Mastit olmayı engelleyecek emzirme teknikleri

Doğum sonrasındaki en kritik rutinlerin başında gelen emzirme, bazı durumlarda zorlu bir sürece dönüşebiliyor. Bebeğin emzirmeyi reddetmesinin yanı sıra yanlış tekniklerle emmeye zorlanması bebeği zorladığı kadar annelerin de mastit gibi çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşmasına yol açabiliyor.

Bu durum bebeğin sağlıklı beslenmesinin önünde büyük bir engel oluştururken gelişimini de sekteye uğratıyor. Annelerin tarafından bakıldığında da sonu gelmeyen meme sorunlarıyla da baş etmek zorunda kalmaları ve bu süreçte bebeklerini iyi besleyemediklerini düşünmenin psikolojik ağırlığı karşımıza çıkıyor.

Emziren annelerin en sık yaşadığı problemlerin başında ise mastit yani meme enfeksiyonları geliyor. Halk arasında süt sıtması olarak da bilinen mastit, çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişmese de çoğu zaman arkasında yanlış emzirme teknikleri yer alıyor.

Doğru zaman, doğru pozisyon ve iyi planlanmış bir emzirme süreci, mastit oluşma riskini neredeyse en aza indirirken hem annelerin hem de miniklerin çok daha konforlu ve sağlıklı bir deneyim yaşamasını sağlıyor.

mastit-olmayi-engelleyecek-emzirme-tekniklerii

Mastit olduğumu nasıl anlarım?

Emziren annelerin korkulu rüyasına dönüşen mastit, memede ağrıya ve şişlik ile kızarıklığa yol açan bir inflamasyondur. En yaygın belirtileri ise şu şekildedir;

  • Memede hassasiyet,
  • Meme dokusunda kalınlaşma,
  • Memeye dokunulduğunda hissedilen sıcaklık,
  • Meme başında yara,
  • Emzirme esnasında ağrı veya yanma hissi,
  • Meme başında akıntı,
  • Bitkin ve yorgun hissetmek.

Emzirmeye bağlı mastit neden oluyor?

Mastitin oluşması, memenin anatomik yapısı ile doğrudan ilgilidir. Şöyle ki, meme süt üretiminden görevli meme bezlerinden ve sütün meme ucuna iletilmesini sağlayan kanallardan meydana gelir.

Eğer emzirme sonrasında memedeki sütler tamamen boşaltılmazsa süt yolları tıkanabilir. Bu tıkanma ilk başta inflamasyona ardından ise enfeksiyonlara neden olabilir.

Aynı şekilde yanlış emzirme teknikleri de memedeki sütün tamamen boşaltılmasına engel olduğundan mastit oluşumunu tetikler. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren, anne ile arasında özel ve güçlü bir bağ kuran emzirme yanlış yapıldığında sadece bu ilişkiye değil memeye de zarar verir.

Peki, doğru emzirme nasıl olmalıdır?

Bebeğin ilk gıdası olan sütün, doğru bir şekilde bebeğin beslenme aracında dönüşebilmesi için doğru emzirme teknikleri çok önemlidir.

  • Bu noktada her şey, bebeğin dünyaya gözlerini açtığı ilk yarım saat ya da en geç 1 saat içinde o ilk emmeyi yapmasıyla başlar. Çünkü ilk ağız sütü diğer bir adıyla kolostrum, bebeğin bağışıklık sistemi için hayati olan prebiyotik ve probiyotik açısından oldukça zengindir.
  • Diğer bir önemli nokta ise bebeğin her emzirme rutininde memedeki tüm sütü emmesi gerektiğidir. Bu hem annenin mastit olmaması hem de bebeğin emzirmenin sonlarına doğru gelen yağdan ve kaloriden zengin olan sütten yararlanabilmesi için çok önemlidir. Dolayısıyla tek bir memeden süt bitine kadar emzirme süreci devam ettirilmelidir.
  • Doğru pozisyon hem mastit oluşumunu engellemek hem de bebeğin en doğru şekilde beslenmesini sağlamak konusunda belirleyicidir. Bu durumda öncelikle anne rahat bir pozisyona geçmeli, bebek ise annenin kolun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğuna gelecek şekilde konumlandırılmalıdır. Sonrasında ise sırtından poposuna kadar annenin eli ile desteklenmelidir. Bebeğin boynunun yamuk olmamasına çok dikkat edilmelidir aksi takdirde boynu ağrıyacağı için emzirme sürecini hemen bitirmek isteyebilir.
  • Bebek emerken yuvarlak hareketlerle masaj yapmak süt akışını kolaylaştıracağı gibi tıkanıkların da açılmasını sağlar.
  • Emzirme sıklığı artırılmalı, anne bebeği sık sık emzirmelidir. Çünkü memedeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile doğrudan ilintilidir. Tamamen boşalan bir meme 3 saatte tamamen dolar. Dolayısıyla 3 saatte 1, bebeğin emzirilmesi çok önemlidir.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Mastit ilerlediğinde meme absesi gelişebilir. Bu durumda absenin boşaltılması gerekir.