne olur?

Herhangi bir kanser türünün tedavi edilmeden iyileşmesini beklemek mümkün değildir. Her kanser türünde olduğu gibi tiroit kanserinde de gerekli tedavi protokolleri uygulanmazsa kanserli hücreler daha da çoğalır.

Önce komşu dokulara sonra da diğer organlara sıçrar. Bu durumda müdahale edilmezse hastalık kontrol altına alınamaz ve sonuçlar ölümcül olabilir. Hastaların yaşamlarını sürdürebilmenin tek yolu uzman bir hekim kontrolünde tedavi olmaktır.

Eğer hastalar tedavilerini olup ilaçlarını aksatmadan kullanır ve tiroit bezine iyi gelecek şekilde beslenme rutinlerini düzenlerlerse uzun bir ömür sürebilirler.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Tiroid kanseri vücuda yayılabilir. Boyundaki lenf bezlerine, akciğer, kemik , beyin, karaciğer en fazla yayıldığı bölgelerdir.