Guatr Ameliyatında Paratiroid Bezinin Zarar Görmesi

Tiroit bezinin her iki yanında yer alan ve insan vücudunun en küçük organları olarak bilinen paratiroid bezleri, bir pirinç tanesi büyüklüğündedir. Her ne kadar kendisi küçük olsa da fonksiyonları vücut için oldukça önemlidir. Çünkü kandaki kalsiyum seviyesinin ideal dengede kalmasını sağlayan tek organ paratiroid bezleridir.

Şayet ki, paratiroid bezleri vücut için gerekli olan fonksiyonları yerine getirmezse kandaki kalsiyum miktarı ciddi oranda düşer. Bu durumda hipoparatiroidi gelişir. Aksi olur ve bezler aşırı aktif çalışırsa da bu durumda hiperparatiroidi yani kandaki kalsiyum miktarının artışı yaşanır.

Her iki durumun da yaşanması birçok organı hayati önemde etkilediğinden paratiroit bezlerinin zarar görmemesi ve normal işlevini yerine getirmesi elzemdir. Ancak bazı koşullarda paratiroid bezleri hasara uğrayabilir.

Konuyla ilgili en sık ilişkilendirilen durum ise guatr ameliyatıdır. Çünkü guatr ameliyatının riskleri arasında paratiroit bezlerinin zarar görme ihtimali vardır.

guatr-ameliyatinda-paratiroid-bezinin-zarar-gormesii

Guatr ameliyatında paratiroid bezleri neden zarar görür?

Guatr ameliyatları, uzmanlık ve hekimlik becerisi isteyen zor operasyonların başında gelmektedir. Guatr ameliyatlarını zorlu kılansa hem organın kanlı olması hem de tiroid bezinin komşu ve yakın ilişkide olduğu organların hayati bir öneme sahip olması yatmaktadır.

Paratiroid bezleri ile ilişkilendirilmesinin temel sebebi ise bu organ veya organların tiroit bezlerine yapışık olmasıdır. Hal böyle olunca guatr ameliyatı esnasında paratiroit bezleri de belli ölçüde hasara uğrayabilir.

Paratiroid bezleri, tam olarak tiroit bezlerinin arkasında ona yapışık bir şekilde konumlanır. Üstelik boyutları çok ama çok küçük olduğundan ameliyat esnasında fark edilmeden çıkarılma ihtimalleri bile vardır.

Ancak bu komplikasyonun yaşanması oldukça düşük bir ihtimaldir. Bu durumların yaşanmaması içinse hekimin uzman olması önemli bir kriterdir.

Paratiroid bezi zarar görürse ne olur?

Guatr ameliyatı esnasında paratiroid bezlerinin biri veya birkaçı zarar görürse bu durum ciddi problemlere yol açabilir. Her ne kadar ender görülen bir durum olsa da yaşanması halinde organ zedeleneceği için kan kalsiyum seviyesi ciddi olarak düşüşe geçer.

Ameliyat sebebiyle yaşanan zedelenmeler çoğu zaman geçicidir. Tedavi amacıyla kişide damar ya da ağız yoluyla kalsiyum verilir. Birkaç gün ya da bir ayda kendiliğinden geçer.

Paratiroid bezi zarar görmese bile bu organı besleyen damarlar zarar görebilir. Şöyle ki, paratiroid bezini besleyen damarlar da tiroidin damalarından beslenir.

Guatr ameliyatı esnasında bezler korunsa dahi bu beslenme süreci bozulabilir. Bu hasar sonucunda uyuşma, karıncalanma, el ve ayaklarda kasılma söz konusu ise mutlaka kalsiyum almak gerekebilir.

Guatr ameliyatında paratiroid bezi çıkarılırsa ne olur?

Pirinç tanesi kadar olan paratiroidler, tiroit bezlerine yapışık olarak ameliyat esnasında çok düşük bir ihtimalle de olsa sehven çıkarılabilir. Bu durumda ise 2 farklı tedavi yöntemi mümkündür. Yaşanan bu olay sonrası hasta ya ömür boyu ilaç tedavisi görür ya da paratiroit nakli değerlendirilir.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Paratiroid bezleri boyunda tiroid bezinin hemen arkasında bulunan pirinç tanesi büyüklüğünde 4 adet bezdir. Vücudun kalsiyum metabolizmasını ayarlamaktadır.