Tiroid Az veya Çok Çalıştığında Neler Olur?
Birbirinden bağımsız birçok belirtinin ortaya çıkmasına yol açan tiroid bezi, bazen halsizlik bazense nefes darlığı olarak vücutta kendini gösteriyor. Kimi zaman saç dökülmesine neden olurken kimi zaman da aşırı uykunun arkasındaki sebebe dönüşüyor.
Boyunda bulunan bu kelebek şeklindeki salgı bezinin az ya da çok çalışmasıyla ortaya çıkan bu durumlar, yaşam kalitesini etkileyebileceği gibi hayati riskleri de beraberinde getiriyor. Tiroid bezinin az ya da çok çalışması durumunda vücudumuzda neler olduğunun cevabı ise blog yazımızda…
Tiroid bezi az çalışırsa ne olur?
Tiroid bezinin fonksiyonunu yerine getirememesi durumunda salgıladığı hormon seviyesi de azalmaya başlar. Tiroid bezinin çalışmasını düzenleyen TSH ve TRH hormonlarının yetersiz salgılanması, uyarı sistemini harekete geçirmediğinden hipotiroidi ortaya çıkar.
Hormon seviyesindeki azalmaya bağlı gelişen hipotiroidi, metabolik aktivitelerin de azalmasına yol açar ve bazal metabolizmaya yavaşlamaya başlar. Başlarda herhangi bir semptom göstermeyen bu durum zamanla birçok şikâyetin oluşmasıyla sonuçlanır.
Yorgunluk, hafıza kaybı, kas zayıflığı…
Hipotiroidinin temel belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, kronik hale gelen uykusuzluk veya sürekli uykulu olma hali gibi durumlar vardır. Kişi kendini sürekli yorgun hisseder aynı zamanda kas yorgunluğu vardır.
Motivasyonu düşüktür ve soğuğa karşı intoleransı vardır. Bunlara ek olarak; saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma, kilo artışı, seste kısıklık, ciltte kuruluk gibi belirtilerle karşılaşır. İlginç olan bir diğer semptom ise dilde meydana gelen büyümedir.
Bazı hipotiroidi hastalarının dilleri büyüyebilir bu durum ise konuşmada ve yutkunmada zorluğa yol açar. Aynı zamanda kadınlarda adet döngüsünün bozulması ve her iki cinsiyette cinsel isteksizlik de görülebilir.
Kesin tanı ve tedavi doktorun yapacağı fiziki muayene ve tetkikler sonucunda ortaya çıkar. Genel tedavi protokolü ise ilaç ve gözlemdir.
Tiroid bezi çok çalışırsa ne olur?
Tiroid bezinin çok çalışması durumunda kan dolaşımına çok fazla tiroid hormonu salgılanır ve hipertiroidi oluşur. Kadınlarda erkeklere oranla 10 kat daha fazla görülen bu hastalık, en çok 20 ila 40 yaşlarındaki kişileri etkiler.
Çok çalışan salgı bezlerine bağlı olarak gelişen hipertiroidi, vücudun metabolizmasının çok hızlı ve aktif çalışmasına yol açar. Genellikle hipertiriodi vakalarının dörtte biri Graves hastalığı sebebiyle ortaya çıkar.
Vücudun kendi kendine reaksiyon göstermesi sebebiyle yaşanan bu durum, tiroidin fazla hormon salgılamasını tetikler. Kişilerin metabolizması ve nabzı yükselir, kalbi çok hızlı çarpar ve tüm bu şikayetler hayatı tehdit edici bir unsura dönüşür.
Kırmızı gözler, şişmiş göz kapakları ve kilo kaybı…
Sigara içmenin önemli bir risk faktörü olduğu hipertiroidide en sık görülen belirtiler; kişide sinirlilik hali ve yüksek tansiyondur. Aynı zamanda iştahsızlık ve kilo kaybı sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalır.
Tiroid bezi ve göz kapakları şişme meydana gelir. Gözler kızarır ve çift görmeye başlar. Menstrüal döngüde değişiklikler yaşanır ve uyku problemleri baş gösterir.
Kesin tanı ve tedavi doktorun yapacağı fiziki muayene ve tetkikler sonucunda ortaya çıkar. Genel tedavi protokolü ise ilaç ve radyasyon tedavisidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Tiroid bezi hızlı çalışanlar ne yememeli?
Yüksek miktarlarda iyot bulunduran gıdalardan kaçınmak gerekir. Zehirli guatr hastaları iyodlu tuz ve soya ürünleri yememelidir. Deniz ürünleri ve süt ürünlerinin tüketimi azaltılmalıdır.