Gezici Ağrıların Kalıcı Sebebi; Paratiroid

Çoğu kişi, sabah bile yorgun uyandığından, geçmeyen kas ağrılarından, inatçı mide rahatsızlıklarından bir de üstüne üstük bağırsak problemlerinden şikâyet edebilir. Birçok hastalığa işaret eden bu bulgular, çoğu zaman başka sağlık problemleriyle karıştırılabilir. Gezici ağrılar ile karakterize olan bu rahatsızlığın arkasında ise vücudun en küçük organları olan paratiroid bezi olabilir.

Yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bu hastalıkla ilgili merak edilenler blog yazımızda…

Paratiroid bezi nedir?

Paratiroid bezi, boynun ön tarafında, tiroid bezinin her iki bölgesinde yer alan bir çeşit iç salgı bezidir. İnsan vücudunun en küçük organları olan paratiroid bezleri, genellikle 3 ila 4 milimetre boyundadır.

Tiroid bezi ile ilişkili fonksiyonları bulunmayan bu iç salgı bezlerinin sayısı çoğunlukla 4 olmakla birlikte bu rakam değişiklik gösterebilir. Kanda kalsiyum değerini sabit tutmakla görevli olan paratiroid bezleri, parathormon (PTH) adı verilen bir hormon salgılar.

gezici-agrilarin-kalici-sebebii-paratiroid

Az ya da çok salgılanırsa ne olur?

Parotiroid bezi tarafından salgılanan parathormon az ya da çok salgılandığında çeşitli sağlık problemleri meydana gelebilir. Özellikle de bu bezlerden birinde veya birkaçında sorun oluşursa kemikler ve daha birçok hayati organ zarar görebilir. Bu hastalığa çok geç teşhis konulur çünkü hastalığın belirtileri spesifik değildir.

Genellikle hastalar geçmeyen kas ağrılarından, mide ağrısı ve yanmasından, halsizlik, kas kramplarından şikâyet ederler. Kas ve eklemlerde yarattığı semptomlar daha çok romatizmaya benzetilir ancak yapılan tanı testleriyle bunun paratiroid bezi ile ilgili olduğu anlaşılabilir.

Kemikler ve kaslarda geçmeyen ağrılar görülür

Paratiroid bezlerinin bir ya da birkaçı aşırı çalıştığında kandaki kalsiyum düzeyleri yükselmeye başlar ve kemik yoğunluğunda azalma görülür. Bu durum zamanında fark edilmezse idrar yollarında taşın yanı sıra çoğu kişinin şikâyet ettiği geçmeyen kas ve eklem ağrılarıyla sonuçlanır.

Hatta bu durum kemiklerin çok kolay bir şekilde kırılmasına kadar gidebilir. Hatta kalsiyum düzeyleri hayatı tehdit edecek düzeylere kadar çıkabilir.

Parotiroid bezi tarafından salgılanan parathormonun salgılanması sonucunda hasta kendini sürekli yorgun ve halsiz hissetmeye başlar.

Uyandığında bile yorgunluğunun devam ettiğini görür. Ağrılar zamanla kronik bir hal alır ve vücudun başka bölgelerinde de görülmeye başlanır. Ağrılar gezici olduğu için yaşam kalitesini etkilemeye başlar.

Tüm bunların yanı sıra;

  • Mide bulantısı, kusma
  • Kilo kaybı
  • Ülser gelişimi
  • Kabızlık gibi bağırsak problemleri
  • Sürekli tekrarlayan baş ağrısı
  • Nörolojik problemler
  • Kardiyak şikayetler
  • Orta düzeyde hipertansiyon

Çok ileri evrelerde ise;

  • Böbrek taşı
  • Böbrek yetmezliği
  • Kemik kistleri
  • Patolojik kemik kırıkları
  • Kalp kasına bağlı olarak kalp yetmezliği görülebilir.

Tedavisi mümkün mü?

Bu hastalık ilaçla tedavi edilemediği için ancak ameliyat ile düzeltilme şansı vardır. Yaklaşık 45 dakikalık bir cerrahi işlemle fazla parathormon salgılayan hastalıklı doku çıkarılır. Ses tellerinin zarar görmemesi için uzman bir hekim aracılığıyla yapılması önerilir.

Eğer doğru ve profesyonel şekilde yapılırsa ameliyat sonrasında başarı şansı yüzde 95’tir. Ameliyat boynun yanında 2.5 santimetrelik bir kesi ile yapılır ve hasta aynı gün taburcu edilir.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Paratiroid hormonu vücudun kalsiyum metabolizmasını ayarlar. Paratiroid bezinin fazla çalışmasında (Hiperparatiroidi de)  kemiklerden kalsiyum kaybı olur (Kemik erimesi). Kanda kalsiyum seviyesi artar. Bu durum böbrek taşı oluşmasına ve damar sertliğine, koroner hastalığına yol açabilir.