Her Nodüler Guatr Ameliyat ile Tedavi Edilir mi?
Ülkemizde tiroide bağlı olarak gelişen hastalıkların sık görülmesi sebebiyle her 6 kişiden birinde guatr hastalığı meydana geliyor. Tiroit bezinin aşırı büyümesiyle ortaya çıkan guatr hastalığında ise nodül oluşumu bu 6 kişiden birinde rastlanılıyor. Tiroit bezindeki hücrelerin aşırı büyümesiyle bezde oluşan bu kitleler veya içi sıvı dolu keseciklerden oluşan nodüller, hastalığın nodüler guatr olarak tanımlanmasına neden olur.
Nodüler tiroitte görülen bu kitleler çoğu zaman zararsız olsa da kötü huylu olma ihtimaline karşı mutlaka gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir. Çoğu nodül varlığında tedavi yöntemi olarak akla gelen cerrahi operasyonların her nodüler guatr için geçerli olup olmadığının cevabı ise blog yazımızda…
Tiroit nodülleri yüzde 5 ila 10 arasında kanser riski taşıyor
Tiroit bezinde meydana gelen nodüller genellikle iyi huylu ve zararsızdır. Nodüller tek ya birden fazla olabilir. Sıvı içerenler kistik nodül sınıfına girerken katı doku içeren nodüller solid olabilir.
Hormonal açıdan ise sıcak, ılık ve soğuk olarak kategorize edilirler. Sıcak nodül çok fazla tiroit hormonu üretirken soğuk nodüller hormon üretmezler. Farklı boyut ve yapılarda olabilen bu nodüllerin bazı yapıda olanlarının mutlaka kontrol ve takip altında olması gerekir.
Çünkü tiroit nodüllerinin yüzde 5 ila yüzde 10 arasında kanser taşıma riski vardır. Bu hastalıkta büyüyen tiroit değil içindeki nodüller olduğundan çoğu zaman ameliyat tek çözüm gibi görünebilir.
Soğuk nodüllere dikkat!
Bir nodülün tehlikeli olup olmadığının anlaşılabilmesi için bu nodüller kanser riski mutlaka araştırılmalıdır. Bunun için ultrason görüntülemede nodülün sayısı, yapısı, yerleştiği yer ve büyüklüğü tespit edilmelidir.
Ardından sintigrafi ile nodülün hormon aktivitesine bakılarak sıcak-soğuk-ılık olup olmadığına bakılır. Bu noktada soğuk olan nodüllerin kanser taşıma riski her zaman daha yüksektir.
Eğer soğuk kategoride çıkarsa mutlaka kanser riskini ortaya koymak için iğneli biyopsi yapılmalıdır. Patoloji incelemesinden sonra eğer nodül kanser çıkarsa tiroidin bir kısmı veya tamamı ameliyat ile alınır. Sonrasında ise radyoaktif iyot tedavisi uygulanır.
İyi huylu nodül için ameliyat gerekir mi?
İğneli biyopsi yapılarak patolojiye gönderilen örnekler temiz çıkarsa ameliyat gerekip gerekmediğini anlamak için bazı kriterler söz konusudur. Öncelikle nodülün büyüyüp büyümediğine bakılır ayrıca hastada şikayete neden olup olmadığı incelenir.
Bu şikayetler; nefes darlığı, yutkunma güçlüğü, seste kalınlaşma, boyun ağrısı, saçlarda ve tırnaklarda güçsüzlük, yorgunluk, depresyon, cinsel isteksizlik, çarpıntı, el-ayak titremesi, uykusuzluk, soğuk havada bile terleme vb. eğer hastada herhangi bir şikayet yoksa ve ultrason kontrollerinde nodülde herhangi bir büyüme gözlemlenmiyorsa bu durumda ameliyat gerekmez. Ancak hastadaki nodül belli bir boyutun üstündeyse ve şikayetler yaşam kalitesini etkiliyorsa cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
Sağlıklı günler dileriz.
Sıkça Sorulan Sorular
Hangi nodüller ameliyat edilmeli?
Ultrasonda kanser taşıdığı düşünülen, iğne biopsisinde kanser saptanan yada kanser şüphesi olan , hızlı büyüyen veya çapı 4 cm e ulaşmış olan nodüller ameliyat edilmelidir.
Kaynakça:
https://surgery.ucsf.edu/conditions–procedures/goiter.aspx