Memenin İyi Huylu Konuğu; Fibroadenom

Düzenli olarak memesini kontrol eden birçok kadın çok hareketli, oval, genellikle ağrısız yumrularla karşılaşabilir. Çoğu zaman endişe uyandıran bu yumrular meme kanseri belirtisi olarak algılansa da bazı karakteristik özellikleri taşıyorsa genellikle fibroadenomdan başkası değildir.

Kansere dönüşme riski bulunmayan fibroadenom hakkında her kadının bilmesi gerekenler blog yazımızda…

Fibroadenom nedir?

Meme dokusunda gelişen iyi huylu tümörlere fibroadenom ismi verilir. Özellikle kadınlarda yaygın olarak görülen bu iyi huylu tümör, en çok 15 ila 35 yaşları arasında ortaya çıkar.

Genel olarak sert, pürüzlü ve lastiğimsi bir yapıya sahip olan fibroadenom, tıpkı bir misket gibi sınırları ve çevresi belli olan bir formdadır. Farklı boyutlarda olabilen bu tümörler, muayene edilirken de cilt altından kolayca fark edilirler.

Fibroadenom neden olur?

Kadınlarda oldukça yaygın olarak gözlemlenen iyi huylu tümörler, bazen bir tane olabileceği gibi bazen de birden fazla olabilir. Sebebi tam olarak bilinmese de kadın üreme hormonlarının önemli bir rol üstlendiği düşünülmektedir.

Bunun sebebi ise fibroadenomların genellikle doğurganlık çağında görülmesidir. Özellikle gebelik dönemindeki kadınlarda bu kitlelerin büyüdüğü gözlemlenmiştir. Aynı zamanda hormon tedavisi gören kadınlarda da aynı şekilde fibroadenomların büyüdüğü kanıtlanmıştır.

Bunun yanı sıra üreme hormonlarının azalmaya başladığı menopoz sırasında ve sonrasında fibroadenom kitlelerinin küçüldüğü görülmüştür.

memenin-iyi-huylu-konuguu-fibroadenom

Fibroadenom belirtileri nelerdir?

Genellikle ağrıya ve acıya neden olmayan fibroadenomlar, nadir de olsa adet dönemlerinde ağrı veya da hassasiyete yol açabilir. Yapı olarak sert, yuvarlak, oval olabilir, şekil olarak değişiklik gösterse de sınırları bellidir.

Aynı zamanda kolay hareket ettirilebilen bu kitleler tek memede olabileceği gibi iki memede de görülebilir. Sağlıklı her kadının memesinde ara ara yumrular hissedilebilir. Kansere dönüşmeyen bu kitlelerden farklı olarak değişik yumrular hissediliyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Fibroadenom çeşitleri nelerdir?

Genel olarak yukarıda bahsedilen özelliklere sahip basit fibroadenomların yanı sıra bu kitlelerin bazı çeşitleri mevcuttur. Buna göre; kompleks fibroadenomlar, juvenil fibroadenomlar ve dev fibroadenomlar olmak üzere üç farklı türü bulunur.

Kompleks fibrodenomlarda kitleyi oluşturan hücreler çok hızlı bölünür ve tümör dokusu çok hızlı büyüyebilir. Bu tür kitleler daha çok yaşı ilerlemiş kadınlarda gözlemlenir.

Ergen ve genç yetişkinlerde rastlanılan juvenil fibroadenomlar ise genellikle hızlı büyüyen bir yapıya sahiptir. Son tür olan dev fibroadenomlar 5 santimetreye kadar ulaşabilen yapısıyla cerrahi olarak alınması gereken kitlelerdir. Diğer meme dokusuna yapacağı hassasiyet sebebiyle de çoğu zaman ameliyatla vücuttan alınır.

Fibroadenomlar nasıl teşhis edilir?

Bir kitlenin iyi ya da kötü huylu olup olmadığını anlamak için uzman bir doktorun kontrolü şarttır. Bu noktada memesinde kitle hisseden kişilerin bu noktada dikkatli ve hassas olmaları önemlidir.

Çoğu durumda karakteristik yapıları gereği doktorun yapacağı fiziki muayenede kitlelerin fibroadenom olduğu anlaşılsa dahi emin olmak için bazı durumlarda test istenebilir. Genellikle meme ultrasonografisi ile tanı konulsa da en kesin tanı kalın iğne biyopsisi  yolu ile konulur.

Fibroadenom nasıl tedavi edilir?

Fibroadenomlar kansere dönüşme riski bulunmayan zararsız kitleler olduğundan genellikle tedavi gerekmeyebilir. Bu durumda hastaların mutlaka düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi gerekir. Kontrollerde yapılan ultrason görüntüleme ile tümörün büyüklüğü ve görünümü gözlemlenir.

Eğer endişe duyulacak değişiklikler söz konusu ise ameliyat seçeneği tekrar gözden geçirilebilir. Giderek büyüyüp çevre dokulara zarar verme ihtimali oluştuğunda ise kitleler cerrahi olarak alınabilir. Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Çay,kahve ve çikolata gibi yüksek kafeinli gıdalar azaltılmalıdır. Doğum kontrol ilaçları ve hormon ilaçları kullanılmamalıdır.