Yutkunurken Zorlanmak Tiroid Kanseri Belirtisi Olabilir mi?

Ülkemizde iyot tüketimi oldukça düşük olduğundan tiroide bağlı birçok hastalık yaygın olarak gözlemlenir. Yaklaşık her 10 kişiden 3’ünde tiroit ile ilgili hastalıklar görmek mümkündür.Tiroit kanseri ise en ileri seviyesidir.

Tiroid nodülleri  genellikle zararsız olsa da sert ve tek olmaları halinde tehlike seviyeleri de artış gösterir.

Bu durum çoğu zaman kanserle ilişkilendirilir ve hastaların en büyük şikâyeti yutkunma zorluğudur. Nefes almada güçlük ve yutkunma problemleri gibi şikayetlere neden olan tiroit kanseri ile ilgili merak edilenler blog yazımızda…

Tiroid kanseri nedir?

Boynun altında yer alan tiroit bezlerindeki hücrelerin kansere dönüşmesiyle ortaya çıkan tiroid kanseri, doğru tanı ve tedavi yöntemleri uygulandığında tedavide başarıya ulaşma oranı oldukça yüksektir.

Tiroit bezinde nodüllere rastlamak normaldir ve çoğu zaman zararsızdır. Ancak tiroit bezinin içindeki nodüllerin kötü huylu olması, kanser olarak kabul edilir. Daha çok kadınlarda görülen tiroit kanseri, kanser türleri arasında ise en az görülen kanser çeşididir.

Tiroit kanserleri, tüm kanser vakaları içinde yüzde 1’lik bir paya sahiptir. Çocuklarda görülme sıklığı az olmakla birlikte daha çok 20’li yaşlardan sonra ortaya çıkar. Tiroitlerde nodül oluşumu sık görülen bir şey olmasına karşın bu nodüller 50.000 kişiden birinde kansere dönüşür.

Tiroid kanseri belirtileri nelerdir?

Tiroit kanseri kendini en çok yutkunurken zorlanma ile belli eder. Kişiler bir noktadan sonra yutkunma problemi yaşamaya başlarlar. Bunun yanı sıra;

  • Nefes almada zorluk
  • Boynun cilt yapısında değişiklik
  • Boyun ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Lenf düğümlerinin oluşması
  • Lenf bezlerinin şişmesi
  • Sinirlilik
  • Yorgunluk
  • Saçlarda ve tırnaklarda zayıflık
  • Ciltte kuruluk
  • Cinsel isteksizlik de tiroit kanserinin belirtileri arasındadır.

yutkunurken-zorlanmak-tiroit-kanseri-belirtisi-olabilir-mii

Tiroit kanseri nasıl belirlenir?

Tiroit kanserinin tanısında ilk yol küçük guatrların elle muayene sırasında tespit edilmesidir. Eğer hekim, guatrdan şüphelenmişse kanda T3, T4, TSH seviyeleri ve tiroit sintigrafisi testleri isteyebilir.

Uygulanan bu testlerin amacı tiroit bezinin sağlıklı çalışıp çalışmadığı ve işlevini yerine getirip getirmediğini görmektir.

Eğer guatr söz konusu ise oluşan nodülün iyi ya da kötü huylu olduğunu anlamak için ultrason görüntüleme yapılır ve şüpheli bir durum ile karşılaşılırsa ince bir iğne  ile biyopsi yapılarak nodül örneği patolojiye gönderilir.

Çıkan sonuca göre de uygun bir tedavi protokolü belirlenir. Ultrason görüntülemenin yanı sıra bilgisayarlı tomografi, pozitron emison tomografi gibi yüksek teknolojili görüntüleme yöntemleri de tercih edilebilir.

Tiroit kanseri nasıl tedavi edilir?

Tiroit kanseri, doğru şekilde teşhis edilir ve zaman kaybetmeden doğru tedaviye başlanırsa kolaylıkla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu noktada ertelemeden tedavi süreci ivedilikle başlamalıdır.

Tedavi; hastalığın seyri, kanserli hücrenin miktarı, hastanın genel sağlık profiline uygun şekilde belirlenmelidir. En sık kullanılan tedavi yöntemleri ise şu şekildedir;

  • Cerrahi tedavi.
  • Radyoaktif iyot
  • Destekleyici tedavi
  • Tiroit hormonu tedavisi

En kesin yöntem cerrahi olandır. Birçok hastada tiroit bezinin belli bir kısmım alınırken birçok hastada ise tiroit bezinin tamamı çıkarılabilir. Eğer dokunun tamamı çıkarılırsa hastalığın tekrarlama olasılığı da düşer aynı zamanda sonrasında uygulanacak radyoaktif iyot tedavisinin de etkisi artar.

Eğer siz de yutkunurken zorlanıyor, nefes almakta güçlük çekiyor ve sinirli bir ruh hali yaşıyorsanız uzman bir hekime başvurun.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Tiroid kanseri kan tahlilinde çıkmaz.