Emzirmenin İstenmeyen Mirası; Laktasyonel Mastit
Doğanın büyük mucizesi doğum sonrasında kadınlarda birçok değişiklik meydana gelir, yeni rutinler yaşamın bir parçası olur. Bu rutinlerden biri de anne ile bebeğin en güçlü bağını oluşturan emzirmedir. Her ne kadar bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemli bir adım olsa da emzirme bazı durumlarda çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Bu sağlık problemlerinin başında ise emzirmenin istenmeyen mirası olan laktasyonel mastit gelir.
Yeni doğum yapan kadınların laktasyon döneminde karşılaşılan bu durum, emzirme sürecinin iyi yönetilmemesiyle de doğrudan alakalıdır. Annelerin en çok merak ettiği ve endişe duyduğu konuların başında gelen laktasyonel mastit ile ilgili detaylı bilgi blog yazımızda…
Laktasyonel mastit nedir?
Emziren annelerde süt kanallarının tıkanmasıyla meydana gelen iltihabi duruma laktasyonel mastit denir. Bu iltihap eğer enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkmıyorsa bu durumda hastalığın sebebi genellikle memede süt birikmesidir.
Emziren annelerde görülen bu durum çoğu zaman doğumdan 2 ay sonra ortaya çıkar. Yaygın olarak görülen laktasyonel mastit, doğum sonrasındaki her 100 kadından birini etkiler.
Laktasyonel mastit neden olur?
Laktasyonel mastit hastalığının ortaya çıkmasındaki temel etken emzirme sonucunda yaşanan süt kanallarının tıkanmasıdır.
Şöyle ki, bebek emerken meme başında meydana gelen çatlaklar, cilt florasında veya bebeğin ağzında yer alan bakterilere maruz kalır ve bakteriler bu çatlaklardan içeriye sızar. Bu durum mevcut bölgede enfeksiyon oluşmasına yol açar.
Vücut ise bakterilerin yol açtığı enfeksiyon ile mücadele etmek için meme dokusunun iltihaplanmasına neden olan bazı kimyasalları salgılamaya başlar. Bu durum ise puerperal olarak da adlandırılan laktasyonel mastitin oluşmasıyla sonuçlanır. Bebeğin ağzındaki pamukçuklar, memede mantara da yol açabilir.
Özellikle anne, meme başından başlayıp göğüs duvarına saplanır tarzda ağrı tarif ediyorsa mantardan şüphelenilmelidir.
Laktasyonel mastitin belirtileri nelerdir?
Laktasyonel mastitin belirtileri çeşitlilik gösterir. Laktasyonel mastitin erken ve ileri dönem olmak üzere farklı belirtileri söz konusudur. Buna göre laktasyonel mastit erken dönemde memede ağrı, kızarıklık, memede ele gelen sertlik ve bölgesel sıcaklık olarak kendini belli eder.
İltihaplanma tüm memede artan bir gerginlik hissi ile farkedilir. Emzirme esnasında göğüste yanma ve hassasiyet şikayetleri olur.
Göğsün dokusunda kalınlaşma ve kaşıntı meydana gelebilir. İleri dönemde de vücutta sıcaklık artışı gözlemlenir. Kişinin ateşi giderek yükselmeye başlar aynı zamanda aşırı yorgunluk ve halsizlik de yüksek ateşe eşlik eder.
Laktasyonel mastite yol açan göğüs kanalının tıkalı olduğu gösteren işaretler ise şu şekildedir;
- Memede ağrılı sertlikler
- Memenin belli bölgelerinde olağan dışı sıcaklık
- Aynı bölgede ağrı ve kızarıklık
- Emzirme sonrası genel manada sertlik hissi.
Laktasyonel mastiti artıran risk faktörleri nelerdir?
- Meme ucunda yara ve çatlakların olması
- Sütün akışını zayıflatan veya kesen iç çamaşırı seçimi
- Araçtayken emniyet kemerinin göğsün üstüne takılması
- Ağır eşya taşımak
- Sürekli stres ve yorgunluk
- Düzensiz beslenmek
Laktasyonel mastit nasıl tedavi edilir?
Emziren kadınlar için ilk tedavi yöntemi memede biriken sütün boşaltılmasıdır. Bunun için ise en etkili yol bebeğin emmesini sağlamaktır. Bazı anneler mastit dolayısıyla bebeklerine mikrop bulaştıracaklarını düşünürler anca bu yanlış bir kanıdır.
Aksine bebeği emzirmeye devam etmek hem bebeğin gelişimi hem de hastalığın iyileşmesi için belirleyici bir rol üstlenir. Mastite bakteriler neden olduğundan tedavi yaklaşımının temelini antibiyotikler oluşturur.
Tedavi süresi yaklaşık 10 ila 14 gündür. Eğer meme dokusunda apse varsa bu durumda anneye drenaj uygulanır. Bir enjektör yardımı ile apse boşaltılır ve gerekirse ek olarak antibiyotik ile tedavi desteklenebilir.
Laktasyonel mastiti önlemek için nasıl tedbirler alınmalıdır?
Emzirme tekniklerinde yapılacak bazı düzenlemelerde Laktasyonel mastiti önlemek mümkündür. Buna göre;
- Anneler bebek emzirilmeden önce memenin sütle dolmasını önlemelidir. Bunun için bebeğin emzirme aralarında süre kısaltılabilir.
- Emzirme işleminde geçilmeden önce bebeğin meme ucunu daha rahat kavrayabilmesi adına çok az miktarda süt sağılabilir.
- Memenin en üstünden ucuna kadar elle masaj yapılarak süt akışı kolaylaştırılmalıdır.
- Emzirme sonrası memenin tamamen boşaldığından emin olunmalıdır.
- Farklı emzirme pozisyonları denenmelidir.
- Anne adayları daha rahat sutyenler tercih etmelidir.
- Günlük tüketilen sıvı miktarı artırılmalıdır.
- Bebek kesinlikle aniden sütten kesilmemelidir.
Sağlıklı günler dileriz.
Kaynakça: