Tiroid İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilir?
Tiroid ismi halk arasında bir hastalık ismi olarak bilinse de aslında bu yanlış bir bilgidir. Tiroid aslında bir hastalık ismi değil kastedilen bölgedeki organın kendi ismidir. Bu organ adem elmasının bulunduğu bölgenin hemen alt kısmında yer almaktadır.
Halk arasında insanlar tiroid olmaktan bahsederken tiroid bölgesinde oluşabilmekte olan bir takım hastalık gruplarına sahip olduklarını kastederler.
Tiroid organı adem elmasının hemen altında, soluk bölgesinin ön kısmında yer almaktadır. Bu organ, yani tiroid, görünümü itibari ile bir ”H” harfine ya da ”U” harfine benzetilir. Bazı kişilerce bu organın şekli bir ”U” harfi ya da bir ”H” harfindense bir kelebeğe de benzetilebilmektedir.
Tiroid organı insan bedeninde son derece önemli bir yere ve son derece önemli fonksiyonlara sahiptir. Bu organ genel anlamda bir takım hormonların üretilmesini, vücut içerisinde bir takım farklı fonksiyonların düzenlenmesini ve vücudun genel anlamda sağlıklı çalışmasını sağlar.
Peki ya tiroid bölgesinde yaşanan bir problem ya da bir komplikasyon için hangi doktora ya da hangi bölüme gitmek gerekir?
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir.
Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır. Genel cerrahi hastalıkları uzmanı hekimler ilk etapta tanı koyma amacı ile hastayı muayene ederler.
Bu muayene hastanın tiroid organının bulunduğu boyun bölgesinden yapılır. Bu muayene ve bazı tetkikler sonucu hasta eğer bir tiroid hastalığına sahip ise bu durum tespit edilir.
Sonrasında tanı koyulmasının ardından eğer gerekli görülür ise hastaya uygulanacak olan tedavi türü belirlenir. Bu etapta hastadan hastaya değişim gösterebilmek ile birlikte hastadan bazı kan tahlilleri de talep edilebilir.
Bu kan tahlilleri sonucunda hastanın T3 ve T4 adı verilen hormon seviyeleri kontrol edilir. Yine bu evrede hastanın tiroid bezlerinin yapısını anlamak teşhis için çok belirleyici bir öneme sahiptir.
Bazı durumlarda hastalara daha detaylı incelemelerin de yapılması gerektiği gözlemlenmiştir. Bu detaylı incelemeler hastalara sintigrafi ve tiroid ultasongrafisi çekilerek yapılabilir.
Eğer hekim tarafından gerekli görülür ise sonraki etapta daha da detaylı bir inceleme için hastaya tiroid nödüllerinden ince iğne aspirasyon biyopsisi de uygulanabilir.
Tiroid hastalıklarının belirtileri genelde ilk etapta öksürük ya da ses kısıklığı olarak ortaya çıkabilir. Bazı dikkatli hastalar traş ya da makyaj gibi günlük işlerini yaptıkları sırada boyun bölgelerinde, genelde boyun dibinde görülen bir takım şişlikler de fark edebilirler. Daha ileri evrelerde hastalar nefes darlığı gibi son derece rahatsız edici durumlar da yaşayabilirler.
Yine bu ileri evrelerde tiroid hastalarından bazıları boğazlarının sıkıldığı hissine kapılabilirler. Yutma güçlüğü de yine bu gibi durumlarda sıklıkla gözlemlenmiş olan bir semptom olarak bilinir.
Tiroid bölgesinde en sık görülen hastalık guatr hastalığıdır. Bu hastalık tiroid bezlerinin aşırı büyümesinden dolayı meydana gelir.
Tiroid bezlerindeki aşırı büyüme durumuna ise sebep olabilen birçok farklı faktör bulunur. Bu faktörlerden en yaygınlarından bazıları iyot eksikliği, soliter tiroid nodülleri ya da enfeksiyon gibi faktörlerdir.
Yine yaygın olarak gözlemlenen bazı hastalıklar da sonrasında tiroid hastalıklarına neden olabilmektedirler. Örneğin Graves hastalığı ve Hashimoto hastalığı daha ilk evrelerinde tiroid bezlerinin büyümelerine neden olurlar. Daha çok kadınlarda gözlemlenen bu hastalıkların riski hamilelik dönemlerinde de bir hayli artmaktadır.
Tiroid hastalıkları genelde kadınlarda gözlemlense de daha nadir olarak erkeklerde de meydana gelebilen hastalıklar olarak bilinirler.
Yine bu hastalıklar daha sık olarak 40 yaşını aşmış olan kişilerde gözlenir fakat yine daha nadir olarak genç kişilerde de meydana gelebilirler. Yaş, cinsiyet ve genetik faktörler tiroid hastalıkları üzerinde en fazla rol oynayan faktörler olarak bilinirler.
Kişi yaşlandıkça tiroid hastalıkları riski artmaktadır. Bu hastalığa neden olan bir başka faktör ise radyasyona maruz kalmış olmaktır. Radyasyona maruz kalmış olan kişilerde zaman içerisinde guatr gibi tiroid hastalıklarının meydana gelmesi nispeten sıkça yaşanan bir durumdur.
Bahsedilen faktörlere sahip olan ve hastalık semptomlarını kendi üzerinde gözlemleyen hastalar en yakın zamanda bir hastanenin genel cerrahi bölümüne gidip gerekli kontrolleri yaptırmalıdırlar.