Meme başı akıntısı meme kanseri belirtisi mi?

Kadın bedeninin en önemli organlarından biri olan meme aslında bir salgı bezidir. Bu nedenle hamilelik ya da emzirme sürecinde olmayan kadınlarda da meme başı akıntısı görülebilir. Çünkü meme anatomik yapısı gereği bir dizi süt kanalından oluşur. Bu kanallardan zaman zaman farklı doku, renk ve kokuda akıntı gelebilir.

Meme başı akıntısı, birçok kadın için endişe verici bir durum olabilir. Çünkü meme kanseri belirtileri arasında yer alan meme başı akıntısı, ortaya çıktığı andan itibaren kadınların ‘acaba meme kanseri miyim’ sorusunu kendilerine sormalarına yol açar.

Süt verme dönemi dışında meme başından akıntı gelmesi nispeten normal bir durum olarak karşılansa da hem akıntısın karakteri hem de kişideki diğer bulgular, meme kanseri riskini değerlendirmeyi zorunlu kılabilir. Buna göre meme başı akıntısının arkasında yatan tüm nedenler araştırılmalı ve gerekli tedavi protokolleri uygulanmalıdır.

Meme başı akıntısı sebebi mutlaka araştırılmalı

Kadınlar hayatlarının bir döneminde meme başı akıntısı şikayetiyle karşı karşıya kalabilir. Bu durum hormonal veya psikosomatik nedenlerden dolayı kaynaklanabileceği gibi çok daha ciddi problemlere de işaret edebilir. Dolayısıyla ortadaki meme kanseri şüphesini eleyebilmek için meme başı akıntısının sebebi mutlaka araştırılmalıdır.

Eğer meme başı akıntısı;

  • İki memeden birden geliyorsa,
  • Yağlı bir dokusu varsa,
  • Görüntü itibariyle süte benziyorsa hormonal veya psikosomatik nedenler öne çıkmaktadır.

meme-basi-akintisi-meme-kanseri-belirtisi-mii

Ne zaman kanserden şüphelenilmeli?

Meme başı akıntısı söz konusu olduğunda her ihtimal kanser şüphesiyle değerlendirilmelidir. Çünkü zararsız gibi görünen süt gibi akıntılar da dahi meme kanser görülme ihtimali yüzde 5 ila 10 arasında seyretmektedir.

Bu noktada;

  • Eğer tek bir memeden akıntı geliyorsa,
  • Kalın ve gövdeli bir dokusu varsa kanlı ya da açık renkli ise kanser ihtimali ele alınmalıdır.

Meme başı akıntısında kanser nasıl teşhis edilir?

Kişide meme kanseri şüphesini artıracak akıntılar varsa duktoskopi hayat kurtarıcı olabilir. Çünkü bazı durumlarda özellikle de meme başı akıntılarında MR, ultrason veya mamografide ortaya çıkmayan kanser hücreleri duktoskopi tanı yöntemi ile tespit edilebilmektedir.

Lezyonlar 1mm’nin altında olduğundan en etkili ve sağlıklı tanı yöntemi duktoskopidir. Bu yöntemde meme başı akıntısının geldiği yer üzerinden işlem yapılır. Buradan 1 mm’lik bir kanül ile meme başı genişletilir ve meme içine giriş yapılır.

Meme kanseri şüphesini gidermek için biyopsi alınır. Aynı şekilde siğil benzeri durumların da tedavisi gerçekleştirilebilir.

  • Sağlıklı günler dileriz.

Meme Başı Akıntısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Meme başı akıntısı için meme konusunda deneyimli genel cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.