Yetersiz İyot, Çocuk Gelişimini Nasıl Etkiliyor?

Tiroid hormonunun sentezi için çok önemli bir eser element olan iyot, 7’den 77’e herkesi etkileyecek bir güce sahiptir. Çünkü sağlıklı bir yaşam için gerekli olan iyodun yetersiz olması durumunda tiroid başta olmak üzere birçok sağlık problemi de ortaya çıkar.

Bireyin iyot ihtiyacı anne karnından itibaren başladığından anne adaylarının gebelik sürecinde özellikle iyot alımına çok dikkat etmesi gerekir. Tiroid hormonlarının üretimi için temel bir madde olan iyot eksikliğinin çocuklardaki etkisi ise doğrudan gelişim ile ilgili olduğundan kritik bir öneme sahiptir.

En çok gebeleri ve çocukları etkileyen yetersiz iyot seviyesinin çocuk gelişimi üzerindeki etkileri ve iyot eksikliğine gidermeye yardımcı olacak ipuçları blog yazımızda…

Yetersiz iyot bilişsel yeteneği azaltıyor

Hamilelik süresi boyunca anne karnında yeterli iyot almayan ve dünyaya geldikten sonra da iyot eksikliğine dair herhangi bir önlem alınmayan çocuklardan birçok gelişim bozukluğu meydana gelmektedir. Hatta iyot eksikliğinin önlenmemesi bebekte kalıcı beyin hasarlarına dahi yol açmaktadır.

Bu noktada eksikliğinin yansımalarını beyinde gösteren iyot çocukların bilişsel işlevlerin de yeterince gelişmemesine neden olur. Beyin gelişimindeki geriliğin, çocuğun okul başarısını da doğrudan etkiler.

UNICEF’in bu konuda yaptığı araştırma her yıl dünyaya gelen yaklaşık 19 milyon bebekteki beyinsel hasarların kalıcı olmadan iyot eksikliği giderilerek çözülebileceğini açıklamıştır. Dolayısıyla anne adaylarının ve ebeveynlerin bu konuda yeterli hassasiyeti göstermesi, gerekli takip ve kontrolün yapılması gerekmektedir.

yetersiz-iyot-cocuk-gelisimini-nasil-etkiliyorr

Sinirsel ve psikolojik sorunlara yol açıyor

Önlenebilir beyin hasarlarında liderliği kimseye bırakmayan iyot eksikliği eğer gebelikte ve bebeklikte başlarsa bu durumda bebekte sinirsel ve psikolojik sorunlar da meydana gelebilir. Bu durum çocuğun bilişsel kapasitesini de doğrudan etkilerken sosyo-ekonomik gelişiminde önemli kayıplar yaşanması neden olabilir.

Vücutta büyüme ve gelişme fonksiyonlarını yerine getiren tiroid hormonunun sentezlenebilmesi için hayati olan iyot eksik olduğunda çocuğun geleceğiyle ilgili birçok sorun da beraberinde geliyor demektir.

Uyarılan sinirlerin verdiği yanıtı düzenleyen tiroid hormonu yeteri kadar sentezlenmediğinde ise sinirsel birçok işlev bozukluğu yaşanabilir. Anne ve çocuğun sağlığını koruyabilmek ve çocuğun geleceğini güvence altına almak için günlük iyot tüketimine çok dikkat edilmelidir.

Erken doğum ve düşüğe sebep olabilir

Birçok vakada düzeltilebilir beyin hasarına yol açan, çocuğun okul performansını doğrudan etkileyen iyot, doğrudan hayatını da etkileyebilir. Hatta hayatını daha doğmadan elinden alabilir. Çünkü gebelik sürecinde yeterince iyot almayan gebelerde düşük riski yüksektir.

Aynı zamanda annenin erken doğum yapmasına ve bebeğin hayatının tehlikeye girmesine de neden olabilir. Hamileliğin ortalarında anne karnında bebeğin kalbinin durmasına kadar götürebilir.

Gebelikte iyot takviyesi şart!

Karnında bir bebek taşıyan annenin sağlığı, bebeğin sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Annede ortaya çıkacak iyot eksikliği doğrudan bebeği de etkileyerek çeşitli gelişme problemleri ve doğumsal anomalilere sebebiyet verebilir. Annenin iyot eksikliği yaşaması halinde bebekte hipotiroidi ve kretenizm problemi de oluşabilir.

Dolayısıyla bebek sahibi olmadan önce veya hamileliğin ilk döneminde gerekli tetkiklerin yapılması ve varsa iyot eksikliği üzerine bir tedavi programı organize edilmesi gerekebilir.

Ayrıca herkesten çok iyoda ihtiyaç duyan gebelerin mutlaka dışarıdan takviye alması, hekimi kontrolünde tiroid hormonu veya iyot tablet takviyeleri kullanması gerekebilir. Bunun yanı sıra gebelerin iyotlu tuz kullanması, iyot yönünden zengin olan muz ve çileği bol tüketmesi önerilir.

Tüm bunlara ek olarak;

  • Tuz olarak Himalaya veya deniz tuzu tercih edilmeli.
  • İyotlu tuzlar ağzı kapalı olarak muhafaza edilmeli.
  • Tuzdaki iyotun buharlaşmasını önlemek için yemeklere piştikten sonra tuz konulmalı.
  • Deniz ürünleri, kırmızı et, ceviz, tahıllar beslenme rutinine eklenmelidir.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

idrar örneklerinde iyot miktarının ölçülmesi en iyi yöntemdir.