Tiroit kanserini, boyunda ele gelen şişlik ele veriyor

Her hastalık, kendi içinde tipik belirtilerle öne çıkıyor, bu belirtiler hastalıkları ele veriyor. Özellikle de belli başlı semptomlar, kanser gibi hayati olan hastalıkların erken teşhisinde önemli bir rol üstlenirken tedavideki başarı şansını da yukarılara taşıyor. Bu hastalıklardan biri olan tiroit kanseri hem çok tipik bir belirtiye hem de erken teşhis edilip tedaviye başlandığında çok yüksek bir iyileşme başarısına sahip…

Soluk borusunun iç tarafını kaplayan ve boynun alt tarafında yer alan tiroit bezi, T3 ve T4 olarak adlandırılan hormonları üretiyor aynı zamanda dopamin ve adrenalin hormonlarının salgılanmasını sağlamak amacıyla birçok farklı fonksiyonu yerine getiriyor.

Bu organda oluşan kanser ise bu fonksiyonların sağlıklı bir şekilde devam etmesini sekteye uğratabiliyor. Tedavisi olan ve erken tanı koyulduğunda tamamen iyileşme şansı sunan bu hastalığın ilk evrelerde teşhis edilebilmesinin arkasında ise ele gelen şişlikler yatıyor.

tiroit-kanserini-boyunda-ele-gelen-sislik-ele-veriyorr

Tiroid kanseri olduğumu nasıl anlarım?

Tiroit kanseri, oldukça sinsi ilerleyen hastalıkların başında geliyor. Kimi zaman hiç belirti vermeyen bu hastalık, tiroid bezinde bulunan hücrelerin tümöre dönüşmesi sonucunda meydana geliyor.

Birçok kanser türünde olduğu gibi tiroit kanserinin de neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de bazı genetik faktörlerin bu kanser türüne yakalanma riskini artırdığı düşünülüyor.

Hastaların çoğunda belirti vermeyen bu hastalığı ele verense boyunda ele gelen şişlikler oluyor. Lenf bezleri şişiyor ve boyunda şişlikler meydana geliyor. Bu durum aynı zamanda boğazda sıkıntıya ve yutkunma zorluğuna da yol açıyor. Ayrıca;

  • Nefes almakta zorlanma,
  • Boğazda baskı hissi,
  • Seste değişiklik ve kısıklık,
  • Tiroit bezinde sertleşme ve hızlı büyüme,
  • Boyundan kulaklara doğru devam eden ağrı,

tiroid kanserine işaret eden semptomlar arasında yer alıyor.

Dolayısıyla bu belirtileri yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurması ve gerekli tetkiklerden sonra uygun tedaviye başlaması gerekiyor.

Tiroid kanserinin hayati tehlikesi var mıdır?

Tiroit kanseri olanların en çok cevap aradığı soruların başında da ‘bu hastalığın hayati tehlikesi olup olmadığı’ geliyor. Ölümcül müdür, tedaviden sonraki yaşam süresi nedir, iyileşme ihtimalim var mı gibi sorularınsa sevindirici bir cevabı var.

Tiroit kanseri, erken teşhis edildiğinde başarı şansı oldukça yüksek bir tedaviye sahip. Eğer kişi, kendinde meydana gelen değişiklikleri özellikle de boyundaki şişliği önemser ve ilgili hekimlere başvurursa tedavide başarı elde etmek mümkündür.

Bu hastalığın ölüm oranlarına bakıldığında ise oldukça düşük olduğunu görülüyor. Yani her hastalıkta olduğu gibi tiroit kanserinde de erken teşhis ve doğru tedavi hayat kurtarıyor.

Sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Tiroid kanseri vücuda yayılabilir. Boyundaki lenf bezlerine, akciğer, kemik , beyin, karaciğer en fazla yayıldığı bölgelerdir.